Antalya’nın Demre ilçesine bağlı Kekova kıyıda kurulmuş olan Üçağız, ulaşımın teknelerle sağlandığı Kaleköy ve Kaleköy’ün karşısındaki Batıkşehir’in bulunduğu Kekova Adası’ndan oluşan bir yeryüzü cennetidir. Doğal güzelliklerle tarihi zenginliklerin Akdeniz’in turkuaz denizinde birleştiği bölge, UNESCO Dünya Miras Listesine adaydır. Kekova 1990’da SİT alanı olarak koruma altına alınmıştır.

Kekova Tarihi

Likyalılar’ın ticaret limanı olan Kekova’nın Likya dilindeki adı, Dolichiste’dir. Bölgede bulunan Sıcak İskelesi’ndeki Aperlai Antik Kenti, yarımadanın ucunda da Toprakada ve Karaada olduğu halde, Kaleköy’ün önünde uzanan Kekova Adası bölgeye de adını vermiştir.

7,4 kilometre uzunluğunda ve 500 metre genişliğindeki ince uzun Kekova Adası’nın bir bölümünün, 8. yüzyıldaki depremlerle çöktüğü ve sular altında kaldığı tahmin edilmektedir. Bu nedenle Kekova aynı zamanda, Batıkşehir diye adlandırılmıştır. Adasının ucunda, Tersane Koyu bulunmaktadır. Burası hem yüzmeye elverişlidir, hem de arkeolojik kalıntıların en yoğun olduğu alandır. Tersane Koyu, turistlerin Kekova Adası’yla tanıştığı noktadır. Teknelerden inen turistleri, adada önce Bizans dönemine ait bir kilise apsisi (kiliselerin sunak odasını kapsayan, yarım daire ya da çokgen biçimindeki yapı) karşılar. Kekova’nın her yeri antik kalıntılarla doludur. Adanın üstünde bulunan ve suyun altına doğru devam eden merdivenlerodalarevlere ait temel kalıntıları ve Likya uygarlığına ait lahitler, görülmeye değer kalıntılar arasındadır.

Batıkşehir’e giden tur tekneleri, tüm ayrıntıların görülebilmesi için kentin üstünden ve yakınından çok yavaş geçerler. Teknelerin çoğunun altında, denizin altındaki kalıntıları görmek için özel olarak yapılmış cam bölmeler bulunmaktadır. Ancak bölgenin antik kent kimliği nedeniyle, turlar 10 dakikayla sınırlandırılmıştır ve gemilerin burada durması yasaktır. Antik kalıntılarla dolu olan bölgede denize girmek de yasaktır.

Bölgedeki Sıcak İskelesi’nde bulunan Aperlai, Kaleköy’deki Simena, Üçağız’daki Theimussa ve Gökkaya Koyu’ndaki Istlada, bölgedeki diğer antik kentlerdir. Bu antik kentlerde de Helenistik ve Roma dönemine ait Likya kaya mezarları ile lahitler bulunmaktadır.

İtalyan işgali sonrasında, Türkiyeile İtalya arasında Kekova Adası’nın hangi ülkeye ait olacağı konusunda anlaşmazlık çıkmıştır. Ancak 1932’de yapılan anlaşmayla Kekova Türkiye’ye bırakılmıştır.

Kekova Kaleköy

Tarihi MÖ 4. yüzyıla uzanan Kekova Kaleköy, Kekova Adası’nın tam karşısındaki yarımadada bulunan, küçük bir Likya kentidir. Kaleköy’deki Myra Antik Kenti ve Simena Kalesi içinde bulunan “dünyanın en küçük amfi tiyatrosu”, turistler tarafından büyük ilgi görmektedir. Kaleye çıkan 500 metre uzunluğundaki merdivenleri tırmanmak yorucu olsa da, büyüleyici Kekova manzarası bu zahmete değecektir.

Kekova Üçağız

Kaş’a 36 kilometre uzaklıktaki Kekova Üçağız üç tarafı denizle çevrili koylarıyla doğal bir barınak görünümündedir. Bu nedenle Kekova bölgesindeki konaklama tesislerinin çoğu Kekova Üçağız içerisinde bulunur. Daracık sokakları ve denizi karşılayan cephesinde yer alan pansiyonları ile Kekova Üçağız insanı çağlar ötesi bir yolculuğa davet eder.

Kekova Pansiyonları

Kekova Nerede

Kekova, Akdeniz Bölgesi’ndedir. Antalya’nın Demre ilçesinin Kaş beldesine bağlı bir ada ve tarihî-turistik bölgedir. Antalya’ya 170 kilometre, Demre’ye 150 kilometre, Kaş’a ise 35 kilometre uzaklıktadır.

Kekova'ya Nasıl Gidilir

Kekova’ya nasıl gidilir sorusunun cevabı çok zor değil. Öncelikle Antalya’ya ulaşmalısınız. Antalya’ya Türkiye’nin her şehrinden otobüsle, çok sayıda büyükşehirden de uçakla ulaşım mümkündür. Özellikle İstanbulAnkara ve İzmir’den her gün düzenli uçak seferleri yapılmaktadır.

Uçak: Antalya Havalimanı’na indikten sonra şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla önce Kaş’a, oradan da teknelerle Kekova-Kaleköy’e ulaşabilirsiniz.

Otobüs: Kekova’ya en yakın otogar Kaş Otogarı ve büyük firmaların pek çok şehirden Kaş’a seferi var ancak Kaş’tan Kekova’ya dolmuş seferi olmadığı için taksi tutmak gerekiyor. Antalya Otogarı’ndan ise hem Kekova’ya hem de Demre’ye düzenli otobüs seferleri var. Demre’den ise her gün saat 17.30’da Kekova’ya otobüs kalkıyor. Bu nedenle otobüsle Antalya’ya gitmek daha fazla seçenek sunuyor.

Özel araç: Eğer Antalya tarafından gidecekseniz, Demre-Kaş yolunu; Muğla yönünden gidecekseniz, Fethiye-Kalkan-Kaş yolunu kullanmalısınız. Kaş’tan sonra da tur tekneleri ile ya da kendiniz tekne kiralayarak Kekova’ya ulaşabilirsiniz. Ayrıca, karadan Üçağız köyüne gidip oradan küçük kayıklarla da Kekova’ya ulaşmak mümkündür. Kaş-Üçağız arası 34 kilometredir.