Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi


Bodrum KalesiBodrum’un simgesi haline gelen tarihi bir yapı olmakla birlikte bugün “Sualtı Arkeoloji Müzesi” olarak da kullanılan bir kaledir. Bu kale iki liman arasında kayalık bir alan üzerine inşa edilmiştir. Kalenin yapımında, depremde yıkılmış olan dünyanın yedi harikasından biri olan Mausoleion’un taşları kullanılmıştır. Antik zamanlarda ilk önce ada olan bu alan daha sonraları kente bağlanarak yarımada durumuna gelmiştir. Bodrum Kalesi’ni kim yaptı diyecek olursanız, St. Jean şövalyeleri tarafından inşa edildiğini hemen belirtelim. 19. asrın sonunda Bodrum Kalesi zindan olarak da kullanılmıştır.

Bodrum Gezilecek Yerler

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi: Bodrum Kalesi’nin tamamı Bodrum Müzesi’nin sergileme alanı olarak kullanılıyor. Bunun yanı sıra Serçe Limanı Batığı, Uluburun Batığı gibi bazı özel sunumlar için özel alanlar da ayrılmış vaziyette. Müze koleksiyonlarında bulunan eserler arasında Türk hamamı, Amphora sergilemesi, Doğu Roma Gemisi, Cam Salonu, Cam Batığı, Sikke ve Mücevherat Salonu, Karyalı Prenses Salonu, İngiliz Kulesi, İşkence ve Katliam Odaları ve Alman Kulesi bulunmaktadır.

Ayrıca 33.5 dönüm genişliğindeki bir arazi üzerine kurulmuş olan kalede açık alanda da eserler teşhir edilmektedir. Ayrıca bu müze, 1995 yılında Avrupa’da Yılın Müzesi Yarışması’nda “Özel Övgü” ödülüne layık görülmüştür.

 

Bodrum Kalesi İçi: Bugün müze olarak kullanılan Bodrum Kalesi, kare planlıdır ve 180 x 185 metre ebadındadır. İç kalede farklı ülke isimlerine sahip kuleler yer alır. En yüksek olan ve deniz seviyesinden 47,50 metre yükseklikte bulunan kulenin adı Fransız Kulesi’dir. Diğer kulelerin isimleri ise İtalyan Kulesi, Alman Kulesi, Yılanlı Kule ve İngiliz Kulesi’dir.

Kalenin doğu duvarı dışında kalan bölümleri çift beden duvarları olarak desteklenmiştir. İç kaleye girebilmek için 7 kapı geçilmesi gerekir. Kapılar üzerinde armalar yer alır. Bu armaların üzerinde haçlar, düz veya yatay bantlar, ejder ve aslan figürleri vardır. İç kalede şapelin altıyla beraber toplam 14 sarnıç yer alır. Kale koruganı, çiftli duvarlar arası su hendeği, asma köprü, denetim kulesi, II. Mahmut tuğrası kalenin göze çarpan bölümleri arasında yer alır.

İç kalede değişik türden ağaçlar ve bahçede de çeşitli hayvanların dolaştığı geniş bir alan bulunuyor. Yorgunluğunuzu atabileceğiniz ve bir şeyler içebileceğiniz kafe de var. Sonrasında gezinize devam etmek isterseniz yerde size yön veren taşlardan oluşturulmuş okları takip edebilirsiniz.

Şapel: Avlunun sağ bölümünde bulunan Gotik tarzın en iyi örneklerden biri olan, şövalyelerin şapeli Türkler tarafından ele geçirilince minare eklenerek camiye dönüştürülmüştür. Minareye çıkılabilmesi için ön cepheye merdiven ilave edilmiştir.

 

Yassıada Doğu Roma Batığı: Milattan sonra 7. asır gemisi olan tarihi eser, Bizans İmparatorluğu döneminde kayalıklara çarparak batmıştır. 60 tona kadar taşıma yapabilen gemi, 1961-1964 döneminde arkeolog George Bass ve arkadaşlarının gerçekleştirdiği çalışmalar soncunda tam 3533 defa yapılan dalışla gün yüzüne çıkarılması sağlanmıştır.

Bodrum Kalesi Zindan: Bu gezi sırasında belki de en çok ilginizi çekecek bölümlerden biri zindan olabilir. Dönemin kule komutanlarından Jacques Gatineau emriyle inşa edilen zindanda 23 basamaklı bir merdiven bulunuyor. Bu alan oldukça karanlık olduğu için aydınlatılmaya çalışılmaları yapılmış ancak bu konuda yeterince başarılı olunamamıştır. Kapının girişindeki balkondan işkence odasını görmeniz mümkün. Sol ve sağ duvarlar içinde ise ikişer adet hücre bulunuyor.

Hamam: 1991 yılında restore edilerek misafir ziyaretlerine açılan hamamın bahçesinde ayrıca bir de çeşme bulunuyor. Bunun yanı sıra 19. asırda kullanılan klozetler ve geçmiş dönemlerden günümüze kadar gelen lazımlıklar yine bu alanda teşhir ediliyor.

İngiliz Kulesi: İngiliz Kulesi, kalenin kuzeydoğu köşesinde bulunuyor. Temelleri ana kaya üzerine atılmış olan kulede üzerinde Arkaik çağlara ait olan aslan kabartması yer alıyor. Hatta bu sebeple halk arasında Aslanlı Kule olarak da biliniyor. Aslan kabartması üzerinde İngiliz Kralı IV. Henry’nin kraliyet arması da bulunuyor.

Bodrum Kalesi Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Nisan – Ekim arası: 08:30- 18:30
Kasım – Mart: 08:30- 16:30
Kışın pazartesi günleri ise kapalı oluyor.
Bodrum Kalesi giriş ücreti 30 TL. Müzekart’a sahip olan ziyaretçiler yılda 2 kere ücretsiz giriş yapabiliyor.

Bodrum Kalesi'ne Nasıl Gidilir?

Bodrum’a Türkiye’nin her yerinden düzenli olarak otobüs seferleri yapılmaktadır. Otogardan kalkan otobüs servisleri ya da minibüsler aracılığıyla Bodrum Merkez’e varabilirsiniz. Datça, Didim veya Dalyan’dan ulaşmak isteyenler Bodrum’a deniz yoluyla da varabilir. Büyükşehirlerden Bodrum’a uçakla ulaşım da mümkündür.

Bodrum Kalesi, Bodrum merkeze ya da Milas Bodrum havalimanına 36 km. yani yaklaşık olarak 40-45 dakika mesafede bulunmaktadır. Otogar ile Bodrum arası da oldukça yakın bir mesafe.

Bodrum Kalesi İletişim

Adres: Bodrum Kalesi, Çarşı Mh. 48400 – Bodrum / Muğla

E-posta: [email protected], [email protected]