Celalabad Hakkında Bilinmesi Gerekenler

‘Ceviz Diyarı’ olarak bilinen Celalabadşehri Kırgızistan Ülkesinin güneybatısında yer almaktadır. Tarihi meşhur İpek Yolu üzerine kurulan bu şehir cevizleri kadar ayrıca kaplıcaları ile de ün salmıştır.

Ülkenin üçüncü büyük şehri olarak tarihe geçen Celalabad şehri, Özbekistan sınırına çok yakındır. Bu yüzden şehrin nüfusunun yarısı Özbeklerden oluşmaktadır. Aynı zamanda bir idari şehir olan Celalabad, bazı dönemlerde Oş Vilayeti ile birleşse de ayrı kalmayı başarabilmiştir. Babaş Ata Dağı eteğinde, Kugart Nehri kıyısında bulunan Celalabad, İpek Yolu üzerinde çok eski bir yerleşim yeri olmasına rağmen o dönemlerden günümüze çok fazla bir tarihi yapı taşıyamamıştır.

19.yüzyılın ilk başlarında oluşmaya başlayan Celalabad, ilk yıllarından Hokand Hanlığının küçük bir kalesi olarak kullanılmaktaydı. Kalede yaşayan halkın tarım ve hayvancılık yapmasıyla birlikte kalenin çevresinde büyüyen nüfus, halkın kaplıcaları keşfetmesiyle birlikte hızlıca artmıştır. 1870 yıllarında bölgeyi ziyaret eden Ruslar, bu şehirde garnizon ve askeri hastane kurmaya başlamışlardır. 1916 yılında, nüfusun artması ile birlikte, demir yolu inşa edilmeye başlanmış ve bu demir yolu sayesinde küçük bir kasaba olan Celalabad, hızlı bir şekilde şehirleşme sürecine girmiştir. 1950 yıllarında ise, düzenli yeşil caddeleri ve çok sayıda parkı olan bu şehir tamamen modern bir şehir haline gelmiş, tüm imar çalışmaları tamamlanmış ve kaplıcalar yeniden düzenlenerek endüstri atılımları başlamıştır.

Günümüzde şehre girerken geçeceğiniz ‘üç gözlü kapı’, çok eski olmasa da şehrin en önemli yapıtlarından biri olup, şehre ilk girdiğinizde karşınıza çıkacak olan devasa büyüklükteki heykel de en az şehrin kapısı kadar eski ve önemlidir. Bu heykel Kırgızistan’ın bağımsızlığını simgelediği için oldukça önemlidir. Hatta bir efsaneye göre bu heykelin yanında fotoğraf çektiren evli çiftlerin evliliklerinin daimî ve güçlü bir şekilde sürdüğüne inanılır.

Şehre üniversite açıldıktan sonra şehir öğrenci şehri ünvanını alsa da Celalabad’ın ekonomik kaynağını tarım ve hayvancılık oluşturmaktadır. Eskiden ekonominin yarısından fazlasını ipek üretimi oluşturmasına rağmen, ipek günümüzde yavaşça kaybolmuş ve yerini pamuğa, mısıra ve cevize bırakmıştır. Cevizleri ile ünlü olmasının altında yatan köklü ceviz ağaçları sayesinde şehir, mobilya konusunda oldukça gelişmiştir. Ayrıca dağlık coğrafi özellikleri sayesinde kaplıcaları, mineralli suları ve sanatoryumu ile ekonomiye oldukça katkı sağlayan şehir, bölgede bulunan bazı kaynaklardan çıkan suların şişelenmesi sayesinde yurtdışında da oldukça bilinmektedir. Şehirdeki en önemli turistik yer olan Hzr. Eyüp Peygamber kaynağı ise bütün deri ve mide hastalıklarını iyileştirdiğine inanıldığı için tüm dünyadan her yıl milyonlarda ziyaretçi almaktadır. Ayrıca bu şehirde çok sayıda maden ocağı ve hidroelektrik santral bulunduğu için nehir üzerine kurulu barajlarda üretilen elektrik hem şehrin hem de ülkenin ihtiyacını büyük ölçüde karşılamaktadır.

Karasal iklimin etkileri özellikler dağlık bölgelerde daha fazla hissedildiği için şehirde yerleşim daha çok alçak kalan bölgelerde yapılmaktadır. Ayrıca, şehrin dağlık bir bölgede konumlanması da şehre ayrıca dağ gölleri ve vadiler gibi doğa güzellikleri katmış ve şehri dağ yürüyüşleri ve tırmanışları için oldukça elverişli hale getirmiştir. Temmuz, Ağustos,Eylül ve Ekim ayları her ne kadar bu şehir için en ideal zamanlar gibi gözükse de Haziran ve Temmuz ayları özellikle Trekking severler için oldukça uygun aylardandır.

Ayrıca, Celalabad şehri kendi bünyesinde çok fazla festival barındırmasa da yakın çevrede ziyaretçilerini memnun edebilecek, oldukça fazla etnik festivaller düzenlenmektedir. Neredeyse bütün festivallerinin konusu tarih ve yemek üzerine olan bu ülkede en çok Temmuz ayında kutlamalar yapılmaktadır. Hem şehri gezerken hem de ülkenin tarihine tanıklık etmek isteyenler için Temmuz ayında yapılan festivaller kesinlikle görülmeye değer olacaktır.

Bu şehirdeki yöresel tatlar ise tamamen coğrafi özellikleri ile şekillenmiştir. Dağlık yapısı ve karasal iklimi sayesinde tarım ve hayvancılığın oldukça geliştiği bu şehre gittiğinizde, tahıl ürünlerinden yapılan yemekler, etler ve hayvanların sütünden yapılan en meşhur içkileri olan Kımızı tadabilirsiniz. Çok az hammadde ile çok fazla çeşitli yemek çıkaran bu Kırgız halkı, yöresel yemekleri ile de tarihi bir serüveni anlatır.

Tanıtım Videosu

Celalabad ile İlgili

Celalabad Nerededir?

Kırgızistan’ın güneybatısında yer konumlanan Celalabad şehri, tarihi ipek yolu üzerinde olup, Özbekistan ile sınırdır.

Celalabad’a Nasıl Gidilir?

aircraft-1679205__340.jpg

Kırgızistan ülkesine gitmek için vize gerekmemektedir. Kırgızistan ülkesinde iki büyük şehir var Bişkek ve Oş. Bu iki şehirde havalimanı bulunmaktadır. Pegasus Hava Yollarının başkent Bişkek’e direkt uçuşunu kullanabilir, ardından yine uçakla Oş şehrine geçebilirsiniz. Buradan Celalabad şehrine gitmek için ise otobüs kullanabilirsiniz.

Celalabad’a Ne Zaman Gidilir?

mountains-810900_960_720.jpg

Kırgızistan’ın dört bir yanı dağlık alanlar olmasından dolayı ülkenin her yerinde karasal iklimin etkileri oldukça fazla görülür. Celalabad şehrinde de karasal iklim oldukça etkilidir. Bu şehirde kışlar oldukça soğuk, yazlar ise çok sıcak ve kurak geçmektedir. Özellikle kış aylarında Celalabad’da şehrin dağlık yapısından kaynaklı olarak ulaşım konusunda oldukça fazla sorun yaşanmaktadır. Hatta bazen kış aylarında trafik durur ve heyelandan dolayı yollar kullanıma kapanır. Mart ve Nisan aylarında oldukça fazla yağış görülmesinden ve bu yağışların ulaşımı etkilemesinden dolayı genelde bu tarihlerde şehir çok fazla ziyaretçi almaz. Temmuz ve Ekim aylarında sıcaklık biraz fazla olsa da yoğun yağışlar olmadığı için, şehir ziyaretinde en çok bu aylar tercih edilir.

Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim ayları her ne kadar bu şehir için en ideal zamanlar gibi gözükse de Haziran ve Temmuz ayları özellikle Trekking severler için oldukça uygun aylardandır. Ağustos ayında şehir oldukça kalabalık ve hava durumu ise çok sıcak olmaktadır. Bu ayda yurtdışından oldukça fazla ziyaretçi akınına uğrayan Celalabad şehrini sakince gezmek isteyenler için ise Ekim-Kasım ayları en ideal zamanlar olacaktır.

Celalabadşehri kendi bünyesinde çok fazla festival barındırmasa da yakın çevrede oldukça fazla etnik festivaller düzenlenmektedir. Neredeyse bütün festivallerinin konusu tarih ve yemek üzerine olan bu ülkede en çok Temmuz ayında kutlamalar yapılmaktadır.

Celalabad’da Nerede Kalınır?

Celalabad şehrinde otel ve konukevlerinin sayısı oldukça kısıtlıdır. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, eğer tam bir doğa ve macera sever iseniz, bu şehrin ormanlarında kamp yapmak en güzel konaklama seçeneklerinden biri olacaktır. Özellikle tatlı suyu ve muhteşem doğası ile ünlü Sarı Çelek Gölü kamp için harika bir alan yaratmakta. Hatta yanınızda kamp malzemeleriniz yoksa göle çok yakın olan Arkit köyü halkı sizleri evlerinde misafir etmekten mutluluk duyacaklardır. Oldukça misafirperver olan bu halkın evlerinde kalarak, hem kültürlerini yakından takip etmiş olursunuz hem de yerel yiyeceklerinin tadına kendi mutfaklarında tatma fırsatı yakalarsınız.

Arslanbab köyü de yine aynı şekilde turistleri ağırlamak için konuşlanmış bir köy gibidir. Gelenek olarak ziyarete gelen herkesi evlerinde ağırlamak, akşam yemeklerine davet etmek ve hatta gece kalmaya misafir etmek isterler. Arslanbab köyündeki bir inanışa göre bu şehri genelde gezginler dinlenmek, huzur bulmak ve kendini tanımak için ziyarete gelirler. Doğa ile iç içe olmanın insan ruhuna iyi geleceğine inandıkları için de evlerinde misafir edip, ruhani iyileşme süreçlerinde katkıda bulunmak isterler.

Her ne kadar bu ülkenin ve bu şehrin kültürü ziyaretçileri evde misafir etmek üzerine olsa da ev ziyaretleri güvenlik ya da başka nedenlerden ötürü pek fazla tercih edilmemektedir. Eğer evlerde konaklamak ya da kamp yapmak dışında otellerde kalmak istiyorsanız da bu şehre ait üç otel ismini şu şekilde sıralayabiliriz;

Ünlü Lenin St.’de yer alan ve devlet üniversitesine oldukça yakın olan Tian-Shan oteli, Celalabad şehrindeki en iyi otellerden biridir. 4 yıldızlı olan bu otelde 24 saat açık resepsiyondan dilediğiniz her konuda yardım alabilirsiniz. Ayrıca otelin içerisinde yer alan barda alkol alabilir, dans pistinde dilediğinizce eğlenebilirsiniz.

Şehirdeki bir diğer otel olan KOK-ART Hotel ise küçük ama modern olmasıyla ünlüdür. Bu otelde her oda çalışma masalarıyla dolu olduğu için, eğer iş gezisine çıkıyorsanız tercih edeceğiniz otellerden biri olabilir.

Son otelimiz ise Guest House EtnoDom, adından da anlaşılabileceği gibi misafirhane olarak tasarlanmış. Toplu halde kalmayı ve diğer ziyaretçiler ile iletişim halinde olmayı sevenler için ise burası oldukça ideal bir konaklama alanıdır.

Celalabad Gezilecek Yerler


 

Celalabad ceviz ağaçlarıyla ünlü bir Kırgızistan şehri olsa da doğasının güzellikleri ile fark yaratır. Ayrıca Ülkenin en ünlü şehri Oş’a olan yakınlığı da ayrı bir avantaj sayılabilir.

Celalabad Gezilecek Yerler


Tarihi yapılanması kadar doğal güzellikleri ile de ünlü olan Celalabad şehrinde birbirinden farklı birçok yeri keşfedebilir, yakın şehir olan Oş’u ziyaret edip, oradaki tarihe de tanıklık edebilirsiniz. Ünlü ceviz ağaçlarını görmek ve tatil yapabilmek için Arslanbab köyünü, tüm ülkenin elektriğinin sağlandığı Toktogul barajının bulunduğu Narın Nehrini, şehre ilk giriş kapısı olan Kurmanbek kapısını, hastalıklara şifa diye bilinen Eyüp Peygamber Çeşmesini, tam bir doğa harikası olan Sarı Çelek Gölünü ve hemen şehir bitiminde bulunan tarihi alan Uzkend’i ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Celalabad şehrine çok yakın olan Oş kentini de ziyaret edebilir, ünlü Süleyman Dağı’nı, bir doğa harikası olan Abshir Ata Şelaleleri’ni ve binicilik eğitimi alabileceğiniz Alay Vadisi Tepeleri’ni gezebilirsiniz.

Listede adı geçen yerlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.

Devamını Oku

Celalabad Şehir İçi Ulaşım

oldtimer-2585110__340.jpg

Bu şehirde hatta bu ülkede ne yazık ki ulaşım ağının geliştiği söylenilemez. Yolların oldukça engebeli ve kış aylarında genellikle ulaşıma kapalı olan bu yollarda genelde toplu taşıma araçları ve taksiler kullanılmaktadır. Fiyat aralıkları oldukça uygun olan bu ulaşım araçları yerine kendi aracınızı da kiralamak isteyebilirsiniz fakat trafik kurallarının ve yolların zorluğu nedeniyle bu seçenek pek de tercih edilmemektedir.

Şehir içi ulaşımda en çok kullanılan toplu taşıma aracı yerel dolmuş olan Marshrutka’dır. Ülkenin her yerinde görebileceğiniz bu yerel dolmuşlar oldukça uygun fiyatlı olması nedeniyle en çok tercih edilen ulaşım araçlarındandır. Bu araçların hatları oldukça fazladır hemen hemen her yere ulaşım sağlarlar. Araçların üzerinde bulunan numara ve güzergâh bilgisine bakıp gitmek istediğiniz yöndeki araca binebilirsiniz. 10 Kırgızistan Somu değerinde olan bu araçların tek özelliği biraz yavaş olmalarıdır.

Otobüsler ise Marshrutkalara göre çok daha uygun fiyatlı ama çok daha yavaştırlar. Biletler 8 Kırgızistan Somu olarak ücretlendirilir. Uzun mesafe yolculukları için kullanılan bu otobüsler ülkenin en yavaş ulaşım aracı olarak bilinir. Çok fazla durakta duran bu araçlar limitli sayıda olması nedeniyle her zaman tercih edilmezler.

Taksiler ise en hızlı ve en rahat ulaşım aracı olarak bilinmektedir. Türkiye fiyatlandırması ile oldukça uygun fiyatlı olsa da Kırgızistan için en pahalı ulaşım aracıdır. Açılışını 70 Kırgızistan Somu ile yapan taksiciler aslında 100 sabit soma istediğiniz noktaya götürebilir. Uzak mesafelerde de sabit 500 Kırgızistan somuna anlaşılabilir.

Celalabad Mutfağı

kimiz.jpg
 

Kırgızistan ülkesinin yeme kültürü coğrafi koşullarıyla şekillenmiştir. Daha çok dağlık alan barındıran ve geçim kaynaklarının tarım ve hayvancılık olduğu bu şehirde en çok tüketilen yemeklerin başında sebze ve et gelir. Hayvancılığı oldukça iyi kullanıp geliştiren bu ülkenin mutfağında oldukça az hammadde kullanılmasına rağmen yeme ve içme yelpazesi oldukça çeşitlidir. Az malzeme ile oldukça fazla kişiye hizmet etmeyi alışkanlık haline getiren Kırgızlar, sulu yemeklerde en çok Maksim ve Carma’yı tercih ediyor. Maksim arpa ununun suda pişirilmesiyle elde edilen bir yemek olup, Carma, kurutulmuş arpanın suya atılmasıyla yapılan çorbadır. Ayrıca, arpa, buğday ve mısır ununun sütle ya da yoğurtla karıştırılıp elde edilen yemekleri Talkan ve ayrana karıştırılmasıyla yapılan Köce Çorbaları da oldukça meşhurdur.

Aşkabak adıyla bilinen kabaklarıyla ise birçok yemek türü yapılmaktadır. Kazanda ya da iki tava arasında pişirilen ekmekleri Kömöç nan, Lor Peynirleri, süzme peynirin özel bir tarifi olan ecegey ve eritilmiş tereyağı olan Sarımay oldukça ünlü olan yemeklerinin arasındadır.

En önemli ve en meşhur içkileri kısrak sütünden yapılan Kımız ise sadece besin kaynağı değil, aynı zamanda geleneksel bir kültürü de yansıttığı için oldukça önemlidir. Koyun yağı ile kızartılan hamur Boorsok, külde pişirilen Kömöç ve tereyağında pişirilen katmerli pide Katlama da oldukça meşhur yiyeceklerindendir.

Bu şehirde çok fazla restoran olmamakla birlikte merkezde yer alan birkaç restoran bulunmaktadır. Burada herhangi bir restorana girip, dilediğinizce yemek yiyebilirsiniz. Kırgızistan yemek konusunda oldukça bonkör olup, fiyatları ise çok çok uygundur.

Celalabad’da Alışveriş

Osh_Bazaar_Bishkek_2010_08_28_01.jpg
 

Alışveriş denilince bu ülkede akla gelen en ünlü yer Oş Şehridir. Bu kentte kurulan Pazar 2000 yıllık geleneğini sürdürmeye devam etmekte. Oş şehrinde kurulan bu tarihi Pazar, yıllardır hep aynı yerde kurulmasıyla bilinmektedir. Nehrin karşılıklı iki yakasında konumlanan bu Pazar yerinde kentin en doğal sebze ve meyvelerinin yanı sıra özel dikim giysiler, ev aletleri ve hediyelik eşyalar da yer almaktadır. Binlerce yıldır hep aynı yerde kurulan bu Pazar yeri, gittikçe büyümekte ve ünü tüm dünyaya yayılmaktadır. Çin, Hindistan ve Avrupa’yı birbirine bağlayan yol üzerinde olan bu şehirde Pazar yerindeki ürünlerde de bu birleşmeyi görmek mümkün. The Osh Bazaar ülkenin en ünlü Pazar yerlerinden biri olup, en az The Osh Bazaar kadar bilinen bir diğer Pazar Dordio Bazaar da yeterli derece üne sahiptir. Kırgızistan Ülkesine gittiyseniz ve kuzey bölgede iseniz bu iki pazardan kesinlikle alışveriş yapmanız önerilir. Bu pazarlar büyük şehirlerdeki alışveriş merkezleri gibidir. Aradığınız her şeyi bu pazarlarda bulabilir, tüm ihtiyaçlarınızı buralardan karşılayabilirsiniz. Pazar yerinde kurulan stantlardan yerel yiyeceklerin tadına bakabilir, ülkenize giderken yanınızda götürebileceğiniz birçok hediyelik eşya alabilirsiniz. Ülkeye özgü hediyelik eşyaların en güzel adresi olan bu Pazar yerlerinde geleneksel Kırgız resimleri, Kırgızistan’a ait özel bir giysi olan Kalpak, çeşitli deri ürünleri, el yapımı takılar ve satranç takımlarına kadar her çeşit ürünü bulmak mümkündür.

Bu arada bu Pazar yerlerinde alabileceğiniz her ürün Türkiye fiyatlarından oldukça düşüktür. Siz yine de pazarlık yapmayı unutmayın. Kırgızistan ülkesinde pazarlık hem âdettendir hem de bütün ürünlere pazarlık payı çokça koyulmaktadır. Alacağınız en ufak ürün için bile pazarlık yapmayı alışkanlık haline getirin. Böylelikle uygun fiyatlara oldukça fazla ürün satın alabilirsiniz.

Celalabad Gece Hayatı  

dj-743802__340.jpg

Kırgızistan sanılanın aksine gece hayatı oldukça aktif ve eğlenceli bir ülkedir. Özellikle başkent Bişkek, bu konuda Kırgız gece hayatı kültürünü en iyi yansıtan şehirlerden biridir. Neredeyse adım başı bar ve pub görebileceğiniz bu şehirde hem gecenin geç saatlerine kadar açık hem de tıklım tıklım dolu barlar bulmak oldukça mümkündür. Gece hayatı en az Türkiye gece hayatı kadar aktif ve eğlenceli olan Kırgızistanta, halk genellikle hafta içi eğlenmeyi pek tercih etmese de cuma ve cumartesi akşamları neredeyse tüm şehirler ışıl ışıl görünür. Çalışmak kadar eğlenmeyi de seven halkı, özellikle içkilerini yerel olarak sağladıkları için, alkollü içeceklerini çok çok ucuza tüketebiliyorlar. Kırgızistan’ın herhangi bir şehrine gittiğinizde içeceğiniz çeşitli alkol ve kokteyller için Türkiye’de ödeyeceğiniz miktardan çok çok daha azını ödeyebilirsiniz. Burada dikkatli olmanız gereken tek nokta, gece geç saatlere kadar içen ve eğlenmeyi seven Kırgız erkekleri, genellikle her gecenin sonunda kendi aralarından bir tartışma yaşamaktadır. Yabancısı olduğunuz bu şehirde, mümkün olduğunca özellikle alkollü mekanlarda kavgadan uzak durulması tavsiye edilir.

Celalabad ise genellikle dağlık bir bölgede konumlandığı ve daha çok göçebe hayatı yaşan bir halka sahip olduğu için bu bölgede gece hayatı Kırgızistan’ın gece hayatını yansıttığı pek de söylenemez. Sosyal ve gece hayatında geleneksel düzeni yaşamaya devam eden Celalabad şehrinde Bişkek şehrindeki gibi bir gece hayatı yaşamak mümkün değildir. Daha çok içinde bulundurduğu termalleri ve mineralleri suları için şehre gelenler, gece hayatı için Kırgızistan’ın başka şehirlerini ziyaret etmektedir. Alkol almak isteyenler genelde restoranlar da ya da otellerin restoranlarında alabilirler ama Celalabad halkı genelde marketlerden aldığı alkolleri evlerinde tüketmeyi tercih ederler.

Celalabad Festivalleri

dancer-1807516_960_720.jpg

Celalabad şehrinde çok fazla festival kutlanmasa da Kırgızistan ülkesinin diğer bütün festivallerine katılırlar.

Uluslararası Ceviz Festivali: 18-22 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek olan bu festivalde Celalabad bölgesindeki ceviz ormanlarının sorunları konu edilir. Ceviz ormanlarını korumanın öneminin anlatıldığı ve pazarlama faaliyetlerinin yürütüldüğü bu festivale devlet kurumları da katılmaktadır.

Bağımsızlık Günü Festivali: 31 Ağustos 1991 yılında bağımsızlığını kazanan Kırgızistan için bu tarih çok önemlidir. Çeşitli gösterilerin ve tarihi anlatan tiyatroların düzenlendiği bu festival, ülkenin hemen hemen her şehrinde kutlanır.

Uluslararası Etno Kültür Festivali: Oş kentinde düzenlenen bu festivalin tarihi zaman zaman değişmektedir. Ülkenin yaşadığı tarihi serüveni anlatan bu festivalde, şehir en eski zamanlarına bürünür ve eski şarkıları çalan bir müzik grubu ile tarihsel süreci anlatan tiyatrolara yer verilir.

Kurak ve Terme Festivali: Celalabad şehrinin Kara Alma Köyünde gerçekleştirilen bu festival her yıl ağustos ayında kutlanır. Kültürel bir festival olan Kurak Terme festivalinin ismi ise festivali açıklamakta. Kurak anneannelerimizden kalma eski kumaşlarla yapılan giysilere verilen isimken Terme ise geleneksel elle dokuma işlemlerine verilen addır. Bu festivale katıldığınızda en güzel el işi örneklerini görebilirsiniz.

Celalabad Resmi Tatiller

1 Ocak: Yeni Yıl

7 Ocak: Ortadoks Noeli

8 Mart: Dünya Kadınlar Günü

21 Mart: Bahar Bayramı

1 Mayıs: İşçi Bayramı

5 Mayıs: Anayasa Günü

9 Mayıs: Zafer Bayramı

13 Haziran: Anma Günü (Ramazan)

31 Ağustos: Bağımsızlık Günü

7 Kasım: Sosyal Devrim Günü

Celalabad İçin Faydalı Bilgiler

Polis: 103

Ambulans: 103

İtfaiye: 103

Celalabad Dış Temsilcilikleri

T.C. Bişkek Büyükelçiliği

Telefon: 996 312 267 20

Eposta:[email protected]

Adres: Moskovskaya 89 720040 Bişkek/Kırgızistan

İnternet sitesi: http://bishkek.emb.mfa.gov.tr/Mission/Contact

Uyarı: Türk Büyükelçiliği’nin sitesindeki resmi tatiller listesinde bulunan bazı tatil günlerinin sadece Türkiye’ye ait olduğu ve o günlerde sadece büyükelçiliğin kapalı olacağı unutulmamalıdır.

Celalabad Para Birimi

Celalabad’da para birimi olarak Kırgızistan Somu kullanılmaktadır. 1 Kırgızistan Somu yaklaşık olarak 0.078 TL’ye tekabül etmektedir.

*Kur bilgisi Ocak 2019’da güncellenmiştir.

Celalabad’ın Resmi Dili

Celalabad’da resmî dil olarak Kırgızistan’nın resmî dili olan Kırgızca konuşulmaktadır. Ancak şehirdeki öğrenciler sebebiyle Kırgızcadan sonra en çok konuşulan diller TürkiyeTürkçesi, Kırgız Türkçesi, Özbek Türkçesi ve Rusça’dır.

Celalabad Saat Farkı

Celalabad ile Türkiye arasında 3 saatlik bir zaman dilimi farkı vardır. Türkiye’de saatler 20.00’yi gösterirken Celalabad’da saat 23.00’dir.

Celalabad Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa

Nüfus: 97.172 / Dil: Kırgızca/ Para Birimi: Kırgızistan Somu / İklim: Karasal iklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 1-2 gün