Şiraz’da Gezilecek Yerler

Şehirdeki önemli tarihi eserler Şiraz'ı ikiye bölen Zend Bulvarı'nın iki yanında bulunmaktadır. Ayrıca oteller, lokantalar ve alışveriş merkezleri de yine bu cadde üzerindedir.

Kerim Han Kalesi

Arg_of_Karim_Khan1.JPG

Zend hanedanı dönemine ait tarihi kaledir. Kerim Han Zend tarafından 1766 tarihinde yaptırılmıştır. Toplam alanı 4000 metrekaredir tamamı tuğladan yapılmış surların yüksekliği 12 metredir ve surlarının dört köşesinde yüksekliği 14 metre olan dört burç bulunur. Bunlardan bir tanesi eğiktir. Kaledeki işlemeler ise Kaçar hanedanlığı dönemine aittir.

Hâfıziye

Hafez-Tomb-14.jpg

Şiraz, köklü geçmişinde Zend hanedanına kuruluşundan yıkılışına kadar başkentlik etmiş bir şehirdir. Bu özelliğinden dolayı zamanla şehirde sanat ve edebiyat -özellikle şiir- çok gelişmiş ve 'şairler şehri' unvanını almıştır. Bu unvanı almasında şüphesiz İran edebiyatının iki büyük şairi Sadi Şirazi ve Hâfız'ın bu şehirde yetişmesi önemli bir yer tutar.

Hâfıziye veya Hâfız'ın Kabri, İranlı şair Hâfız'ın Şiraz kentinde bulunan kabridir.

Hâfız için, 'Hafiziye' olarak anılan, süslü bir kabir ilk kez ölümünden yaklaşık 20 yıl sonra Şiraz'daki “Musalla Bahçeleri” de inşa edilmiştir. Bugünkü yapının öncüsü olan özgün yapı ve sütunlar ise 1773 yılında Zend Kerim Han'ın hükümdarlığı zamanında yapılmıştır. Kabrin bugünkü hali ise Fransız arkeolog ve mimar André Godard tarafından 1930'ların sonlarında tasarlanmış; bir derviş sarığına benzeyen kubbesi 1935 yılında inşa edilmiştir. Kabrin içinde su mermerinden yapılan mezar taşının üzerinde yine Hâfız'a ait bir şiir kazınmıştır.

Şah-e Çerağ Türbesi

Şiiliğin önemli isimlerinden ve 12 imamdan biri olan İmam Rıza’nın öz kardeşi Seyid Emir Ahmed 835 yılında Şiraz’da düşmanları tarafından öldürülmüştür. 14. yüzyılda onun anısına mezarının bulunduğu yerde bu türbe yapıldı. Şiiliğin en önemli ziyaret yerlerinden biri olan bu türbe, enteresan bir dekorasyona sahiptir. İsmi “Işıkların Şahı” olarak çevrilebilen bu türbenin iç duvarları milyonlarca küçük ayna ile mozaik şeklinde işlenmiş.

Vekil Pazarı

Vekil Pazarı’nı yaptıran Zendli Kerim Han’ın amacı, Şiraz’ı bölgenin ticaret merkezine dönüştürmekti. İran’ın diğer pazarları gibi labirent benzeri yapısı içinde rastgele dolaşmak ve farklı ürünlerle karşılaşmak keyif vericidir. Pazar’ın içindeki bir hamam, Kerim Han’ın özel hamamı olarak yapılmıştır. Günümüzde geleneksel bir çay evi ve restoran haline dönüştürülmüş. Bu restoranda akşam yemekleri açık büfe olarak verilmekte ve Klasik İran müziği dinlenebilen canlı müzik bulunmaktadır.

Şiraz’da görülmesi gereken diğer yerler

irem-bagi-siraz.jpg

İrem Bahçesi, Vekil Camii, Sa’di’nin Türbesi, Bessat Parkı, Kur’an Kapısı, Milli Park, Fars Tarih Müzesi.