El Ömer Cami, ya da yerel adıyla Al-Omari Camii, Saint John’un eski Haçlı kilisesidir. 12. yüzyılda inşa edilen yapı, 1291’de Memluklerin hakimiyeti sırasında şehrin büyük camisine dönüştürülmüştür. Beyrut’taki bu eski ve köklü cami, iç savaş sırasında büyük hasar görmüş ve bunun üzerine başlatılan restore çalışmaları 2004 yılında tamamlanmıştır.

Köklü bir tarihi olan El Ömer Cami, Roma’nın imparatorluk banyolarının bulunduğu yerde 1150 yılında inşa edilmiş Vaftizci Aziz John’unHaçlı Kilisesi’dir. Romanesk tarzla beslenen üç apsisli kilise, Tire ve Tarsus’ta inşa edilen Roma sütunları ve başkentte kullanılan tarzdaki diğer mimari özellikleriyle tamamlanmıştır.

Memlukler 1291 yılında Beyrut’u ele geçirince, kiliseyi de camiye çevirmişlerdir. Halife Ömer İbn El-Hattab'ın anısına yapıya Al-Omari Camii adını vermişlerdir. Memluk tarzı avlu girişi ve minare de 1350 yılında eklenmiştir.

Fransızlar, şehirde sürdürdükleri himaye sırasında cepheye bir sundurma ekleyerek yapıyı yeniden tasarladı ve caminin ana girişini Maarad Caddesi'nin yeni sütununa entegre etti. 1975- 1990 yılları arasında süren Lübnan İç Savaşı'nda kötü bir şekilde hasar gören caminin yenilenmesi, binanın kökenlerini ve tarihini ortaya koyacak şekilde 2004 yılında tamamlandı. Camiye ikinci bir minare eklenirken, altında yer alan Roma sütunları ve taş tonozları bulunan eski sarnıç korunmuştur.

Sakin ve sessiz bir konumda bulunan cami, son haliyle İslam mimarisinin en güzel örneklerinden birdir. Etrafındaki yapılar ve caminin farklı kültürleri barındıran tarihi iç dokusuyla bölgede bol bol fotoğraf çekebilirsiniz.