Benaki Müzesi

Atina’da var olan müze bolluğundan bahsetmiştik, bu müzelerden bir diğeri de Benaki Müzesi’dir. Benaki Müzesi, neoklasik dokusu olan bir bina içinde yer almaktadır. Yunan Kültürü Müzesi olarak da anılan Benaki’nin binası Anastasios  Metaxas tarafından tasarlanmıştır. Binanın yapısında çok sayıda mermer ve dorik sundurma kullanılmıştır. Neoklasik özellik taşıyan yapı, savaşa dayanmış olan nadir mimarilerden biri olma özelliğine de sahiptir.

Binanın içi ise dış mimarisi kadar etkileyici güzelliktedir… İç mekanda, Osmanlı ve Bizans kültürlerinin esintilerini hissedebilmeniz mümkün olacaktır. Altın yaldızlı tavan ve ahşap panelli duvarları ile oldukça göz alıcı dekoru olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Ünlü koleksiyoncu Antonis Benakis'in koleksiyonlarını koruma amacı ile oluşturulmuş olan Benaki müzesinde, tarih öncesi dönemden 20. yüzyıla kadar uzanan eşsiz bir sergi yer alıyor. İskenderiye doğumlu bir babanın oğlu olan Benakis, müzenin kurucusu olarak hala anılıyor ve müzenin, helenizm kültürünü yansıtma vizyonu da devam ediyor. Benaki müzesi, Bronz Çağı’ndan 2. Dünya Savaşı Dönemi’ne kadar uzanan pek çok sanat eserine sahip oluşu ile dikkat çeker. Hem tarihsel anlamda ki genişliği hem de içinde barındırdığı sanat eserlerinin çeşitliliği müzeyi cazip kılan etmenler arasındadır.

Müzede yer alan eserlerin çeşitliliği elbette farklı kültürlerin bir araya gelmesinden kaynaklanır. Kapıdan girdiğinizde bahçenin içinden mermer basamaklara ulaşarak kültür çeşitliliği ile dolu alana geçiş yapabilirsiniz. Bu eserler Yunan ve İslami tarzda sanat koleksiyonlarının yanı sıra pek çok Çin seramik ürünü de barındırmaktadır. Eserler oda oda ayrılmış ve konumlandırılmıştır. Bizans, Yunan ve Osmanlı esintilerinin yanı sıra odalardan birinde Hristiyanlık öncesi mühür sergilenmektedir. Mühür, Mısır’ da bulunan ekmeği kutsallaştırmak için kullanılmış olmasıyla bilinmektedir. Mısır kültüründen dahi iz barındıran müzede kraliçeleri simgeleyen kadın figürleri, fildişi tarak gibi pek çok farklı eser yer alır.

Bunlar dışında, Yunan Bölgesel Kostüm Koleksiyonu, Bizans İkonları, Makedon konaklarından esinlenerek yapılmış oturma odaları hatta tarihi değer taşıyan tarım aletlerini dahi bu müzede görebilmek mümkün. Örneğin Ege’de Hristiyanların evlenirken kullandıkları renkli kıyafetler hatta kızların çeyizleri gibi ilgi çekecek pek çok koleksiyon içerir. Görkemli mimarinin içinde odalara ayrılmış, farklı kültür ve türden koleksiyonları görmek karma kültürlerin buluştuğu Benaki Müzesi’nde Yunanistan tarihinin çeşitliliğine göz atmak gibi bir deneyim olacaktır.

Ziyaret Bilgileri: Müze Pazartesi, Çarşamba, Cuma ve Cumartesi 10:00 - 18:00,Perşembe 10:00 - 00:00, Pazar günleri ise 10:00 - 16:00 saatlerinde hizmet veriyor. Salı günleri ise ziyarete kapalı. Bilet fiyatları ise tam 9 Euro, indirimli 7 Euro şeklinde. Müze Perşembe günleri ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.

Adres: 1 Koumbari Caddesi ve Vas. Sofias Bulvarı, Atina

Yol Tarifi: 2 ve 3 no’lu metro hatlarını kullanarak Syntagma ya da Evagelısmos duraklarından birinde inebilirsiniz. 3 numaralı troleybüsler de buradan geçiyor. Otobüs seçenekleriyse hayli fazla; 022, 054, 100, 203, 204, 220, 221, 224, 235, 608, 622… numaralı otobüslerden birine binebilirsiniz.

Yakın Yerler: Kotsanas Museum of Ancient Greek Technology, Museum of Cycladic Art