- 1 view
Aziz Sofya Katedrali, başkentin en önemli sembollerinden biridir. Eserin temeli, 11. yüzyılda atıldığından tarihi değeri oldukça yüksektir. 1990 yılında UNESCO, burayı Dünya Miras Listesi’ne almıştır. Ayrıca katedral, 2007 yılında yapılan oynamaya göre Ukrayna’nın yedi harikasından biri olarak seçilmiştir. Kimi kaynaklara göre inşaat 1011’de, kimilerine göre ise 1037 yılında başlamıştır. Ancak UNESCO, yapımı 1011 yılında I. Vladimir tarafından gerçekleştirildiği bilgisini baz aldığı için 2011 yılında katedrali 1000. yaşını kutlamıştır.
Katedral içinde 11. yüzyıldan kalma mozaik ve freskleri barındırmaktadır. Duvarlardaki eserler klasik Hristiyan yapılarında olduğu gibi İncil’den sahneleri doğrudan işlemiştir. Bu fresklerde dönemin siyasi olayları ve tarihi kişilikler de işlenerek harika bir görsel şölen sunulmaktadır. 3 bin metrekare freskin yer aldığı Aziz Sofya Katedrali, 1990 yılında Unesco Dünya Miras Listesi’ne girmiştir ve koruma altına alınmıştır.
Katedralin çevresi, 17. ve 18. Yüzyıllara ait birbirinden özel Ukrayna Barok tarzı yapılarla süslenmiştir. Katedralde muhafaza edilen, 11. yüzyıldan kalma mozaik ve freskler dünyanın söz konusu devirden kalma en büyük fresk ve mozaik koleksiyonunu oluşturmakta ve görenleri büyülemektedir. Katedralin duvarlarında bulunan mozaik ve freskler, klasik Hristiyan yapılarında olduğu gibi İncil’den sahneleri doğrudan işlemiştir. Ayrıca görsel şölen içerisinde dönemin siyasi olayları ve önemli tarihi kişilikleri de eklendiği için eserler büyük bir önemle tarihi temsil etmektedir.
Taç giyme, elçileri karşılama gibi önemli olaylarda kapılarını devlet büyüklerine açarak etkinliklere ev sahipliği yapan katedral, Ortaçağ’da Kiev knezlerinin de mezar yeri olarak da kullanılmıştır.
Kiev’in 1169’da Vladimir-Suzdal Knezliği tarafından yağmalanmasının yanı sıra 1240'taki Moğol istilasında büyük zarar gören katedral, yıllar içerisinde Rum Katolik Kilisesi haline gelmiştir. 17. yüzyılda barok tarzına yeniden kavuşturulan katedral etrafına yeni bölümler de eklenerek elden geçirilmiştir.
2007 yılında ülke içinde yapılan bir ankette Ukrayna’nın yedi harikasından biri seçilen Aziz Sofya Katedrali, Ukrayna Barok tarzında inşa edilmiştir. Ayrıca, taç giyme törenlerine, elçi karşılama törenlerine sahne olan Aziz Sofya Katedrali, Ortaçağ Dönemi’nde Knezler tarafından mezar yeri olarak da kullanılmıştır. Adını İstanbul’daki Ayasofya’dan alan Aziz Sofya Katedrali uzun bir süre Ortodoks ve Katolikler tarafından ortaklaşa da kullanılmıştır. Bölgeye hâkim olan topluluğun inancına göre katedral sadece Katoliklere ya da Ortodokslara hizmet ettiği dönemler de geçirmiştir. Günümüzdeyse müze olarak hizmet vermektedir.
Kreşatik Caddesi’ne ve şehir merkezine oldukça yakın bir konumda bulunan katedral şehrin en önemli noktalarından biridir. Katedral inşa edildiği günden günümüze kadar birçok felaketle yüzleşmek zorunda kalmıştır. Bunlar arasında Kiev’in 1169 Vladimir-Suzdal Knezliği tarafından yağmalanması ve 1240 yılında gerçekleşen Moğol istilası da vardır. Katedral aldığı hasarlardan sonra çeşitli restorasyonlardan geçmiş ve 17. yüzyılda tekrardan barok görünümüne kavuşmuştur. 1917 yılında gerçekleşen devrimden sonra katedralin yıkılması gündeme gelmiştir. Ancak bu karardan birçok bilim adamı ve tarihçinin itirazının yanı sıra uluslararası tepkiler gelince vazgeçilmiştir. Katedral çevresindeki birçok yapı 17. ve 18. yüzyıla ait barok tarzda yapılmış binalardır. Bu yapılar katedralle beraber, 1934 yılında, müze statüsü kazanmıştır.
Katedralin yanında bir çan kulesi bulunmaktadır. Çan kulesinin en üst katına çıkılabilmektedir. Kulenin en üst noktasında ziyaretçilerini çok güzel bir kuş bakışı Kiev manzarası karşılamaktadır. Asansör bulunmayan kulenin en üst katına ulaşmak için merdivenleri tırmanmak gerekiyor.
Adres: Volodymyrska St, 24, 01001 Kiev
Ziyaret Bilgileri: Katedral her gün 10.00 – 18.00 saatlerinde ziyarete açık. Bilet fiyatları ise şöyle; tam 180 UAH, indirimli 60 UAH.
Yol Tarifi: Altın Kapı metrosundan Maidan Nezalezhnosti durağında indikten sonra 2 blok boyunca yürüyerek ulaşabilirsiniz.
Yakın Yerler: Kreşatik Caddesi, Ulusal Opera Binası, Özgürlük Meydanı