Oş (Osh) Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Oş (Osh) Orta Asya’nın en eski yerleşim yerlerinden bir tanesi olup, Kırgızistan’ın ikinci büyük kentidir. Fergana Vadisi güneyinde yer alan Oş ili üç bin yıllık geçmişe sahiptir. Konumuyla vadinin bitimine denk gelmesi en yeşil şehirlerden bir tanesi olmasını sağlıyor. İpek Yolu üzerinde yer alması şehrin geçmişte de ne kadar önemli olduğunu kanıtlar nitelikte. 

Bu kentin Türk tarihinde de yer vardır. Örneğin Karahanlılar ilk ortaya çıktılarında yerleşim bölgeleri 55 km uzakta yer alan Üzgen olmuş ve buradan yayılmışlardır. Ünlü Türk İmparatoru Babür’ün mozolesi de Oş şehrinde Türklere dair yer alan izlerden bir tanesidir.

Oş şehrinde Azeriler, Ahıska Türkleri, Dungan Çinlileri, Ruslar, Tacikler, Uygurlar, Türkler, Tatarlar gibi birçok etnik köken bir arada yaşıyor. Oş şehri hem konumu hem de ev sahipliği ettiği Süleyman Dağı nedeniyle çok önemli bir yere sahip. Hz. Süleyman’dan ismini aldığı söylenen Süleyman Dağı, UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alıyor. Yazılı kaynaklarda da şehrin adının duyulmasının Hz. Süleyman’ın burayı ziyaret edip, şehrin ortasından yükselen tepeye çıkıp dua etmesiyle gerçekleşmiş. 

Şehir kuzey güney şeklinde Ak-Buğra Nehri tarafından ikiye bölünmüş. Özellikle güneyinde kültür, sanat, eğitim seviyesi çok yüksektir. Ayrıca bu nehrin kenarında yer alan Oş Pazarı şehrin en işlek ve kalabalık çarşısıdır. 

Oş Nerededir?

Kırgızistan’ın güneybatısında yer alan Oş ili; güneydoğuda Çin, kuzeyde Özbekistan, güneybatıda Tacikistan’da komşudur. Başkent Bişkek’e yaklaşık 800 km uzaklıkta yer almaktadır. Şehrin etrafı Tanrı Dağları’na bağlı Keklik Uçar ve Tur Buas gibi dağlarla ve Süleyman Dağı ile çevrilidir. 

Oş’a Nasıl Gidilir?

Orta Asya’da gezilebilecek en güzel yerlerden bir tanesi olarak bilinen Oş’a İstanbul’dan direkt uçak seferleri bulunmaktadır. Oş Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşmak sadece 5 dakika sürmektedir. Daha kapsamlı bir gezi planınız varsa ve diğer şehirleri gezecekseniz, örneğin Bişkek üzerinden araçla ulaşmak yaklaşık 11 saat sürmektedir. 

Oş Gezilecek Yerler

Oş şehrinin tarihi, kültürel ve doğal açıdan önemli yerleri bulunmaktadır. Ülke genelinde bir pazar kenti olarak anılmasının hakkının verir şekilde hareketli çarşı ve pazarları var. Ayrıca şehri çeviren Süleyman Dağı UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve kutsal sayılan bir bölge. Bu ve bunun gibi özellikleri olan gezilecek bir sürü yer mevcut. 

Süleyman Dağı ve İpek Yolu

Oş’ta görülmesi gereken yerlerin başında Süleyman Dağı gelmektedir. Bu dağ adını Hz. Süleyman’dan almaktadır. Hz. Süleyman’ın şehri ziyaretinin ardından şehrin duyulması ve ticaret ve turizm faaliyetlerinin hızlandığı bilinmektedir. Efsanelere göre Süleyman Dağı’na gelen hastaların iyileştiği ve ömürlerinin uzadığı söylenmektedir. 

Diğer yandan bu dağın Hz. Muhammed tarafından da ziyaret edildiği, bu nedenle de bu dağı ziyaret edenlerin yarı Hac görevini tamamladıklarına inanılmaktadır. Süleyman Dağı aynı zamanda konumu nedeniyle de önem arz etmektedir. Çünkü Fergana Vadisi’nde yer alan bu dağ aynı zaman İpek Yolu üzerinde yer almaktadır. 

Bu nedenle dağın yamaçlarında ve tepelerinde içerisinde döneme dair resimler ve anlatılar olan mağaralar, ibadet yerleri, bunların yanı sıra da tarım alanları yer almaktadır. Dağın neredeyse zirvesine konumlanmış olan 1497 yılından kalan bir cami de bulunmaktadır. Bu caminin Babür tarafından inşa edildiği ve halk arasında Babür Evi olarak da adlandırıldığı söylenmektedir. Süleyman Dağı’nda ayrıca arkeolojik kazılarda çıkarılan kalıntıların, heykellerin sergilendiği bir müze de bulunmaktadır.

Rabat Abdul Han Camii

Süleyman Dağı’ndan dönüşte şehre yakın yerde Orta Asya mimarisinin açıkça hissedildiği bu yapı 16. yüzyıldan kalma ve ziyarete açıktır. 

Oş Pazarı

Ülke genelinde bu şehrin daha önce koskocaman bir pazar olarak anıldığından bahsedilmişti. Göz kamaştıran renk ve çeşitliliği ile Oş Pazarı gerçekten de en meşhur yerlerden bir tanesi. Ak Buğra Nehri kıyısına kurulmuş olan pazarda ceviz, tütün, ipek, üzüm gibi ünlenmiş ürünleri mevcuttur. 

Şehit Tepe Camii

1910 yılında inşa edilen ahşap camii görülmeye değer yapılardan bir tanesidir. Sovyetler Birliği Dönemi’nde bir süre kapalı kalan Şehit Tepe Camii 1943 yılında yeniden hizmete başlamış ve birkaç yıl önce Suudi Arabistan tarafından desteklenerek restorasyon çalışmaları yürütülmüş. Cami şu anda aynı anda 5 bin kişi kapasiteyle hizmet vermektedir.