- 1 view
Tarihi Asansör, Ege’nin incisi İzmir‘de bulunan tarihi bir kuledir. Biri diğerinden 58 metre yüksekte olan Mithatpaşa Caddesi ile Şehit Nihatbey Caddesi aralığında işleyen iki asansörü bünyesinde barındıran kuledir. 1907 yılında Musevi bir iş adamı olan Nesim Levi tarafından inşa ettirilen asansör, birinden diğerine 155 merdivenle varılabilen iki semt arasında hızlı ve pratik bir ulaşım sağlaması hedeflenerek yaptırılmıştır.
Bugün İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından eğlence, kültür ve dinlenme yeri olarak kullanılan İzmir Asansör kentin önemli bir turistik durağı konumundadır. Asansör hala çalışır durumda olup üst katı ise kafeterya ve küçük bir seyir balkonuyla ziyaretçi kabul etmektedir.
Tarihi Asansör nerede? diyecek olursanız halk arasında “Asansör Çıkmaz Sokağı” olarak bilinen, resmi adı Dario Moreno Sokağı olan yerdedir. Kule, taş olan iki kısımdan sonra tuğla şeklinde devam eder. Yapının Şehit Nihatbey Caddesi’ne ulaştığı yerde ahşap bir balkon vardır. İşte bu balkondan İzmir’i kuşbakışı izlemek ayrı bir keyiftir
İzmir Asansör Hikayesi
Tarihi asansörün bulunduğu Karataş bölgesi, geçmişte uzun yıllar boyunca taş ocağı olarak kullanılmıştır. Bu sebeple bu noktada bulunan iki semt, uzun bir aralık ile birbirinden ayrılmıştır. Mithatpaşa Caddesi ile Halil Rıfat Paşa Caddesi’nin birleşimi “Karataş Merdivenleri” olarak adlandırılan basamaklar sayesinde sağlanıyordu.
İzmir’in zengin tüccarlarından olan Devidas Ailesi’nin evi üstteki bölümde, Nesim Levi Ailesi’nin evi ise alttaki bölümde bulunmaktaydı. Bir gün Baba Devidas, bu basamaklardan inerken düşmesi sonucu ayağını kırmıştır. Bunun üzerine arkadaşı olan Nesim Levi, Avrupa kentlerinde benzerleri bulunan bir asansör inşa etme kararı almıştır. Marsilya şehrinden ithal edilen tuğlalar ile asansör kulesi yapılmaya başlanmış ve inşaatı da 1907 yılında bitmiştir.
Asansör 1942 yılında satılıncaya kadar ücretli olarak kullanılmaktaydı ve geliri Karataş Musevi Hastanesi‘ne bağış için kullanılıyordu. 1942’te satılan asansör, yeni işletmecilerin işten istifa etmesi gibi nedenlerle bir süre kapalı kalmıştır. Daha sonra 1983 yılında asansör, İzmir Belediyesi’ne bağışlanmıştır ve 1985 yılına gelindiği zaman restorasyondan geçmiştir. Bu restorasyon işleminden önce kulede bulunan iki asansörden biri buhar, diğeri ise elektrikle çalışmaktaydı. Restorasyondan sonra asansörlerin ikisi de elektrikle çalışacak duruma getirilmiştir. Tarihi Asansör, 1992 yılında dönemin Belediye Başkanı Ahmet Priştina’nın girişimleriyle tekrar restore edilmiştir.
Tarihi Asansör Kafe
Asansör günümüzde haftanın her günü ziyarete açık tutuluyor. İzmir’in güzel manzarasını doyasıya izleyebileceğiniz bu farklı atmosfer günümüzde kafe ve restoran olarak iki farklı konseptte işletiliyor. Gittiğiniz zaman karşılaşacağınız tek sorun ise, yoğunluktan yer bulmakta zorlanmanız olabilir.
İzmirtarihi asansör restoran fiyatları ise ortam ve manzara düşünüldüğünde uygun sayılabilir. İki kişi bir öğün yemek için ortalama 70-80 TL harcayabilirsiniz. Kafede aperatif tatlar, restoran bölümünde ise deniz ürünleri ya da ızgara gibi çeşitli lezzetler bulabilirsiniz. Ayrıca mekanda alkol de mevcut. Çerez ve biranızla ortamın tadını ikiye katlayabilirsiniz. Ya da arkadaşınızla oturup kahve yanında tatlınızı söyleyerek manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Manzara gayet güzel, yiyecek ve içecek için de alternatif bol. Gerisi siparişinize kalmış…
Her gün 10:00 ile 23:00 saatleri arasında hizmet veren restoranın iletişim numarası ise şöyle: 0 232 261 26 62.
İzmir Asansör Çalışma Saatleri
İzmir’de iki cadde arasındaki ulaşımı kolay hale getirmek için yapılan bu tarihi asansörü, haftanın her günü ziyaret etme şansınız var. İzmir Asansör çalışma saatleri sabah 08:00 ile gece 00:00 arasında.
İzmir Asansör Giriş Ücreti
Önceleri ücretli olarak ziyaret edilen İzmir Asansör giriş ücreti artık talep edilmiyor. Halka açık bu alanı istediğiniz gibi gezebilirsiniz.
İzmir Asansör İletişim
Adres: Turgut Reis, Şht. Nihatbey Cd. 76 / A, Konak / İzmir
Telefon: 0 232 293 47 77
İzmir Asansör Nasıl Gidilir?
Vapur – Otobüs: Karşıyaka’dan İzmir Asansör’e gitmek için Karşıyaka’dan Konak Vapuru’na binip ardından Konak’ta inmeniz gerekiyor. İnip, biraz yürüdükten sonra Tarihi Asansör’e varabilirsiniz. İzmir’in hemen her yerinden hareket eden Konak otobüslerine binerek de İzmir Asansör’e ulaşabilirsiniz. Asansör durağından geçen otobüsler: Eshot 11, Eshot 12, Eshot 14, Eshot 169, Eshot 202, Eshot 209, Eshot 21, Eshot 216, Eshot 300, Eshot 305, Eshot 311, Eshot 554, Eshot 7, Eshot 8, Eshot 811.
Metro: İzmir Asansör’e metro ile varabilmek için Üçyol’a gelip, buradan sonra Betonyol yönünden çıkmanız gerekiyor. Çıkıştan sonra yaklaşık 10 dakikalık yürüme ile buraya ulaşabilirsiniz.
Yaya: Konak’tan Asansör’e yürüyerek nasıl gidilir diye soracak olursanız Konak yönünden Mithatpaşa Caddesi üzerinden İzmir Kız Lisesi’ni ve İzmir Devlet Tiyatroları’nın bulunduğu yönden Halil Rıfat Paşa yönüne yürüyerek 20-30 dakikada ulaşabilirsiniz. Bu yöne doğru yürüdüğünüzde Dario Moreno Sokağı sol tarafta karşınıza çıkacaktır. Buraya vardığınızda zaten Tarihi Asansör tabelasını görebilirsiniz.