Kavala Arkeoloji Müzesi

Yunanistan’ın en önemli müzelerinden biri olan Kavala Arkeoloji Müzesi’nin tarihi, bölgede arkeolojik hizmetlerle beraber 1934 yılında başlamıştır. G. Bakalakis’in küratörlüğünde şekillenen ilk koleksiyon 1935 yılında bir neo-klasik yapı olan “Faliro”ya taşınmıştır. Almanlar ve Bulgarlar tarafından Kavala’nın işgal edilmesi sırasında müze yağmalanmış, son yıllarda ise büyük değişiklikler geçirmiştir.

Günümüzdeki hali, 196-1964 yıllarında Selanik Aristoteles Üniversitesi Mühendislik Fakültesi profesörü D. Fatouros ve G. Triantafilidis tarafından yapılmıştır. Kavala Arkeoloji Müzesi, şehir merkezindeki Faliro Parkı’ndadır. Sergilenen buluntular arasında neolitik döneme ve bakır dönemine ait taş ve kilden objeler bulunmaktadır. Dikili Taş yerleşim merkezine ait tüm buluntular da bu müzede sergilenmektedir. Ayrıca özel bir salonda Bakire Athena tapınağı kalıntıları (İon başlı sütunlar), antik ve klasik heykelcikler ve siyah figürlü vazolar gibi Neapolis’ten buluntular ile Antik Amfipoli’den gelen buluntular sergilenmektedir.

Birinci katta sergilenenler özellikle İsimis, Galipsos ve Avdira nekropolleri olmak üzere tüm Trakya bölgesindendir. Müzede ayrıca prehistorik buluntu, Neapolis kazılarından buluntu, Amfipolis’ten buluntu koleksiyonları da mevcuttur.

Müze, 1999-2000 yılları arasında yeniden renove edilerek genişletilmiş ve sergi alanları ile koleksiyonu iyileştirilmiştir.