Helsinki, Finlandiya'nın başkenti, ülkenin en büyük ve en kalabalık şehri, aynı zamanda bir kültür başkentidir. Unsimaa yönetim birimin merkezi olan kent, açık renkli granit taşlarıyla yoğunlaşmış mimarisinden dolayı ‘Kuzey’in Beyaz Kenti’ olarak anılır. Sahil koyları ile maviyi, doğal alanlarıyla yeşili içinde barındıran Helsinki, Avrupa’da denize ve doğaya en yakın olan şehirlerden birisidir. Kent aynı zamanda birçok sosyal ve kültürel organizasyona da ev sahipliği yapmaktadır.
Helsinki, Baltık Denizi'nin Finlandiya Körfezi'nde bulunur. Bir adalar şehri olan Helsinki'de yaklaşık 315 ada bulunur. Çok kalabalık olmayan şehrin Espoo ve Vantaa birimlerinin de dahil edilmesiyle metropol alanı oluşur ve bu alanın nüfusu bir milyondan fazladır. Helsinki'nin kuvvetli tarih bağlarının bulunduğu Tallinn 80 kilometre, Stockholm 400 kilometre ve Saint Petersburg 388 kilometre uzaklıkta bulunur. Fince'nin yanında İsveççe de ülkenin resmi dillerinden birisidir. Ancak nüfusun çok büyük bir çoğunluğu Fince konuşmaktadır. Helsinki ayrıca 1952 Yaz Olimpiyatları, 52. Eurovision Şarkı Yarışması gibi etkinliklere ev sahipliği yapmış ve 2012 Dünya Tasarım Başkenti seçilmiştir.
Helsinki diğer Avrupa başkentlerine kıyasla daha yeni bir şehirdir. 16. yüzyılda Finlandiya toprakları İsveç Krallığı'nın yönetimi altındaydı. 1550 yılında İsveç Kralı I. Gustav, ticarette ve gelişmişlik düzeyine ilerleme kaydeden Tallinn'e rakip olması için Helsinki şehrini kurmuştur. Ancak şehir kralın hayal ettiği gibi hızlı bir şekilde gelişememiştir. 18. yüzyılda Helsinki adalarından altı tanesi üzerine kurulan Suomenlinna Kalesi şehrin gelişmesine katkıda bulunmuştur ve günümüzde bu kompleks UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne alınmıştır. 1800'lerin başında Rusya ve İsveç arasında geçen Fin Savaşları'nın sonucunda Rusya, Finlandiya topraklarına el koymuştur ve böylece Finlandiya Büyük Dükalığı'nı kurmuştur. Bu döneme kadar İsveç'e bağlı olan Finlandiya'nın başkenti Turku şehridir. 1812 yılında Rus Çarı I. Alexander ülkenin başkentini Helsinki yapmıştır. Birkaç sene sonra Turku şehrinde çıkan yangın şehirde bulunan Turku Kraliyet Akademisi gibi birçok önemli kurumun Helsinki'ye taşınmasına neden olmuştur. Bu nedenlerle Helsinki, Finlandiya'nın başkenti olarak bu tarihten sonra hızlı bir gelişme göstermiştir. Çar Alexander, Helsinki'nin mimarisinin gelişmesi adına Fin mimar Johan Albrecht Ehrenström ve Alman mimar Carl Ludwig Engel'i şehri yeniden tasarlaması için görevlendirmiştir. Yapılan çalışmalarla şehir St. Petersburg'a benzemiştir ve neoklasik mimarinin en güzel işlendiği Avrupa şehirlerinden birisi olmuştur. Şehirde 19. yüzyıl mimarisinden görülmeye değer pek çok eser bulunur.
Düzen ve huzuru, modernlik ve doğallığı birlikte hissedeceğiniz Helsinki’de bazı dönemler karanlığı görmek zorlaştığından geç saatlerde bile güneşin varlığını hissedebilirsiniz. Yaz aylarında karanlık süresi çok kısayken kış aylarında çok daha uzundur. Avrupa'nın en kuzeyde bulunan şehirlerinden biri olan Helsinki'nin iklimi oldukça serttir. Yazın hava ısındığında Fin'ler eğlenmek için sık sık cafe ve barlara gitmektedir ve böylece gece hayatı yazın çok daha hareketli geçmektedir.
İnternetin her vatandaşın hakkı olarak kabul edilip bedava olduğu ülkede, iletişim ve ulaşım açısından sıkıntı çekmeyeceğiniz gibi güvenliğiniz açısından problem yaratan olaylar da yok denecek kadar azdır. "Helsinki City Open WLAN" ağını gördüğünüz yerde şifre girmeden direk ücretsiz internete bağlanabilirsiniz. Baltık Denizi kıyısında yer alan ve Baltık Denizi’nın kızı olarak anılan Helsinki tüm güzelliklerini keşfetmeniz için sizleri bekliyor.
Tanıtıcı Video: