Kapadokya Gezilecek Yerler

Kapadokya gerçekten de doğal güzelliklerin mucizevi bir görüntüyle harmanlandığı bir yerdir. Bölgenin ilginç yapısı, size yeryüzünde gösterdiği güzelliklerin daha fazlasını yerin altında da sunar. Kapadokya öyle ilginç bir yerleşim yeridir ki, günümüzde dahi yeni yer altı şehirleri keşfedilmektedir ve sırları çözmekle bitmemektedir. Balonlarının eşsiz görüntüsü, peribacalarının heybetli ve farklı görüntülerle duruşundan yer altı şehirlerinin ilginç dokularına kadar burası tam bir masal şehridir. Kapadokya’yı keşfetmek biraz zorlu parkurlarda yorulmak ve toz içinde kalmayı gerektirse de, gördüğünüz her kare buna değecektir.

Kapadokya Gezilecek Yerler

Kapadokya’nın her karışı görülmeye değerdir. Kapadokya’yı keşfetmeye Göreme Açık Hava Müzesi’nden başlanabilir. Bölgenin özeti gibi olan bu yapılardan sonra, Ihlara Vadisi’nin derin çukurlarındaki hayatlara, Paşabağ’ın dev peribacalarına, Üç Güzeller’in buruk öyküsüne uzanabilirsiniz. Eğer konaklardan bir örnek incelemek isterseniz meşhur Asmalı Konak’a uğramadan gitmemelisiniz. Yerüstü güzellikleri kadar yer altı hazineleriyle de Derinkuyu ve Kaymaklı yer altı şehirleri sizi misafir etmek için hazır bekliyor olacaktır. Güvercinlik ve Hacı Bektaş Veli Külliyesi, size tarihi dokuyu hissettirecek ve mistik bir atmosfere girmenizi sağlayacaktır. Kuş bakışı bölgeyi taramak ve manzaralara hakim olmak isterseniz de balon turu yapmadan dönmemelisiniz.

Bahsi geçen yerlerle ilgili daha detaylı bilgi aşağıda mevcuttur.

Göreme Açık Hava Müzesi

Göreme
 

Göreme Açık Hava Müzesi, ülkemizin en değerli açık hava müzelerinden biridir. Buraya giriş yaptıktan hemen sonra etrafınızda çok sayıda şapel görebilirsiniz. Kayaların içine oyulan bu yerleşim yerleri, 4. yüzyıldan 12. yüzyıla dek yoğun olarak manastırlara ev sahipliği yapmıştır. Bir vadi boyunca uzanan alanda, elbette ibadethaneler dışında başka yaşam alanları da oluşturulmuştur. Kayaların içine oyulan evler, yemekhaneler, kilerler ve diğer oturma alanları açık bir şekilde oyuklarda seçilebilmektedir ve girilip gezilebilir haldedir.

Göreme Açık Hava Müzesi, 1985 yılından beri doğal ve kültürel varlık kategorisinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır. Açık müzedeki kiliselerin içinde Hz. İsa’nın hayatını ve İncil’deki olayları tasvir eden birbirinden değerli freskler ve geometrik süslemeler sizi etkileyecektir. Müzeye giriş ücreti 30 liradır.

Paşabağ

Paşabağ, Kapadokya bölgesinin dev peribacalarına ev sahipliği yapmaktadır. Bölgeye geldikten sonra kumlu ve tozlu yollar arasından geçerek peribacalarının arasında yakından dolaşabilirsiniz. Bazı peribacalarına girip fotoğraf çekmeniz ve bu dokuyu keşfetmeniz de mümkündür. Paşabağ, rüzgarlı bir güne denk geldiyseniz sizi bir kum fırtınasıyla selamlayabilir. Bu duruma karşı tedbirli olmanızı tavsiye ederiz.

Burası peribacalarının oluşumunun en rahat gözlemlenebileceği yerlerden biridir. Eski peribacalarını görebileceğiniz gibi, yeni oluşmaya başlayanları da inceleyerek fotoğraflayabilirsiniz. Yürüyüş için oldukça elverişli olan bu yerin etrafında ayrıca hediyelik eşyalar satan çok sevimli dükkanlar bulabilirsiniz. Burada atmosferin bir harika olduğunu belirtmek gerek, öyle ki keşişlerin burada dinlenmeye koyulmaları da tesadüf değildir. Bu peribacaları etkinlikler süresince aydınlatılır ve bölgede gösteriler düzenlenir. Eğer şanslı gününüzde bunlardan birine denk gelirseniz, bu eğlencelere katılmanızı tavsiye ederiz.

Üç Güzeller

1
 

Üç Güzeller, gerçekten de bir uçurum kenarında üç güzel peribacasının bulunduğu yerdir. Etrafta benzer şekiller yine oluşmuş olsa da, buradaki manzarada dikkati hemen çeken üç peribacası vardır. Etrafı gezdikten sonra eğer yoğunluktan fırsat bulabilirseniz burada bolca fotoğraf çekebilirsiniz.

Üç Güzeller’in turistik bir mekan olması ve öne çıkmasında esas olan ardında yatan efsanedir. Efsaneye göre, dönemin kralının çok güzel bir kızı vardır. Prenses bir gün bir çobana aşık olur ve evlenmek ister. Ancak kral bu durumu duyunca çok hiddetlenir ve karşı çıkar. Sonucunda çoban ile prenses kaçmaya karar verir ve kral ile adamlarından saklanırlar. Zaman içinde bir de güzel bebekleri olur. Kralın öfkesinin torununu gördüğünde geçeceğini düşünürler ancak kralın duyduğu kin daha da depreşir. Bunun üzerine üçü için öldürme emri çıkar. Prenses de bu anda Allah’a yakararak onları bu eziyetten kurtarmasını diler. O anda çoban, prenses ve çocuk birer taşa dönüşür ve buruk efsane bu şekilde sona erer. Buradaki üç peribacası da çobanı, prensesi ve bebeklerini temsil etmektedir.

Derinkuyu Yer Altı Şehri

Kapadokya gizemleri arasında, en dikkat çekici olanlar muhakkak ki yer altı şehirleridir. Derinkuyu Yer Altı Şehri, en bilinen turistik yer altı şehirleri arasındadır. Öncelikle belirtmek gerekir ki, yer altı şehirlerini gezmek çok da kolay değildir. Buraya girecek turistler için genellikle önceden bel ve boyun rahatsızlıkları, fıtık, panik atak ve kalp hastası olanların zorlanabileceği ve mesuliyet kabul edilmeyeceği uyarısı yapılır.

Kapadokya'yı ziyaret etmeyi düşünüyorsanız, Kapadokya gezi rehberi videomuza göz atmayı unutmayın. Kapadokya gezisi hakkında bilinmesi gerekenleri pratik şekilde bir arada bu videoda bulabilirsiniz!

Devamını Oku

Asmalı Konak

Asmalı Konak Nerededir?

Asmalı Konak dizisinin çekildiği iki adet mekân vardır. Bu mekânlar, Türkiye Cumhuriyeti’nin Nevşehir iline 20 kilometre mesafede Ürgüp ilçesinde yer almaktadır. Asmalı Konak olarak en çok ziyaret edilen ve Asmalı Konak Müzesi olan yapı, Ürgüp ilçe merkezine 800 metre mesafede, Tevfik Fikret Caddesi üzerindeki Yunak Camii’nin tam karşısında yer almaktadır. Dizinin bazı bölümlerinin çekildiği diğer konak ise ilçe merkezine 5 kilometre mesafededir. Mustafapaşa beldesinde yer alan bu konak, günümüzde Old Greek House adıyla otel olarak hizmet vermektedir.

Kapadokya'yı ziyaret etmeyi düşünüyorsanız, Kapadokya gezi rehberi videomuza göz atmayı unutmayın. Kapadokya gezisi hakkında bilinmesi gerekenleri pratik şekilde bir arada bu videoda bulabilirsiniz!

 

Asmalı Konak Hakkında Bilgi

2000’li yılların televizyon dizilerinin en popülerlerinden olan Asmalı Konak, Ürgüp’te bulunan iki adet konakta çekilmiştir. Çekimlerin bir kısmı ilçe merkezinde yer alan ve en çok bilinen Asmalı Konak’ta; bir kısmı ise ilçe merkezine 5 kilometre mesafedeki başka bir mekânda çekilmiştir.

Devamını Oku

Hacı Bektaş Veli Külliyesi

Kapadokya'da bulunan Hacı Bektaş Veli Külliyesi ve Müzesi, gerçekten görülmeye değer yerlerden biridir. Büyük mutasavvıfın külliyesinin bulunduğu yer, günümüzde müzeye çevrilmiş ve türbeler korunmuştur. Buraya girdiğiniz andan itibaren bir zamanlar Yeniçeri Ocağı’nın merkezi gibi sayılan bu yerde dönemin eserlerini görebilir, dev yeniçeri kazanlarını ziyaret edebilirsiniz.

Kapadokya'yı ziyaret etmeyi düşünüyorsanız, Kapadokya gezi rehberi videomuza göz atmayı unutmayın. Kapadokya gezisi hakkında bilinmesi gerekenleri pratik şekilde bir arada bu videoda bulabilirsiniz!

Devamını Oku

Kaymaklı Yer Altı Şehri


Kaymaklı da yine Kapadokya’nın bilinen ve sıkça ziyaret edilen yer altı şehirlerinden biridir. Derinkuyu’ya göre burasının girintileri daha az ve yürüyüşü daha kolaydır. Kaymaklı, 8 katlı bir yer altı şehri olmasına rağmen ziyaretçiler için 4 katı aydınlatılmaktadır.

Tarihi MÖ 3000 yılına kadar giden yer altı şehrinin Hititler Dönemi’ne ait olduğu tespit edilmiştir. Roma ve Bizans imparatorluklarına ait yıllarda da yer altı şehri daha da oyulup genişletilmiştir. Kapıları muhafaza eden sürgülü taşların ardında birbirine bağlantılı odalar yer almaktadır. Büyük bir kitleyi ağırlayabilecek yer altı şehrinde şarap mahzenleri, kilerler, su depoları, mutfaklar, odalar ve salonlar bulunmaktadır. Yer altı şehrinin girişinde 30 lira ödeme yapılır. Ayrıca buraya dair bir hatıra isterseniz de çevrede hediyelik eşya satan yerler bulunmaktadır.

Güvercinlik Vadisi

 

Güvercinlik Vadisi, Kapadokya fotoğraflarından belki de nazar ağaçlarıyla tanımış olduğunuz turistik mekandır. 9. yüzyıla kadar, güvercinler bölge halkı için oldukça önemli hayvanlardı. Çünkü yerel halk, güvercinlik dedikleri vadilere oyulan yuvalarda güvercinleri besler, onların gübrelerini de bağlarında kullanarak verimliliği arttırırlardı. Daha eskiye gidildiğinde ise ilk Hristiyanlar, güvercin yumurtalarını ve kabuklarını kiliselerdeki fresklerin boyalarının daha da dayanıklı olması için kullanırlardı. Ayrıca eski dönemlerde güvercin eti de besin kaynağı olarak kullanılmaktaydı.

Günümüzde, uzaktan harika minik oyuklar olarak görülen ve turistik bir mekan haline gelmiş bu yerde, birbirinden harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Ayrıca turistik açıdan hediyelik eşya satan yerler, buralardaki kuru ağaçları nazar boncuğu ağaçları haline getirmektedirler. Bir nazar boncuğu alarak dilek dileyen ve kötü şansı kovduğuna inan kişilere rastlayabilirsiniz. Dört kilometrelik vadide, günümüzde eskisi kadar olmasa da güvercinler bulunmaktadır.

Balon Turu

1
 

Kapadokya denildiğinde akla peribacalarından sonra gelen ilk şey balon turudur. Sıcak hava balonları, bu sıcak atmosferin olmazsa olmazlarındandır. Bölgeye geldiğinizde her yeri görmek istiyorsanız muhakkak balon turu yapmalısınız. Özellikle de çok vaktiniz yoksa ve çabuk yorulan biriyseniz. Bu sayede neredeyse tüm turistik yerleri iki saat içerisinde görebilir ve unutulmaz bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Balon şirketleri genellikle oteliniz ya da turunuz aracılığıyla kaydınızı gerçekleştirir. Balon turu için bir kişilik ücret ortalama 300 lira kadardır. Bu ödemeyi peşin ya da kartınızla yapabilirsiniz. Ardından ertesi sabah gün doğmadan şirketin aracı sizi konaklama yerinizden alır. Kimi şirketler balon turu öncesi misafirlerine küçük bir kahvaltı da ikram eder. Sonra balonların bulunduğu alana gidilir ve tüm balonların alevlenerek yavaş yavaş nasıl şişirildiğini izlersiniz. Balonlar hazır olunca sepetlere alınırsınız ve balon kaptanının uyarılarının ardından yolculuk başlar. Elbette balonun uçabilmesi için hava şartlarının uygun olması gerekmektedir. Uçuşun sorunsuzca geçmesi için, sertifika sormayı unutmamanızı tavsiye ederiz. Kaptanınız aynı zamanda size bölgeyi tanıtır ve ne kadar yükseklikte olduğunuzu söyler, balonu da hafifçe döndürerek uçtuğundan sepetin neresinde olursanız olun tüm bölgeyi izleyebilirsiniz. Vadilerin, peribacalarının ve görülmesi gereken her yerin hem içinden hem de üzerinden geçerek yaklaşık bir saatlik yolculuğunuzu tamamlarsınız. Sizi ve sepetinizi karşılayacak bir arazi aracı aşağıda inişinize yardım eder. Ardından genellikle alkolsüz şampanya patlatılır ve iniş kutlanır. Sonrasında adınıza hazırlanan uçuş sertifikalarınız ya da madalyalarınız takdim edilip yeniden servisle otelinize bırakılırsınız.

Peri Bacaları

Peribacaları Nerededir?

Peribacalarının büyük bir kısmı, Türkiye Cumhuriyeti’nin İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Nevşehir il merkezine 7 kilometre mesafedeki Kapadokya ilçesinde yer almaktadır. Nevşehir’in birçok bölümünde peribacası bulunmaktadır fakat en sık ve en eski peribacaları Kapadokya’da mevcuttur. Kapadokya bölgesi, başta Nevşehir olmak üzere Kırşehir, Niğde, Aksaray ve Kayseri illerine yayılmıştır. 

1

Peribacaları Nasıl Oluşmuştur?

Peri bacalarının oluşması oldukça uzun bir zaman almıştır. Peri bacalarının bulunduğu Kapadokya’nın bundan 60 milyon yıl önce iç deniz olduğu tahmin edilmektedir. Bölgede yapılan arkeolojik çalışmalarda ortaya çıkan deniz canlılarının fosilleri de bu bilginin doğru olduğunun kanıtı sayılabilir.
Bundan 60 milyon yıl öncesinde, bölgede aktif olarak varlığını sürdüren volkanik dağların püskürttüğü lavlar, arazinin toprak yapısına karışmıştır. Bu dağlar günümüzde Erciyes, Hasandağı ve Göllüdağ olarak adlandırılmıştır. Bölgede bulunan ve yer kabuğunun hareketiyle açığa çıkan lavların çatlaklar yoluyla ortaya çıkması, bir coğrafi değişim sürecinin başlangıcı olmuştur. Hasan Dağı, Erciyes Dağı ve Güllü Dağ’dan çıkan ve uzun yıllar çıkmaya devam eden lavlar sonunda Kapadokya’da bulunan iç denizi kurutur. Kuruyan denizin olduğu bölgedeki çukurlar bu lavlarla dolmaya başlar. Bu aşama da peri bacalarının oluşumunun başlangıcı sayılır. Bu volkanik dağların zamanla sönmesinin ardından bölgedeki akarsular kayaları yontarak derin vadiler meydana getirmiştir. Esen sert rüzgâr ve yağmurların etkisiyle birlikte peribacalarının oluşma zemini hazırlanmıştır. Tarihsel süreci içinde yerleşim de görmüş olan vadide, bitki örtüsünün de bulunmaması etkisi ile binlerce yıllık süreç sonucunda yağmur ve fırtınaların işbirliğiyle peribacaları meydana gelmiştir. 9 ila 10 bin yıl öncesinde yerleşim görmüş olan peribacaları, ilk Hristiyanların kayalara oydukları kiliseler ve yer altı şehirlerine ev sahipliği yapmıştır.
Aradan uzun bir zaman geçmesiyle yanardağlar söner. Yanardağların sönmesinden sonra, akarsuların görevi başlar. Donup sertleşen lavların üzerinden akan sular kayaları aşındırıp vadiler oluşturmaya başlar. Oluşan vadilerin yamaçları ise rüzgarın aşındırması sonucunda dalgalı ve eğimli bir görünüm kazanır. Lavların katmanlı bir yapısının olması ve rüzgar aşındırması, baca kısımlarını oluşturmuştur. Rüzgar aşındırmasının hala devam ettiğini düşürsek, peri bacaları maalesef yıllar içinde yol olacağı söyleniyor.

Peribacaları’nın Tarihi

Bölgedeki insan yerleşimi tarihi, Paleolitik Dönem’e kadar uzanmaktadır. Hititlerin yaşadığı bölge, daha sonra Roma İmparatorluğu’nun baskısından kaçan Hristiyanlar için muazzam bir sığınak işlevi görmüş ve Hristiyanlığın en önemli merkezlerinden biri haline gelmiştir. İpek Yolu’nun önemli noktalarından biri olan, yazılı tarihi Hitiler ile başlayan Kapadokya; tarih boyunca insanların ev ve kilise gibi yapılar kurdukları ve buraları fresklerle (duvar resimleri) ile süsledikleri bir yer olmuştur. Doğa ve tarihin bir arada günümüz ziyaretçilerini büyülediği peribacaları, sosyal ve ticari bağların kurulduğu bir bölgenin göz alıcı doğal unsurlarıdır.

Devamını Oku

Ihlara Vadisi

Ihlara Vadisi, Kapadokya havzasının en göz kamaştırıcı ve belki de en yorucu yerlerinden biridir. Öncelikle vadiyi gezmek için iki yol vardır. Birincisi, balon turu esnasında vadinin içinden geçerek etrafı seyredebilirsiniz, ikinci seçenekte ise kiliselere ve oyuklara girebilme şansıyla yürüyerek gezmektir. Ihlara gezisi için dik yeşil vadiye inen merdivenler bulunur, yüzlerce basamak sonrasında suların aktığı, yeşilliklerin ve doğa harikası evlerin bulunduğu yere inersiniz. Bu yol eskiden araç yolu ile biraz kısalabilmekteydi ancak turlardaki yolcu kalabalıkları nedeniyle o kısım kapanmış durumdadır.

Kapadokya'yı ziyaret etmeyi düşünüyorsanız, Kapadokya gezi rehberi videomuza göz atmayı unutmayın. Kapadokya gezisi hakkında bilinmesi gerekenleri pratik şekilde bir arada bu videoda bulabilirsiniz!

Devamını Oku