- 1 view
Kos Adası’nda liman yakınındaki Gazi Hasan Paşa Camii’nin de bulunduğu Çınar Meydanı’nda (Platia Platanou) yer alan Hipokrat Ağacı, adından da anlaşılacağı gibi tıbbın babası olarak bilinen, Kos doğumlu olan Hipokrat’a (MÖ 460- MÖ 370) adanmıştır.
Efsaneye göre Hipokrat, bu ağacın gölgesinde öğrencilerine eğitim verirmiş. Tarsuslu Aziz Pavlus’un (Saint Paul) da burada kendisinden eğitim aldığı söylenmektedir.
14 metrelik gövde çapı ile Avrupa’nın en geniş ağacı olan Hipokrat Ağacı, aslında günümüzde 500 yaşında olduğu tespit edilmiştir. 2400 yıl önce, yani Hipokrat’ın yaşadığı dönemde aynı yerde bulunan ağacın soyundan geldiğine inanılmaktadır.
Koruma altına alınan ağacın dalları kırılmasın diye metal iskeleler ile desteklenmektedir. Ağacın hemen yanında Osmanlı Valisi Gazi Osman Paşa tarafından inşaa ettirilen bir çeşme de bulunmaktadır.
Hipokrat, hekim olan babası tarafından yetiştirilmiş ve kendisi de birçok yerde hekimlik yapmıştır. Anadolu’nun kuzey illerini gezdikten sonra doğduğu yer olan Kos Adası’na (İstanköy) dönüp hekimliğini sürdürmüştür. Antik İyonya’da bilimsel gelişme ve felsefe ile sımsıkı bağı olan hekimlik gözdeydi. Bu gelişme Hippokrates ile doruğa ulaştı. Kendisine göre tıbbın ilk kuralı “Primum non nocere” (Önce zarar verme!) ilkesidir.
Çağdaşı Eflatun, “Protagoras” adlı eserinde kendisinden “Koslu Asklepiades” olarak bahseder. Hipokrat'ın öğrencilerini para karşılığında eğittiğini ve hekimlik alanında Polykleitos ile Phidias'ın heykelcilikte kazandığı üne yakın bir ün kazandığından bahsetmektedir. Eflatun, “Phaidros” adlı eserinde de Hipokrat'a değinerek onun tıbba felsefi bir yaklaşım getirmiş ünlü bir Asklepiades olduğunu ve insan vücudunu bir bütün olarak ele aldığını anlatır.