- 1 view
Antik çağlardan günümüze değin hamamları, şifalı kaplıcalarıyla ünlü bir yerleşim yeri olan Pamukkale, Denizli ilinde bulunmaktadır. Türkiye’nin en önemli simgelerinden biri olmakla birlikte aynı zamanda pamuk görünümlü teraslarıyla yerli/yabancı turistlerin ilgi odağıdır. Kaplıcaların üzerine kurulmuş Hierapolis ise güneybatı Anadolu’daki klasik Frigya’da antik bir kenttir. Kalıntıları Türkiye’de modern Pamukkale’nin bitişiğindedir ve hem doğal hem de kültürel varlıkları sayesinde UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmiştir.
Hierapolis Antik Kenti
Kentin kuruluşu hakkında kesin bilgiler olmasa da Milattan Önce II. yüzyılda II. Eumenes tarafından kurulduğu düşünülmektedir ve Bergama Krallığını kuran Telephos’un karısı Hiera’dan dolayı Hierapolis adını almıştır. İçinde barındırdığı dini yapılar ve tapınakların çokluğundan dolayı Kutsal Şehir olarak da anılır. Kent Deprem kuşağı üzerinde bulunduğundan, Neron döneminde yaşanan bir depremden dolayı ciddi bir zarara uğramış ve tamamen yenilenmek zorunda kalınmıştır. Üst üste birçok deprem yaşayan kentin Hellenistik özelliği kalmamış, sıradan bir Roma kentine dönüşmüştür. Roma Dönemi’nin ardından gelen Bizans Dönemi’nde de merkezi öneme sahip bir kent olmaya devam etmiştir. Milattan Sonra 4. yüzyıldan itibaren Hıristiyanlığın merkezi haline gelmiş olması ve Hz. İsa’nın havarilerinden biri olan Filipus’un burada öldürülmesiyle önemi daha da artmıştır. Hierapolis özellikle milattan sonra 395 yılında Bizans’ın eline geçtiğinde Piskoposluk merkezi haline de gelmiş, Anadolu Selçuklularının 12. yüzyıl sonlarına doğru Anadolu’yu ele geçirmeleriyle Selçukluların sınırlarına dahil olmuşlardır. Son olarak antik kentin içinde; tiyatro, Tritonlu Çeşme, Kuzey Bizans Kapısı, Oktokonus tapınağı, Frontinus caddesi ve kapısı, Agora, Domitiyan yolu ve kapısı, Güney Bizans Kapısı, Gymnasium, Nekropol Apollon Kutsal Alanı, Su Kanalları ve Nympheumları, Surlan, Filipus Martynonu ve köprüsü, Direkli Kilisesi, Nekropol Alanı, Katedral ve Roma Hamamı kalıntıları bulunmaktadır. Ayrıca şehrin giriş kapısına Tanrıça Medusa’dan korunmak amacıyla Medusa figürü yapılmıştır. Pamukkale Travertenleri Vikipedi kaynağında yazan bilgiye göre Türk kültüründeki nazar boncuğunun bu inançtan esinlenildiği düşünülmektedir.
TİYATRO: Grek Tiyatrosu tipinde yapılmış büyük bir yapıdır. Meydana gelen bir depremin ardından Flaviuslar döneminde inşasına başlanmıştır. Kabartmalarda genellikle mitolojik ögelerden esinlenilmiş olsa da değişik ustalar tarafından yapıldığından farklı stiller görülmektedir. Süsleme açısından antik tiyatro, Side ve Perge tiyatrolarıyla benzerlik göstermektedir. Ayrıca tasarımından dolayı tiyatroda gladyatör dövüşleri yapıldığı düşünülmektedir. Genelde gladyatör dövüşlerinin yapıldığı tiyatrolarda sahne altıyla oturma alanı arasına yaklaşık bir metrelik yükseklik olur. Burada amaç seyircileri vahşi hayvanların saldırılarından koruyabilmektir. Dövüşlerin yapılmadığı tiyatrolarda ise bu fark olmaz, seyircilerin oturma alanları sahnenin olduğu düzeyden başlamaktadır.
NEKROPOLLER: Nekropol mezarlık alanlarını belirtir. Yapılan araştırmalarda ortaya çıkan dini yapılar üzerine şehrin Kutsal Kent olarak adlandırılması açısından ayrı bir önem taşır. Bu mezarlık alanların yapılarına bakarak hangi tabakadan kişilere ait olduğu anlaşılabilir.
APOLLON TAPINAĞI: Halkın en eski dini merkezidir ve inanca göre Apollon yerel tanrıça olan Kybele ile burada buluşmuştur.
ANTİK HAVUZ: Antik dönemde tam anlamıyla şifa merkezi olarak anılan ve yılda binlerce kişinin yüzerek sağlığına kavuştuğu bu havuz kentin önemli simgelerinden biridir. Meydana gelen bir deprem sonucu oluşan bu havuzun suyu damar sertliği, romatizma, felç, kalp hastalıkları, raşitizm gibi sağlık sorunları olan hastalara iyi gelmektedir.
Pamukkale Travertenleri Nedir?
Pamukkale Türkiye’nin Denizli ilinde bulunan doğal ve aynı zamanda tarihi bir alandır. Burada bulunan pamuk görünümlü yapılara Pamukkale Travertenleri denir.
Pamukkale Travertenleri Nasıl Oluşmuştur?
Traverten kısaca bir kireçtaşı türüdür. Özellikle jeotermal bölgelerdeki suyun sıcaklığı ile suyun akiferlerinin (içinden suyun birikip akabildiği geçirgen kayaç bölümü) oluşturduğu bölgelerdeki CaCO3 (kalsiyum karbonat) bu suya eriyerek karışır. Pamukkale’de sıcaklıkları 35-100 C arasında değişen 17 sıcak su alanı bulunmaktadır. Antik dönemlerden beri kullanılan ve eriyik mineraller taşıyan su yüzeyden çıktığında yavaşça soğur, CaCO3’ü katı bir hale getirir. Bu soğuma sırasında CaCO3 ince katmanlar halinde çökelir ve travertenleri oluşturur.
Pamukkale Travertenleri Nerede?
Türkiye’nin güneydoğusunda, şehir merkezine 22 km uzaklıkta olan Denizli’nin bir ilçesidir. Ege bölgesindeki Menderes Nehri vadisinde bulunur.
Pamukkale'ye Nasıl Gidilir?
Karayolu, havayolu ve demiryolu seçenekleriyle ulaşımı kolay bir yer olan Pamukkale’ye en yakın havaalanı Denizli’de bulunan Çardak Havalimanı’dır. Saat başı kalkan minibüsler ile Pamukkale’ye kısa sürede ulaşmak mümkündür. Ayrıca diğer bir yol olan karayolunu tercih edecekler için Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerin çoğundan otobüs seferleri mevcuttur. Şehir merkezinden kalkan araçlarla yarım saat içinde Pamukkale’ye ulaşılabilir. Tren hattını kullanmak isteyenler için ise İstanbul-Denizli seferiyle Denizli’ye gidildikten sonra şehir merkezinden herhangi bir araçla Pamukkale’ye varılabilir. Şahsi araçlarıyla gitmek isteyenlerin de en yakınlarındaki karayoluna bağlanarak Denizli’ye ulaşmaları mümkündür.
Pamukkale'ye Ne Zaman Gidilir?
Pamukkale doğal güzellikleri ve tarihi eserleriyle yılın her dönemi ilgi çekebilecek eşsiz güzellikte bir yer olsa da Ege Bölgesinin karakteristik iklimi olan Akdeniz İkliminin yanında, iç kesimlerde Karasal iklimin görülmesi sebebiyle kışlar yağışlı geçmektedir. Bu nedenle Bahar ve yaz aylarında gidilmesi tavsiye edilmektedir.
Nisan-Ekim
Yaz Açılış Saati: 08:00
Yaz Kapanış Saati: 21:00
Kasım-Mart
Kış Açılış Saati: 08:00
Kış Kapanış Saati: 17:00
Pamukkale Travertenleri Giriş Ücretleri
Pamukkale Travertenleri giriş ücreti 35 TL’dir. Ayrıca varsa eğer, Müzekart ile 1 yılda 2 kez, Müzekart+ ile ise sınırsız ziyaret edebilirsiniz.