Helsinki Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Helsinki, Finlandiya'nın başkenti, ülkenin en büyük ve en kalabalık şehri, aynı zamanda bir kültür başkentidir. Unsimaa yönetim birimin merkezi olan kent, açık renkli granit taşlarıyla yoğunlaşmış mimarisinden dolayı ‘Kuzey’in Beyaz Kenti’ olarak anılır. Sahil koyları ile maviyi, doğal alanlarıyla yeşili içinde barındıran  Helsinki, Avrupa’da denize ve doğaya en yakın olan şehirlerden birisidir. Kent aynı zamanda birçok sosyal ve kültürel organizasyona da ev sahipliği yapmaktadır.

Helsinki, Baltık Denizi'nin Finlandiya Körfezi'nde bulunur. Bir adalar şehri olan Helsinki'de yaklaşık 315 ada bulunur. Çok kalabalık olmayan şehrin Espoo ve Vantaa birimlerinin de dahil edilmesiyle metropol alanı oluşur ve  bu alanın nüfusu bir milyondan fazladır. Helsinki'nin kuvvetli tarih bağlarının bulunduğu Tallinn 80 kilometre, Stockholm 400 kilometre ve Saint Petersburg 388 kilometre uzaklıkta bulunur. Fince'nin yanında İsveççe de ülkenin resmi dillerinden birisidir. Ancak nüfusun çok büyük bir çoğunluğu Fince konuşmaktadır. Helsinki ayrıca 1952 Yaz Olimpiyatları, 52. Eurovision Şarkı Yarışması gibi etkinliklere ev sahipliği yapmış ve 2012 Dünya Tasarım Başkenti seçilmiştir.

Devamını Oku

Helsinki ile İlgili

Helsinki Nerededir?

Kuzey Avrupa ülkesi Finlandiya’nın başkenti Helsinki; ülkenin en güney ucunda bulunuyor. Merkezi yerlerinin tümü Baltık Denizi kıyısında olmak üzere kıyı ile irili ufaklı adalar üzerine kuruludur. Espoo, Vanta ve Kauianinen şehirleri komşu şehirleridir ve bu şehirlerle birlikte  oluşturduğu bölge Başkent Bölgesi olarak bilinir.

Helsinki'ye Nasıl Gidilir?

Helsinki’ye Türkiye'den direkt uçuşlarla yaklaşık üç buçuk saatte ulaşmanız mümkündür. Bazı firmalarla aktarmalı olarak uçuş seçenekleri de mevcuttur.

Helsinki'ye Ne Zaman Gidilir?

Gulf stream akıntısı sebebiyle kış ayları olması gerekenden daha ılık geçse de genel olarak kışlar oldukça soğuk ve uzundur. Kış aylarında sıcaklıklar -5 derece civarında seyreder ve birkaç günlük süre için -20 derecelere düşer. Ayrıca kış aylarında gündüzler 6-7 saate düşmektedir. Mayıs, haziran, temmuz ve ağustos ayları turistik bir gezi için en ideal aylardır. Yaz aylarında gündüzler 18-19 saate kadar çıkmaktadır ve sıcaklıklar 19-22 derece civarlarındadır.

Helsinki'de Nerede Kalınır?

Helsinki, Finlanlandiya’nın diğer bir değişle “Göller Ülkesi’nin” başkentidir. Finlandiya dünya çapında refah ülkesi olmasıyla bilinmektedir. Ülke huzurlu, sakin, medeni, ileri ve düzenli olarak görülmektedir. Alıştığımız bir tatilin dışına çıkıp sanatın yeri ve değerini oldukça benimsemiş olan bu ülkede sayısı oldukça yüksek olan galeri ve müzeler bulunan bu şehirde talil yapmak isterseniz faklı konseptlere sahip konaklayabileceğiniz birçok otel bulunmaktadır. Sanat kokan bu şehrin açık renkli granit taşlarıyla yoğunlaşmış mimarisinden dolayı diğer bir adı “Kuzeyin beyaz kenti” olarak geçmektedir. Ayrıca 315 adaya sahip olan şehri gezmekle bitiremeyip, meşhur mor leylaklarının kokusunu içinize çekmeye doyamayacağınız bir tatilin içinde özelliklerine ve bütçeye göre değişiklik gösteren Helsinki otellerini seçmekte zorlanabilirsiniz. Oldukça güvenli bir şehir olan Helsinki’de oteller de aynı özveride güvenli ve temizdir.



 

İpucu: Otellerde seyahatinizden iki veya üç ay öncesinde rezervasyon yaparsanız çok daha uygun fiyatlara yer bulabilirsiniz. Ayrıca Helsinki otel fırsatlarını buradan görebilirsiniz.

Devamını Oku

Helsinki Otelleri

Göller Yöresi” olarak bilinen Finlandiya’nın başkenti Helsinki doğa güzellikleriyle, kültür, sanat ve tarih bakımından merak edilen ve dünyanın pek çok yerinden turist alan bir şehirdir. Oldukça sakin ve güvenli olan bu şehirde otellerde aynı özveriyle hizmet vermektedir. Size de tatilinizi olabildiğince güzel geçirebileceğiniz ve günün yorgunluğunu üstünüzden atmak için konaklayacağınız bir otel seçmek düşüyor.



 

Tüm İskandinav yarımadasında olduğu gibi, Helsinki otel seçenekleri de şehir gibi pahalıdır, ancak sundukları hizmetler otel yıldızlarına uygundur. Helsinki hotel fiyatları, genellikle hafta içi iş seyahatine gelenler nedeniyle hafta içi pahalıa, hafta sonu ise daha ucuzdur. Yüzlerce kişinin yararlandığı ve en uygun alternatifleri sunan Helsinki otelleri rehberimizin devamını okumak için tıklayın.

Devamını Oku

Helsinki Gezilecek Yerler

Helsinki, adaları, mimari yapıları, doğal parkları, pazarları ve müzeleriyle gezdikçe gezmek isteyeceğiniz bir şehirdir. Helsinki’de gezilecek yerler, şehirde keyif veren alışveriş mekânları ve lezzet sunan restoranları ile birleşerek beklentinizi karşılayacaktır.
Turistik bölgeler genellikle birbirine yakın ve yürüme mesafesinde olduğundan rahatça gezebileceğiniz bir şehirdir. 
 

    Devamını Oku

    Helsinki İçi Ulaşım

    Helsinki’de tren, otobüs, tramvay, metro ve suomenlinna vapuru gibi birçok ulaşım alternatifi vardır. HSL, şehirdeki toplu ulaşımın adıdır.

    Helsinki’de ulaşım için almak istediğiniz bilet fiyatı bilet makinesindan veya metro, tramvay içinden alma durumlarında  farklılık gösteriyor. Bilet fiyatı yetişkin için makineden alımda 2.20 Euro iken taşıt içinden alımda 3 Euro’dur.

    HSL Day Ticket yani günlük bilet almak turistik bir gezi için en ideal olanıdır ve fiyatı 8 Euro’dur. Helsinki Card ise günlük 41 Euro veya 3 günlük 61 Euro'dur. Bu karta bazı müzelere giriş ücreti de dahildir. Şehirde tramvay sistemi oldukça gelişmiştir ve birkaç tramvay güzergahı bulunmaktadır. Bunlardan 2 ve 3 numaralı hatlar birçok gezilecek noktadan geçmektedir. Helsinki’de toplam 1200 kilometre uzunluğunda bisiklet yolu vardır. Hava koşulları uygunsa isteyenler bisikletle gezme şansına da sahiptirler.

    Havaalanından Şehir Merkezine Ulaşım
    Şehir merkezinin yaklaşık 20 km kuzeybatısında yer alan Helsinki Vantaa Uluslararası Havaalanı ülkenin en işlek havaalanıdır. İki terminali bulunan havaalanından her iki terminal çıkışlarında da bulunan 615 ve 615T numaralı otobüsler ile şehir merkezine ortalama 40 dakikada ulaşabilirsiniz. Bu halk otobüsleri havaalanından 15 dakikada bir sefer düzenlemektedir.

    Finnairotobüsleri ise daha hızlı ve konforlu yaklaşık yarım saatte şehre ulaşmanızı sağlayan bir başka alternatiftir ve 20 dakikada bir seferleri vardır. Ulaşım bedeli ise 6.5 Euro’dur.

    Ücretsiz havaalanı shuttle servisleri ile şehir merkezine ulaşabileceğiniz gibi 20 dakika gibi kısa bir sürede fakat en pahalı seçenek olan taksilerle de ulaşımı sağlayabilirsiniz.

    Helsinki Mutfağı

    Finlandiya’daki en güzel restoranlar başkent Helsinki’dedir. İsveç ve Rus mutfağından etkilenmiş ülke mutfağı güzel mekanlarda leziz birçok seçenek sunar. 

    Deniz ürünleri Helsinki’de mutfağın olmazsa olmazıdır. Deniz ürünlerini pişirirken tütsüleme, kaynatma, kızartma, tuzlama gibi çok farklı yöntemler kullanılır. Vanha Kaupppahalli  adında bir balık pazarı vardır ve burada deniz ürünleri taze olarak satılır. Birçok farklı deniz ürünü farklı şekilde sunumlarıyla ve yanında mutlaka sunulan patates haşlamasıyla ilk tercihiniz olabilir. Yemekler mevsimden mevsime de büyük değişiklik göstermektedir. Yemeklerin bir kısmı mevsime bağlı olarak yetişen ürünlerden yapılır. Örneğin ağustos ayında yabani ördek, ekim ve kasım aylarında ren geyiği ve koyun eti, haziran ve temmuz aylarında somon, çilek ve böğürtlenden yapılan tartlar yaygınlaşır.

    Kalakukko, balık ve domuz etinin çavdar ekmeğine doldurulması ile yapılan yerel bir yemektir. Çavdar ekmeğinin birçok çeşidi vardır ve şehirde oldukça popülerdir. Votka ülkenin meşhur içeceğidir ve yemeklerin yanında da tercih edilebilir. Ayrıca kırmızı pancar turşusu, makarna, pirinç  ve reçeller garnitür olarak sık tercih edilenlerdendir. Kahve de çok sık içilen ve ikram edilen içeceklerin başındadır.

    Helsinki'de farklı mutfaklara ait restoranlar bulmak da mümkündür.  Ancak restoranların fiyatları genel olarak yüksektir. Uygun fiyatlı olan yerler genellikle fast food zincirleridir. Helsinki Üniversitesi öğrenci kulüplerinin kurduğu Unicafe zincirinin şehrin farklı noktalarında şubesi vardır ve bu yerlerde yemek fiyatları uygundur.

    Restaurant Kappeli, Bridges, Kaarna, KuuKuu, Savotta, Ravintola Torni, Kosmos gibi restoranlarda Fin ve İskandinavya mutfağına özgü yemekler bulabilirsiniz. Ancak bu restoranların fiyatları biraz yüksektir. China gibi Çin restoranlarında, Fredan Murkina gibi Fin restoranlarında, Happiness Thai Buffet gibi Tayland restoranlarında uygun fiyatlı yemekler mevcuttur. 

    Popüler Mekanlar:

    Bahşiş: Finlandiya’da bahşiş genel olarak beklenilen bir şey değildir. Gelen hesabı ödemeniz yeterlidir fakat hatırlatmamız gerekir ki asıl önemli olan boş sandalyeyi almak için sormak, birinin yerine geçmeye çalışmak veya sırada öne geçmeye çalışmak gibi şehirde dikkat çeken ve çok yadırganan davranışlar sergilememektir.

    Helsinki'de Alışveriş

    Helsinki bir alışveriş kenti olarak hem kapalı alışveriş merkezleri hem de alışveriş sokakları ve pazarlarıyla beklentinizi karşılayacak bir şehirdir. Şehirde yapılan bir düzenlemeyle bütün dükkanlara açılış ve kapanış saatlerini belirleme imkanı verilmiştir. Bu nedenle mağazalar farklı saatlerde açık olabilir. Mağazalar genellikle sabah 9 ve akşam 9 arasında açıktır. Hafta sonları ise akşam 6 gibi kapanmaktadırlar. Marketler de genellikle haftanın her günü açıktır.

    Mannerheiminitie, Aleksanterinkatu, Kaisaniemenkatu, Etela Esplanadi, Bulevardi ve Fredrikinkatu, Helsinki’deki başlıca alışveriş caddeleridir. Bu caddeler üzerinde pek çok alışveriş merkezi de bulunmaktadır. Stockmann, Sokos, Forum, Itis büyük alışveriş merkezlerindendir. Havanın soğuk olması nedeniyle bu alışveriş merkezleri arasında tüneller de yapılmıştır. Kitapçı sayısının oldukça fazla olduğu kentte, tasarım mağazaları, butikler, giysi, ayakkabı ve mücevher dükkânları da çok sayıdadır. Mannerheiminitie bölgesinin güneyi ve batısı ise butik dükkanlarla doludur. Esplanadi Bulvarı üzerinde ise lüks markaların mağazaları bulunmaktadır. Helsinki turizm ofisinden mağazaların detaylı gösterildiği bir harita da alabilirsiniz. K-Supermarket, S-Market ve Lidl ise Finlandiya'nın en büyük market zincirlerindendir. 

    Hakaniemi Hali'nin birinci katında balık, meyve-sebze gibi yiyecekler; ikinci katında el işi hediyelik eşyalar bulunur. Hietalahti Hali ise Bulevardi Caddesi üzerinde bulunur ve hal içerisinde cafe ve restoranlar da bulunur. Espalanadi Caddesi'nin sonunda, denizin kıyısında bulunan pazar meydanında yılın her döneminde pazar kurulur. Bu pazarda ağırlıklı olarak deniz mahsulleri ve mevsimlik ürünler bulunur. Kauppatori Bit Pazarı da turistler için oldukça çekici olan kalabalık mekanlardandır. Hediyelik eşyalar için buraya da göz atabilirsiniz.

    Helsinki Gece Hayatı

    Helsinki’de sosyal ve kültürel faaliyetlerde olduğu gibi gece hayatında da hareketli bir atmosfer hâkimdir. Geç saatlere kadar açık olan birçok gece kulübü, bar ve parti mekânları vardır. Tiyatro, opera ve konser gibi organizasyonlarında yoğun olduğu şehirde keyfinize eğlenmek için birçok hoş mekân bulunuyor.

    Helsinki'de bar ve gece kulüplerine 18 yaşından büyük olanlar girebilir ancak bazı mekanlar 20 yaşın üzerindekileri almak gibi bir politika izleyebilir. Genel olarak şehirdeki mekanların fiyatları yüksektir. Gece hayatının yoğunlaştığı bölgeler ise Iso-Roobertinkatu, Kamppi, Merkez Tren İstasyonu ve Eerikinkatu'dur. Ayrıca Kallio civarında daha uygun fiyatlı barlar bulunur. Buradaki Bar Molotow, Lepakkomies, Roskapankki, Iltakoulu gibi barları tercih edebilirsiniz. Kallio'ya şehir merkezinden yürüyerek, tramvayla veya metroyla ulaşabilirsiniz.

    Şehir merkezinde bulunan A21 Cocktail Lounge'un fiyatları biraz yüksektir ancak Helsinki'nin en iyi kokteyl yapan barlarından birisidir. Hotel Torni'nin teras katında bulunan Ateljee Bar da kokteylleriyle ünlüdür ve güzel bir Helsinki manzarasına sahiptir. Bulevardi Caddesi üzerinde bulunan Ahjo ise pazar günleri kapalıdır ve lounge tarzında bir mekandır. Angleterre ise Helsinki'nin daha elit görülen kesiminin tercih ettiği bir İngiliz tarzı bardır. Juttutupa, 1906 yılında açılmış bir bardır. Lenin ve arkadaşlarının devrimden önce burada buluştukları bilinir. Kamppi bölgesinde bulunan Aussie Bar ise sıradışı bir Avustralya konseptine sahiptir ve Helsinkililer arasında oldukça popülerdir. Yine bu bölgede bulunan Belge Bar&Bistro Belçika birası içmek isteyenler için çok uygun bir noktadır. Kamppi'nin bir başka noktasında bulunan Bruuveri ise kendi biralarını üreten bir bardır.

    Helsinki'de karaoke barlar da mevcuttur. Kamppi'de bulunan Anna K. Karaoke Bar, Jone's Karaoke Bar karaoke sevenler için uygun seçeneklerdir. Mikonkatu Caddesi'nde ise şehrin en büyük ve en popüler gazinosu olan Casino Helsinki bulunur. Parlamento binasının arkasında, Museokatu Caddesi'nde ise caz müzik sevenler için Happy Jazz Club Storyville bulunur.

    Helsinki rock ve metal müzik türlerinin ağır bastığı bir şehirdir. Kamppi'de bulunan Tavastia-klubi eski rock kulüplerinden birisidir. Konserlere de ev sahipliği yapmış mekan rock tutkunlarının tercih ettiği yerlerden birisidir. 

    Helsinki'de gece kulüpleri 23.30'dan sona hareketlenir ve kulüplerin önlerinde uzun kuyruklar oluşabilir. Gece 01.00'den sonra bir mekana girmek zorlaşmaktadır. Girişi ücreti almayan Cuba sabah saatlerine kadar açıktır. Tren istasyonunun yakınında bulunan Namu ise gece kulüplerinin en hareketli olanlarındandır. Namu'nun ilerisindeki Tivoli&R3D de Helsinki'nin en popüler gece kulüplerindendir. Cumartesi günleri en hareketli olduğu gündür ve giriş ücreti 8 Euro'dur. Tivoli&R3D'nin yakınında bulunan LeBonk ise üç katlı bir binada yer alır ve güzel bir terasa sahiptir. Ancak farklı günlerde farklı yaş limitleri koyulmaktadır.

    Hartwall Arena, Fin Ulusal Operası gibi mekanlarda ise operalar düzenlenmektedir. İsveç Tiyatrosu, Temppeliaoukio Kilisesi gibi alanlarda da düzenli olarak klasik müzik konserleri yapılır.

    Popüler Mekânlar;

    Helsinki Festivaller

    • Musica Nova Helsinki – (Mart)
    • Yıllık Kilise Müzikleri Festivali – (Mart)
    • Helsinki Bira Festivali – (Haziran)
    • Itä-Uusimaa Geleneksel Etkinlikler – (14 Haziran)
    • AsicsGrand Prix – (22 Haziran)
    • Ulusal Yaz ortası Festivalleri – (24 Ağustos – 9 Eylül)
    • Helsinki Festivali – (Ağustos)
    • Helsinki Uluslararası Moda Fuarı – (Eylül ortası)
    • Habitare Mobilya ve İç Dizayn Fuarı – (Ekim başı)
    • Helsinki Uluslararası At Gösterileri – (Kasım)

    Helsinki Faydalı Bilgiler

    • Acil 112
    • Polis 112
    • İtfaiye - 112

    Helsinki Para Birimi

    Kuzey Avrupa ülkesinin şehri Helsinki’de  para birimi Euro’dur.

    Helsinki Resmi Dili

    Resmi dil Fince’dir. Halkın çoğunluğu Fince konuşur ve İsveçce de konuşulan ikinci yaygın dildir. İngilizce de bilinen  yaygın diller arasındadır.

    • Merhaba - Hei
    • İngilizce biliyor musunuz? - Puhutko Englanti?
    • Teşekkür ederim - Kiitos

    Helsinki Saat Farkı

    Türkiye gibi GMT+3 zaman diliminde yer alan ülke ile saat farkı yoktur

    Helsinki Resmi Tatiller

    • Yeni Yıl (1 Ocak)
    • Kutsal Cuma (Nisan )
    • Paskalya (Mart/Nisan)
    • Emek ve Dayanışma günü (1 Mayıs)
    • Ascension (Mayıs)
    • Yaz Ortası Günü (Haziran)
    • Bağımsızlık Bayramı (6 Aralık)
    • Noel (24-25-26 Aralık)

    Helsinki Künyesi

    • Yerel saat

      Yerel Saat -

    • Kur Farkı

      Kur Farkı -

    • Priz Tipi

      Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

    • Hava Durumu

      Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

    Yıllık Ortalama Sıcaklık

      • Oca -5oC
      • Şub -6oC
      • Mar -2oC
      • Nis 3oC
      • May 10oC
      • Haz 13oC
      • Tem 16oC
      • Agu 15oC
      • Eyl 10oC
      • Eki 5oC
      • Kas 0oC
      • Ara -3oC

    Kısa Kısa

    Şehir: Helsinki
    Nüfus: 599.676
    Dil: Fince
    Para Birimi: Euro
    Ortalama Kaç Günde Gezilir: 1 Gün
    İklim: Ilıman Karasal
    UNESCO Dünya Mirası Listesi: Suomenlinna