M.Ö. 1100 yıllarında Fenikeliler, İspanya topraklarında ilk yerleşim merkezlerini kurmaya başlamışlardır. Onları Keltler ve Yunanlar takip etmiştir. İspanya daha sonra Kartacalıların egemenliğine girmiştir. MÖ 202 yılında Romalılar Kartacalıları İber Yarımadası'ndan atmışlardır. Roma İmparatorluğu bu tarihten itibaren İspanya'da birliği sağlayıp zamanla Hristiyanlığı burada kabul ettirmiştir.
711'de Afrika'dan gelen Müslümanlar, 8. asırdan 10. asra kadar kuzeydeki birkaç bölge dışında İspanya'ya hâkim oldular ve burada Endülüsmedeniyetini kurdular. 11. yüzyılda bu ülkenin iç karışıklıklarından faydalanan Hristiyanlar kuzeyden başlayarak yarımadayı tekrar ele geçirmeye başladı. 1492'de Müslümanların son kalesi Granada Krallığı yıkıldı. Aynı yıl KristofKolomb İspanyol hükümdarının maddi desteğiyle Amerika'yı keşfettiği ünlü gezisine çıktı. Bu yolculuk, İspanya'nın dünyanın en büyük sömürge imparatorluklarından birini kurmasını sağladı. 1588 yılında İspanyol Armada'nın İngiliz donanmasına yenilmesini takip eden taht ve din kavgaları sonunda İspanya zayıflayarak çökmeye başladı. 1640'ta Portekiz'i, 1714'te ise Avrupa'daki bazı topraklarını ve Cebelitarık'ı kaybetti. On dokuzuncu yüzyılın başlarında İspanyolların Amerika'daki bütün sömürgeleri bağımsızlıklarını kazanmıştır.
I. Dünya Savaşı'nda İspanya bütün davetlere rağmen tarafsız olarak kalmış, fakat savaştan büyük ölçüde etkilenmiştir. 1936'da yapılan seçimlerde solcuların başarılı olması üzerine ülkede iç savaş baş gösterdi. 1939'da iç savaşın sona ermesiyle Franco devlet Başkanı olmuştur. II. Dünya Savaşı'na da katılmayan İspanya'da ordunun desteğiyle Franco savaştan sonra da yerini korumuştur. 1975 yılında Franco'nun ölmesinin ardından 1977'de yapılan seçimlerle Constituent Cortes adında anayasal bir kurum olarak görev yapan meclis, anayasayı değiştirmek üzere toplandı ve 1978 anayasasını çıkarttı. Sonucunda da İspanya 17 özerk devlet ve 2 özerk şehre ayrılmıştır.