MENEMEN GEZİ REHBERİ

Menemen Türkiye’nin en büyük üçüncü ili olan İzmir’in en güzel ilçeleri arasındadır. Yılın dört mevsimi misafirlerine seyrine doyulmaz manzaralar sunan Menemen Ege’nin sakin noktalarından biridir.


 
Menemen’e ilk yerleşimin ne zaman yapıldığı bilinmemekle birlikte MÖ 1000 yıllarında İyonyalılar tarafından kurulduğu tahmin edilmektedir. Sonrasında Lidyalılar, İranlılar ve Yunanların eline geçen Menemen Romalılar ve Bizanslıların ardından Osmanlı Devleti topraklarına katılmıştır. 479 sene Osmanlı idaresinde kalan Menemen 16 Haziran 1919’da Yunanlar tarafından işgal edilmiş ve Menemen Kaymakamı Kemal Bey ile birlikte 6 jandarma şehit edilmiştir. Yaklaşık 3 yıl Yunanların hakimiyetinde kalan Menemen 9 Eylül 1922 yılında Türk Ordusu’nun eline geçerek tekrar bağımsızlığına kavuşmuştur. 23 Aralık 1930 yılında irticai bir ayaklanmanın yaşandığı Menemen’de Asteğmen Kubilay şehit edilmiştir. Menemen Olayı tarihimizin en acı hadiselerinden biri olarak günümüzde dahi hatırlanmaktadır.

Menemen Nerede?

İzmir’in ilçelerinden biri olan Menemen, Ege Bölgesi’nde yer almaktadır. Doğusunda Manisa, batısında Ege Denizi ile birlikte Foça, kuzeyinde Aliağa ilçesi, güneyinde Çiğli ilçesi ile komşudur. Yüz ölçümü 701 km2 olan Menemen’de 2017 nüfus verilerine göre yaklaşık 170.090 kişi yaşamaktadır. Gediz Nehri ilçenin en önemli akarsularından biridir. Nehrin oluşturduğu delta Batı Anadolu’nun en büyük deltası olarak bilinmektedir. Menemen’in çevresi Dumanlı Dağlar ve Yamanlar Dağı ile çevrilidir. Akdeniz ikliminin etkisi altında olan Menemen’de yazlar sıcak ve kurak kışlar ılık ve yağışlı geçer. Yıllık sıcaklık ortalaması 17 derecedir. Temmuz yılın en kurak ayı olurken ilçe en fazla yağışı aralık ayında alır.

Menemen’e Nasıl Gidilir?

İzmir merkeze ortalama 30 kilometre uzaklıkta bulunan Menemen’e İzmir’den otobüs ve dolmuşlarla ulaşabileceğiniz gibi metro ile aktarmalı olarak ulaşma imkanına sahipsiniz. Halkapınar ya da Hilal aktarma merkezinden Aliağa ve Menemen yönüne giden İZBAN’a binerek kısa sürede Menemen’e gidebilirsiniz. 

Menemen Gezilecek Yerler

Menemen’de gezilip görülebilecek pek çok yer bulunmaktadır. Taşhan, Menemen’de Osmanlı Dönemi’nden kalma en önemli eserlerin başında gelir. Tarihi boyunca konaklama ve ticaret merkezi olarak hizmet veren Taşhan bedesten, Mahkeme Camii ve hamamı ile külliye görünümündedir. İnşa tarihi kesin olarak bilinemeyen Taşhan’ın mimari Şıh Kamil’dir. İki katlı olan Taşhan’ın üst katlarında konaklama odaları yer alırken alt katlarda ahır ve depolar bulunmaktadır. Kent içi hanların en güzel örneklerinden biri olan Taşhan’ın bitişiğinde Şıh Kamil’in türbesi yer alır. Taşhan’a gelmişken hemen yakınındaki Mahkeme Camii’ni de ziyaret edebilirsiniz. 17. yüzyılda Evliye Çelebi’nin camiyi ziyaret ederek ilk bilgileri verdiği kendisi vermiş ve isminin Mahkeme Camii olduğunu belirtmiştir.
 
Menemen’de ziyaret edebileceğiniz bir diğer dini yapı Ermeni Kilisesi’dir. 1908-1922 yıllarında hizmet veren kilise günümüzde ibadete kapalıdır. Agios Konstantinos Kilisesi, Kurtuluş Savaşı’ndan önce Menemen’de yaşayan Rumların en önemli ibadet merkezlerinden biri olarak bilinmektedir. Restore edilerek günümüze sağlam bir şekilde ulaşmış olan kilisede 2015 yılında Fener Rum Patriği Bartholomeos’un katılımı ile ayin düzenlenmiştir. Yamanlar Dağı mevkiinde yer alan Karagöl Tabiat Parkı şehrin gürültüsünden uzaklaşıp kuş sesleri arasında pikniğinizi yapabileceğiniz ve oksijen depolayabileceğiniz doğal güzelliklerden biridir. Bol virajlı yollardan geçerek ulaşabileceğiniz Karagöl’de yürüyüş yapabilir, bisikletle tura çıkabilir, olta ile alabalık tutabilirsiniz. Dilerseniz kamp yapabileceğiniz alanların da mevcut olduğu Karagöl’de stresten uzak birkaç gün geçirebilirsiniz. Arkeolojiye meraklıysanız Panaztepe ve Larissa antik kentlerine uğrayarak geçmiş dönemlerden kalma yapıları yakından görebilir, tarihi bilgiler edinebilirsiniz.

Menemen’de Ne Yenir?

Menemen’e uğrayıp da menemen yemeden sakın dönmeyin. Yumurta, biber ve domatesin bir araya gelmesiyle en lezzetli sabah kahvaltılarından biri olan menemen ile birlikte ilçenin yayık ayranı da oldukça meşhurdur. Ramo Mandıra’ya uğrayarak sabah kahvaltısı yapabileceğiniz gibi köftenin yanına buz gibi yayık ayranla birlikte doyurucu bir öğün geçirebilirsiniz. Meydan Pide’de nefis kebapların tadına bakabilir, İkizler Restaurant’ta birbirinden lezzetli Ege mezelerinin yanında içkinizi yudumlayabilirsiniz. Namlı Köfte Salonu, Köfteci Hüsnü ve Doyuran Pide de önde gelen Menemen restoranları arasındadır.


Menemen’den Ne Alınır? 

Menemen ilçesi çömlekçilik ile ünlüdür. Toprağının özelliği sayesinde Menemen çömlekleri sadece ülkemizde değil dünyada da oldukça meşhurdur. Geçmişten günümüze miras kalan bu değerli el sanatını devam ettiren ustaların atölyelerini ziyaret edebilir, çömlek yapımını yakından izleme şansı bulabilirsiniz. Usta ellerde hayat bulan çömleklerin 12-16 saat fırınlanma süresi bulunuyor. Toprağın kaliteli olması nedeniyle birçok bölgeye göre fırınlanma süresi çok daha az olan Menemen çömlekleri küp, bardak, saksının yanı sıra dekoratif ürünler olarak da hazırlanıyor. Turistlerin en çok ilgi gösterdiği hediyelik eşyalar arasında yer alan Menemen çömlekleri sevdikleriniz için oldukça şık bir hediye alternatifi olabilir. Menemen’in çileği, peyniri ve yoğurdu da oldukça meşhurdur.