Helsinki Gezilecek Yerler

Helsinki, adaları, mimari yapıları, doğal parkları, pazarları ve müzeleriyle gezdikçe gezmek isteyeceğiniz bir şehirdir. Helsinki’de gezilecek yerler, şehirde keyif veren alışveriş mekânları ve lezzet sunan restoranları ile birleşerek beklentinizi karşılayacaktır.
Turistik bölgeler genellikle birbirine yakın ve yürüme mesafesinde olduğundan rahatça gezebileceğiniz bir şehirdir. 
 

    Suomenlinna Adası ve Kalesi

    Ada, Helsinki’deki en turistik noktalardan ve ülkedeki başlıca güzelliklerden biridir. Helsinki’den ortalama 15 dakikalık Market Square’den kalkan bir tekne yolculuğu ile bu şirin adaya adım atabilirsiniz. Ada içerisinde denizaltı kalıntısı ile birkaç müze, köprü ve kale bulunuyor.

    Suomenlinna'da bulunan kale aslında altı adaya yayılmış bir kompleksti. 18. yüzyıl ortalarında Finlandiya, İsveç Krallığı'na bağlıdır ve İsveç Kralı Rusya'dan gelebilecek saldırılara karşı şehri korumak amacıyla böyle bir kale kompleksi yaptırmıştır. 18. yüzyılın başında Rusya'nın Finlandiya körfezine St. Petersburg şehrini kurması ve yayılmacı bir politika izlemesi İsveç Krallığı'nı tedirgin etmekteydi. Denizden gelebilecek saldırılara karşı güçlü bir kale yapılmasına karar verilmiştir. İnşaatı 1748 yılında başlayan kale, İsveçli askeri mimar Augustin Ehrensvärd tarafından tasarlanmıştır. Ancak 1808 Rusya ve İsveç arasında çıkan savaşta kalenin garnizonu direniş gösterememiş ve Rus askerlere teslim olmuştur. Oldukça dikkat çekici özelliği ile UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmiş yapılardandır.

    Adada ayrıca Rus döneminden kalma Rantakasarmi binası, Rus kilisesi gibi yapılar da bulunur. 1855 yılında İngiliz işgali ve 2. Dünya Savaşı'nda da kale kompleksi kullanılmıştır ve bu dönemlerden kalma eserler de bulunur.

    Suomenlinna Adası'nda çeşitli cafe, restoran ve dükkanlar da bulunmaktadır. Ayrıca yaz aylarında pek çok Helsinkili adaya piknik yapmaya gelmektedir. Şehir içi ulaşım için günlük bilet aldığınızda adaya ulaşımda bu bileti kullanabiliyorsunuz. Tek seferlik bilet ücreti 2.80 Euro, gidiş-dönüş ücreti ise 5 Euro'dur. 

    Uspenski Katedrali ve Kauppatori

    Bizans ve Slav mimarisi ile inşa edilmiş katedral, Batı Avrupa’daki en büyük Ortodoks kilisesidir. Süslü yapısıyla Helsinki’de görülmesi gereken bir mekandır. Katedral, Fince'si Kauppatori olan pazar meydanında yükselir. Ortodoks hıristiyanlığında önemli bir gün olan Hz. Meryem'in sonsuz uykuya dalmasının anısında yapılmıştır. "Uspenski" kelimesi ise eski Slav kilise dilinde bu olayı temsil eden "uspenie" kelimesinden gelmektedir.

    19. yüzyılda Rusya'nın etkisi olan ülkede Finlandiya Büyük Dükalığı kurulmuştur ve katedral de bu dönemde yaptırılmıştır. Katedralin mimarı Rus mimar Aleksey Gornostayev'dir. Mimar binanın tasarımlarını hazırlamıştır ancak inşaatı başlamadan ölmüştür. 1862 yılında inşaat başlamıştır ve 1868 yılında kutsanmasıyla ibadete açılmıştır. Helsinki'deki Rus etkisinin en belirgin örneklerinden birisidir. Katedralin içinde bulunan ikonların en değerlilerinden olan Aziz Nicholas ikonu 2007 yılında, ziyarete açık saatlerde çalınmıştır ve henüz bulunamamıştır.

    Altın kaplı kubbeleriyle, mimarisindeki belirgin Rusya etkisiyle ilgi çekici kutsal bir mekan olan Uspenski Katedrali'ne ulaşmak için Senato Meydanı’ndan denize doğru ilerlemeniz gerekiyor. Katedral hafta içleri 09.30'dan 16.00'a kadar açıktır. Hafta sonları ise 09.30-13.00 arasında açıktır.

    Katedralin önünde bulunan Kauppatori yani pazar meydanı ise şehrin en hareketli noktalarından birisidir. Meydanın çevresinde birçok cafe ve restoran, ortasında da balıkçılar bulunur. Bu balıkçılar yıl boyunca açıktır ve tezgahlarında çok çeşitli deniz ürünlerini görebilirsiniz. Ayrıca hediyelik eşya almak için de doğru adreslerdendir.

    Fin Ulusal Galerisi

    Fin Ulusal Galerisi veya Suomen Kansallisgalleria, Finlandiya'nın en büyük sanat kurumudur. Devlet tarafından desteklenen bu enstitü Fin tarihinin değerli eserlerini toplayarak müzelerde sergilenmesini sağlar. Fin Ulusal Galerisi kapsamında Helsinki'nin en önemli müzelerinden Ateneum Sanat Müzesi, Kiasma Çağdaş Sanat Müzesi ve Sinebrychoff Sanat Müzesi bulunur.

    Ateneum Sanat Müzesi, Rautatientori Meydanı'na yani Helsinki Garı'nın önündeki meydanda konumlanmıştır. Finlandiya'nın en önemli klasik sanat müzesidir. Müze bünyesinde Finlandiya'nın 18. yüzyıl rococo sanatından 20. yüzyıl akımlarına kadar pek çok resim ve heykel bulunur. Ayrıca 650'ye yakın da yurt dışından getirilen esere ev sahipliği yapmaktadır. Edvar Munch'ın Banyo Yapan Adamlar eseri, Ilya Repin'in Natalia Nordmann portresi, Eero Järnefelt'in Boyunduruk Altında eseri gibi parçalar müzenin dikkat çeken parçalarıdır. Müzenin binası ise 1887 yılında tamamlanmıştır ve mimarı Theodor Höijer'dir. Helsinki'nin en beğenilen binalarından birisi olma özelliğini de taşır. Müzeye giriş ücreti yetişkinler için 13 Euro'dur.

    Kiasma Çağdaş Sanat Müzesi, dünya sanatını ve 1960-1990 dönemi Finlandiya sanatını yansıtan bir içeriğe sahip müzedir. Mimari olarak da güzel bir binaya sahip müze, şehir merkezinde yer alan ve şehrin modern yapılarına örnek olan mekanlardandır. Binanın mimarı Steven Holl'dür ve binayı 1998 yılında tamamlamıştır. Müzeye giriş yetişkinler için 12 Euro'dur.

    Sinebrychoff Sanat Müzesi ise Bulevardi üzerinde yer alır. Müzenin binası Helsinki'de yaşayan Rus Sinebryukhov ailesinden kalmadır. Helsinki'nin en varlıklı ailelerinden olan Sinebryukhov ailesi müzenin bulunduğu binayı bira fabrikası olarak kullanmıştır. Bu aileden Paul ve Fanny çifti 1900'lerin başında geniş bir sanat koleksiyonu toplamıştır. Daha sonra binayla beraber koleksiyonlarını da Finlandiya hükümetine bağışlamışlardır. Müze bünyesinde 14. ve 18. yüzyıl arasında Avrupa'da yapılmış resimler, mobilyalar, porselenler bulunur. Aynı zamanda Sinebryukov ailesinin eşyaları da sergilenmektedir.

    Senato Meydanı ve Helsinki Katedrali

    Şehirde bulunan en önemli meydanlardan biridir ve birçok tarihi mekana ev sahipliği yapmaktadır. Helsinki'nin neoklasik döneminin kalbi bu meydandır. Rus hakimiyetinin olduğu dönemde şehri adeta baştan yaratan Alman mimar Carl Ludvig Engel'in eserleri de bulunmaktadır. Katedral başta olmak üzere, Fin Senatosu ve Helsinki Üniversitesi de bu bölgede yer almaktadır. Meydanda Rus çarı II. Aleksander’a ait heykel bulunmaktadır. 1894 yılında yapılan bu heykel, tahtta bulunduğu dönemde sevilen çarın anısında durmaktadır.

    Senaatintori, yani Senato Meydanı, Helsinki'nin en eski bölgelerinden birisidir. Burada bulunan senato binası 1822 yılında tamamlanmıştır ve hala daha Finlandiya'nın yönetim merkezlerinden birisidir. Günümüzde başbakanlık ofisinin dışında Finans ve Adalet Bakanlıklarına bağlı birimlerde bu binada bulunmaktadır.

    Helsinki Katedrali, bilinen diğer adıyla Lutheran Katedrali neoklasik bir tarzda inşa edilmiş, şehrin neredeyse her yerinden görünebilen kubbelere sahip kutsal bir mekandır. Yapının mimarı ünlü mimar Carl Ludvig Engel'dir ve katedral 1852 yılında tamamlanmıştır. Katedral için büyük emekler sarf eden mimar Engel ise katedralin tamamlandığını göremeden ölmüştür. Çatısında Hz. İsa'nın 12 havarisinin heykeli sanki şehri koruyormuşçasına yapılmıştır. Reformist Martin Luther'in, Mikael Angricola'nın ve Melanchton'un heykeli de kilisenin içinde bulunmaktadır. İç mimarisi oldukça sade olan katedral, bakır rengiyle oldukça ilgi çekici mekanlar arasındadır. 09.00 ve 18.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

    Helsinki Adaları

    Suomenlinna kale kompleksinin bulunduğu Kustaanmiekka, Susisaari, Iso-Mustasaari, Pikku-Mustasaari, Länsi-Mustasaari ve Långören adaları dışında Helsinki'de 300'e yakın ada bulunur. Havaların ısındığı dönemlerde Helsinkililer şehrin gürültüsünde uzaklaşmak ve güneşin tadını çıkarabilmek için bu adalara giderler. Vaktiniz olursa feribotları kullanarak diğer adaları da gezmenizi tavsiye ederiz.

    Pihlajasaari, en popüler adalardan birisidir. Adanın bir tarafında fotoğraf çekmeye uygun kayalıklar diğer tarafında da kumsal bulunur. Bu kumsal güneşlenmek isteyenlerin akın ettiği bir alandır. Ayrıca adada güneşli günlerde piknik yapan veya restoranlarında leziz yemekler tadan pek çok insan görebilirsiniz. Adaya feribot seferleri 6 Euro'dur. Vartiosaari de popüler adalardan birisidir. Viking dönemlerinde adanın Viking yerleşimlerine gelebilecek saldırılara karşı ateşle uyarı yapılan, bir nevi gözcü adası görevi gören bir ada olduğu düşünülmektedir. Yaz ve sonbahar aylarında adada mantar, böğürtlen, frambuaz, ahududu gibi ürünlerin hasadı yapılmaktadır. 

    Uunisaari ise piknik yapmaya uygun, arasından dar bir boğazın geçtiği iki adadır. Buraya gelen feribotların fiyatı 5 Euro'dur. Korkeasaari Adası'nda ise Helsinki Hayvanat Bahçesi bulunmaktadır. Adaya ulaşım için pazar meydanından kalkan feribotları kullanabilirsiniz. Harakka ve Mustasaari de ziyaret edebileceğiniz adalardır. Özellikle doğayla iç içe olmayı sevenler için Harakka Adası uygun bir noktadır. Çeşitli kuş türlerini gözlemlemek için pek çok insan adaya gelmektedir. Mustasaari ise çocuklu aileler için oldukça uygundur.