Plaka Bölgesi

Yunanistan'ın başkenti Atina'nın en eski yerlerinden biri olan Plaka Bölgesi, Kolonaki'nin aksine geleneksel bir yapıya sahiptir. Plaka, renkli ve cumbalı ufak evleri, bu evleri süsleyen çiçekleri ile adeta kasaba havasını andıran bir yerleşkedir. Semt ticarileşmiş dahi olsa da mahalle özelliğini korumakta ve trafiğe kapatılmış dar, uzun, birbirinden güzel pek çok sokağıyla hem turizmcilerin hem de yerli halkın uğrak noktasına dönüşmüştür.

Bu bölge Adrianou ve Kydathineon isimli iki ana cadde ile bilinir. Turizme elverişli olması nedeniyle renkli ve samimi semtte pek çok restoran ve hediyelik eşya dükkanı bulunmaktadır. Turistik restoranlar, fiyat anlamında çeşitlilik gösterirken hediyelik eşya dükkanları da her türlü zevk ve bütçeye hizmet eder durumdadır. Büyüklü-küçüklü hediyeler arayan ziyaretçiler için turistik dükkanların yanı sıra Plaka Bölgesi içinde pek çok kuyumcu da bulunur. El işçiliği olan bir dükkan arıyor iseniz eğer Bizans kuyumculuk mağazası güzel seçeneklerden biridir ancak bütçeyi biraz zorlar nitelikte ürünlere sahip olma özelliğini taşır.

Adeta şehir içinde köy havasını yaşayabileceğiniz Plaka'da, Akdeniz mutfağı başta olmak üzere daha pek çok tada sahip mekan var. Özellikle geleneksel Yunan mutfağını tatmak isteyenler için Platanos çok eski bir restoran olma özelliği taşıyor. Veganlar içinse Avocado restoranı 'Yaşamak için yemek' felsefesi ile var olmuş bir diğer ünlü mekan olarak geçer. Plaka gezilirken güzel bir tercih oluşturabilecek bir diğer restoran ise To Kafeneio in Plaka'dır. Bu mekan fıçıdaki şarapları ile ünlü olma özelliği dışında çok çeşitli mezeleriyle ziyaretçilerin beğenisini kazanmaktadır. Felsefe tarihinde çok önemli yeri olan Yunan uygarlığının önemli filozofu Diogenes'in adını taşıyan bir başka mekan ise sizlere güzel bir tercih olabilir. Et ve balık restoranı olarak adlandırabileceğimiz Diogenes, sahip olduğu bahçe bölümüyle yaz aylarında müşteriler için keyifle vakit geçirilecek bir alana sahiptir.

Elbette Kolonaki gibi Plaka'da tavernaları ile ün salmış bir mahalledir. Platonos Taverna, Retsina şarabı ile ünlü ve en eski tavernalardan biridir. Eğer ev sıcaklığına sahip bir mekan arıyorsanız ve geleneksel Yunan yemeklerini tatmak istiyorsanız Dimitri ve karısı Eugenia'nın işlettiği Paradosiako en ideal mekanlardan biri olacaktır. Kahveseverler içinse kafeler genellikle ana yol ve meydanlarda daha yoğun olarak yer alır. Söz konusu kafelerde kahve ve yanında şeker böreği diye adlandırabileceğimiz bir çörek tercih ediliyor. Ancak bunların yanı sıra eşsiz bir manzaraya sahip Electra Palace Roof Garden, Eat at Miltons, To Kafeneio, Daphne's, Makalo, Vyzantino Restaurant, Oionos Cafe ve daha pek çok seçenek sizler tarafından keşfedilmeyi bekliyor.

Plaka'ya gittiğinizde hediyelik eşya dükkanları ve yeme içme mekanları dışında şehrin dokusunu daha iyi hissedebilmek için gezilecek yerlere bakacak olursak yine bolca müzeye sahip bir yerle karşı karşıya kaldığımızı görürüz. Ancak müzelerden önce bahsedilmesi gereken bir yer var o da: Anafiotika. Anafiotika, Plaka'da yer alan bir Ada Köyü'dür. İnşası 19. yüzyıla dayanan ve yamaçlarda ufak evlerin bulunduğu yerleşke görülmeye değer bir alandır. Bir diğer görülmesi gereken alan ise Suriye Astronomu Andronikos Kyrrestes tarafından inşa edilen Rüzgar Kulesi'dir. Yapımı çok eski zamanlara dayanan ünlü kule aslında bir meteoroloji istasyonu.

Turistlerin oldukça ilgisini çeken Rüzgar Kulesi, Atina'da gezilmesi gereken yerler listesinde ilk sıraları hak etmektedir. Osmanlı etkisinde de kalmış Plaka Bölgesi'nde gitmişken mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir diğer yer ise İlahiyat Medrese binasının kapısıdır. Rüzgar Kulesi'nin karşısında konumlanmış kapı, 1721 yılında Mehmet Fahri tarafından kurulmuş okula aittir. Arkeolojik zenginliğe sahip kapının yanı sıra Plaka'da gezilecek yerler arasında cami ve hamam yapıları da bulunuyor. Camilerden en bilineni Fatih Sultan Cami olup ismi daha sonra Buğday Çarşısı Cami olarak değiştirilmiştir. Tarihi semtin sahip olduğu müze bolluğuna geçecek olursak; Çocuk Müzesi, Yunan Halk Müzik Aletleri Müzesi, Yunan Halk Sanatı Müzesi, Atina Müzesi, Pavlos ve Alexandra Kanellopoulou Müzesi ve Yahudi Müzesi'ni sıralamak gerekir. Müzelerin bir kısmı, Nikis ve Kydatheneon caddelerinde yer almaktadır. Ancak yer tarihi yapılarla öyle zengin ki...

Bölgede saymakla bitmeyecek pek çok anıt ve antik yapı var. Julius Caesar ve Augustus tarafından yapılan bağışlarla inşa edilmiş Roma Agorası, Demeter Tapınağı, Fethiye Camii, Illissos Nehri, üzerinde yer alan eski köprü ve daha pek çok antik yapı tarih kokan dokularıyla sizleri bekliyor.

Adres: Athens 10556

Yol Tarifi: M2 metro hattını kullanarak Plaka Bölgesi’ne ulaşabilirsiniz. Otobüsü tercih edecekseniz de 227, 550, A2 ya da A3 numaralı otobüslerden birine binerek bölgeye ulaşım mümkün.

Yakın Yerler: Pandrossou, Church of Kapnikarea