Kos Hakkında Bilinmesi Gerekenler


Kos, diğer adıyla İstanköy adası, Bodrum ve Turgutreis’ten feribotla yarım saatte geçebileceğiniz şirin mi şirin bir Yunan adasıdır. Ege Denizi'ndeki 12 Adalar'ın en büyük üçüncü adasıdır.

Özellikle Haziran-Ağustos aylarına denk gelen yaz döneminde temiz plajları ve göz alıcı koyları ile turistlerin ilgisini çeker. Beyaz binaların çevrelediği dar sokaklarında yürürken tarihi yapıları ve kalıntıları keşfetmek keyif vericidir.

Ege Denizi'nin en güzel ve sempatik adalarından biri olan Kos, hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle öne çıkan bir tatil güzergahıdır. Tıp tarihinin önemli ismi Hipokrat burada doğmuştur. Öğrencilerine gölgesinde dersler anlattığı, şehrin simgesi haline gelmiş olan Hipokrat Ağacı ya da 14. yüzyılda inşa edilen heybetli mi heybetli Şövalyeler Kalesi ada ile ilgili sayılabilecek tarihi güzelliklerden sadece iki tanesidir.

Kardamena, Kefalos, Tingaki, Antimachia ve Mastihari gibi pek çok görülecek kasabaya sahip olan adanın merkezinin ismi de Kos olarak geçer. Pek çok turistik aktivite de burada bulunmaktadır. Kardamena da özellikle sahip olduğu bar ve gece kulüpleri ile gençlerin ilgisini çekmektedir.

Ekonomisi ağırlıklı olarak turizme bağlı olan Kos'ta ikinci gelir kaynağı tarımdır. Tipik bir Akdeniz iklimine sahip olan adada en çok yetiştirilen ürünler üzüm, badem, incir, zeytin, domates ve mısırdır. Bu sayede adada hepsinin tazesini yemek mümkündür. 

Meropis ve Nymphsea olarak da bilinen ada, milattan önce 11. yüzyıldan itibaren Dorlar ve Persler gibi pek çok millet tarafından işgal edilmiştir. Uzun yıllar Yunanların hakimiyeti altında kalan Kos Adası, II. Dünya Savaşı sırasında 1945'e kadar Almanların himayesinde kalmış, 1947 yılında yeniden Yunanistan'a verilmiştir.
 

Tanıtım Videosu:
 

Kos Nerededir?

Yunanistan’ın doğusunda, Türkiye’nin batı kıyısında kalan Kos, Ege Denizi’ndedir. En yakınındaki ada Kalymnos’tur.

Kos'a Nasıl Gidilir?

Kos'a Türkiye'den gitmek için en kolay yol Marmaris ve Bodrum’dan kalkan feribotları kullanmaktır. Bodrum'dan Kos'a kalkan feribotlarla sadece 20 dakikada Kos'a ulaşabilir ve Yunan adaları seyahatinize hemen başlayabilirsiniz.  Ayrıca Piraeus, Rodos, Patmos, Leros, Kalymnos ve Santorini adalarından da feribot seferleri mevcuttur.

Bunun dışında Kos'ta Antimachia kasabasının yakınında bir havalimanı bulunmaktadır. Atina'dan günlük uçuşlar yapılmaktadır. 

Kos'a Ne Zaman Gidilir?

 

Akdeniz ikliminin görüldüğü adada kış mevsiminde bile ılık bir hava yaşanmaktadır. Yaz mevsimleri ise oldukça sıcak geçer. Fakat örneğin Bodrum’a göre sıcaklık birkaç derece düşük olmaktadır.

Mart ya da Nisan ayında yaz sezonunun açılmasıyla kalabalıklaşmaya başlayan ada, Ekim ayından sonra sakinleşmektedir. Kış aylarında yerel halkın da adayı terk etmesiyle Kos, oldukça ıssızlaşmaktadır. Adayı ziyaret etmek için en uygun dönem yaz aylarıdır.

Kos'ta Nerede Kalınır?

Kos AdasıBodrum’dan Yunan Adaları’nı ziyaret etmek isteyenlerin kısa bir deniz yolculuğu ile ulaşabildiği favori adasıdır. Temiz ve hareketli plajları, bembeyaz yazlık evleri, sokaklarını çevreleyen tarihi ile sevilen ada, Hipokrat’ın evi olarak da bilinmektedir.

Birçok plajda, kafede ve parkta vakit geçirebileceğiniz Kos, konaklama konusunda da birçok seçenek sunmaktadır. Oldukça uygun fiyatlı oteller bulunabileceği gibi lüks otel seçenekleri bulmak da mümkündür.
 

 
 

İpucu: Otellerde seyahatinizden iki veya üç ay öncesinde rezervasyon yaparsanız çok daha uygun fiyatlara yer bulabilirsiniz. Ayrıca Kos otel fırsatlarını buradan görebilirsiniz.

Devamını Oku

Kos Adası Otelleri

Kos Otelleri

Bodrum  yarımadasının tam karşısında yer alan, Türkçe adıyla İstanköy olarak bilinen Kos Adası, doğal güzellikleriyle ünlü Ege adalarından biridir. On iki takımadanın üçüncüsü olan bu adanın 2005 yılına göre nüfusu ortalama 49,500 bindir. Ada halkının bir kısmını Müslümanlar ve Türkler oluşturmaktadır.(2000 – 3000 kişi) Bölge Büyük İskender’in hâkimiyeti altındayken büyük gelişmeler yaşamış, merkezi bölgelerden biri haline gelmiştir. Zeytin, tütün ve incir ürünleri bakımından oldukça verimli topraklara sahip adanın güneyindeki dağlarda, mineral kaynaklardan yararlanmak için modern tesisler kurulmuştur. Doktor Hipokrat, ressam Apelles ve şair Philetas, adada yaşamış önemli kişiliklerdir. Ayrıca Hippocrates'in İstanköy’de doğduğu rivayet edilir. Tipik beyaz badanalı Ege evleri Kos Adası’nı çevrelemiştir. Kısaca ada için bir turizm merkezidir diyebiliriz. Adanın liman girişinde Rodos'un Saint Jean şövalyeleri tarafından yapılan kale, önemli bir tarihi anıttır. Adadaki yaygın din Rum Ortodoksluğu ve Müslümanlıktır.

Kos ilginizi çekiyorsa ve adaya gidecekseniz tesislerle ilgili detaylı bilgi için Kos Adası Otelleri içeriğimizin devamını okuyabilirsiniz.

Devamını Oku

Kos İçi Ulaşım

 

Küçük bir yer olan Kos'ta ulaşım için bisiklet, otobüs, taksi ve kiralık araçları kullanmanız mümkündür. Düz bir yapıya sahip olduğundan dilerseniz yürüyerek de bazı kısımlarını gezebilirsiniz. Eğer bisiklet kiralamak isterseniz çarşı içinde pek çok mağaza ile karşılaşacaksınız. Günlük ya da haftalık kiralamalar yapabilirsiniz.

Kos'un merkezinde otobüsler çalışmamaktadır. Ancak diğer turistik kasabalarına otobüsle ulaşım mümkündür. Liman ve çarşı alanında kalkış merkezleri bulunmaktadır.

Şehirde taksi hizmeti de mevcuttur. Ancak pek çok adada olduğu gibi burada da taksi fiyatları yüksek olduğundan çok tercih edilmemektedir.

Antimachia kasabası yakınlarındaki havaalanından merkeze ulaşım için otobüsleri kullanabilirsiniz. Dilerseniz havalimanından araç kiralamak da mümkündür.

Kos Mutfağı

 

Ege mutfağına çok benzeyen Yunan mutfağında, neredeyse tüm yemekler zeytinyağıyla yapılır. Taze sebze-meyveleri, doğal otları, peynir çeşitleri ve mezeleri ünlüdür. Soğan, sarımsak, kekik ve limon bolca kullanılır. Türlü taze balığın yanı sıra ahtapot ve karides çeşitleri de vardır.

Kos'ta da özellikle ahtapot ve kalamar gibi deniz ürünleri oldukça fazla tüketilmektedir. Kos'a özgü en değişik tat ise tatlı domates reçelidir.

Possa, keçi peynirinin kırmızı şarapta bekletilmesiyle oluşan, değişik ve yöreye özgü bir lezzettir. Güneşte kurutulmuş ahtapot, kızartılmış peynir olan saganaki, Greek salata, kalamar dolma ve üzerinde peynir eritilmiş patlıcan musakka en sevilen tatların başındadır. Cacıki, sucuki, kadayıfi, baklava, musakka ya da fava gibi aşina olduğumuz tatları da restoranlarda görmek mümkündür.

Hipokrat, şarabın antioksidan etkilerini anlatır ve şekerinin baskın olması için şarabı deniz suyu ile karıştırarak yaparmış ve Hipokrat'ın bu formülü Kos adasında yapılan şaraplarda halen uygulanmaktadır.

Popüler Restoranlar
Mummy's Cooking Restaurant, Restaurant Alexandros, Taverna Antonas, Aegean Restaurant, Posidonia Restaurant.

Bahşiş
Otel görevlileri ve taksiciler bir miktar bahşiş beklerler fakat restoranlarda bahşiş bırakılması beklenmez.

Kos'ta Alışveriş

 

Kos'ta alışveriş yapabileceğiniz en meşhur yer Belediye Pazarı'dır. Kos’a özgü yiyecek, içecek ve hediyelik eşyaların satıldığı pazar, Elefterias Meydanı’nda bulunmaktadır. En zengin alışveriş olanakları ise Kos’un eski şehir merkezi ve çevresindedir. Appelou ve Ifaistou sokaklarında pek çok turistik mağaza yer almaktadır.

Pek çok Ege şehri ya da kasabasında olduğu gibi Kos'tan kaliteli zeytin ve zeytinyağı almak mümkündür. Bunun için dükkanlar ya da yerel halkın açtığı tezgahlar tercih edilebilir. Bunun dışında bal ve adaya özgü domates reçeli de alınabilir. Ayrıca geleneği antik çağlara kadar uzanan seramik ve porselen ürünler, ahşap işçiliği ile hazırlanan Bizans ikonaları, deri ürünler, geleneksel dokumalar ve dantel işleri, tarçın şurubu (kanelada) ya da şaraplı peynir (tiri tis posas) dükkanlar da karşınıza çıkabilecek diğer ürünlerdir.

Kos Gece Hayatı

 

Kos'ta hareketli bir gece hayatı vardır. Tek yapmanız gereken, liman bölgesine inip seslerin nereden geldiğini takip etmektir. Bu bölgedeki mekanların çoğu birbirine benzer, sadece isimleri değişiktir, diyebiliriz. Çoğunda dışarıda oturmak için güzel alanlar mevcuttur.

Eğer canlı müzik dinlemek isterseniz Apoplous'u tercih edebilirsiniz. Hipokrat Ağacı'nın karşısındaki Platanos'ta da canlı müzik yapılmaktadır. Ve bu mekanın hemen karşısında Barlar Sokağı başlar. Burada farklı zevklere hitap eden bar, disko ya da taverna bulmanız mümkündür. 

Dolphins Meydanı'nda yer alan Fashion Club, Kos'un en hareketli mekanlarındandır. Gece boyunca ışık ve lazer şovlar devam eder. Akti Zouroudi'de iki popüler gece kulübü vardır: Heaven ve Calua.

Kos Festivaller

  • St Georges Günü (23 Nisan)
  • Whitebait Müzik ve Dans Festivali (Ekim)
  • Hipokrat Festivali (Temmuz-Ağustos)
  • Şarap Festivali (Ağustos'un ilk haftası)
  • Balık Festivali (Ağustos)
  • Bal Festivali (Ağustos'un ilk iki haftası)

Kos Resmi Tatiller

  • Yeni Yıl (1 Ocak)
  • Aydınlanma Günü – Acı Su Yortusu (6 Ocak)
  • Temiz Pazartesi 
  • Bağımsızlık Günü (25 Mart) 
  • Paskalya Yortusu 
  • İşçi Bayramı / Mayıs Günü (1 Mayıs)
  • Kutsal Ruh Yortusu
  • Meryem’in Göğe Kabulü (15 Ağustos)
  • Ochi-Hayır Günü (28 Ekim)
  • Noel (25-26 Aralık) 
  • Yeni Yıl Arifesi (31 Aralık)

* Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü, yıla göre değişmektedir.

Kos İçin Faydalı Bilgiler

  • Acil yardım: 112
  • Yangın: 199
  • Polis: 100

Kos Türkiye Dış Temsilcilikleri

ATİNA BÜYÜKELÇİLİĞİ
Adres: VASSILEOS GHEORGIOU B'8 10674 ATHENS, GREECE
Telefon: 00 30 210 726 30 00
Faks: 00 30 210 722 95 97
[email protected]
http://atina.be.mfa.gov.tr
Görev Bölgesi: Yunanistan

ATİNA-PİRE BAŞKONSOLOSLUĞU
Adres: 22, VASILEOS PAVLOU STR. PALEO PSYCHIEO 154 52 ATHENS
Telefon: +30 210 672 98 30
Faks: +30 210 672 98 38
[email protected]
http://atinapire.bk.mfa.gov.tr
Görev Bölgesi: Ahaia, Arkadia, Argolida, Attiki, Arta, Etoloakarnania, Evritania, Evvia(Eğriboz) Fthiotida, Fokida, Hania, İlia, İraklion(Kandiya) İonninon(Yanya) Kerkira(Korfu), Kefalonia, Korinthia, Kiklades(Kiklat adaları), Lassithi, Lakonia, Lefkada, Messinia, Preveza(Preveze), Rethimno, Thesprotia, Viotia, Zakinthos

GÜMÜLCİNE BAŞKONSOLOSLUĞU
Adres: ODOS IONON 14 69100 KOMOTINI GREECE
Telefon: 00 30 25310 83 420-21
Faks: 00 30 25310 32 761
[email protected] 
http://gumulcine.bk.mfa.gov.tr
Görev Bölgesi: Evros(Dedeağaç-Alexandroupoli), Rodopi (Gümülçcine-Komotini), Xanthi(İskeçe-Xanthi), Drama ve Kavala illeri, Taşos (Tasos) ve Semadirek(Samothraki) adaları

RODOS BAŞKONSOLOSLUĞU
Adres: TURKISH CONSULATE GENERAL, IROON POLYTECHNIOU 10-12, 85100 RHODES
Telefon: 00 30 2241 023 3 62, 0030 22410 23595
Faks: 00 30 2241 027472
[email protected] 
http://rodos.bk.mfa.gov.tr/
Görev Bölgesi: iMidilli (Lesvos), Limni(Limnos), Sakız (Chios), Sisam (Samos) ve Onikiada Rodos (Rhodes), Herke (Chalki), Piskopi (tilos), Sömbeki(Simi), İncirli (Nisiros) İstanköy (Kos,) Kilimli (Kalimnos), leros (Leros), Patmos(Patmos), Lipsi (Lipsos), Astimpalya(Astipalea), Kerpe(Karpathos), Meis(Kastellorizo), Kaşot (Kasos)

SELANİK BAŞKONSOLOSLUĞU
Adres: TURKISH CONSULATE GENERAL, ODOS AGIOU DIMITRIOU 151, 54634 THESSALONIKI
Telefon: 00 30 2310 965 070-73 
Faks: 00 30 2310 965 084
[email protected] 
http://selanik.bk.mfa.gov.tr
Görev Bölgesi: Florina, Halkidiki, İmathia, Karditsa, Kastoria, Kilkis, Kozani, Larissa, Magnissia, Pella, Pieria, Serres, Thessaloniki (Selanik), Trikala, Greena illeri

Kos Para Birimi

Yunanistan sınırları içerisinde yer alan Kos Adası'nın para birimi Euro'dur (EUR).

Kos Resmi Dili

Yunanistan sınırları içerisinde yer alan Kos'un resmi dili Yunanca'dır. Ülkede bunun dışında Türkçe, Bulgarca ve Slav dili de konuşulmaktadır.

Kos Saat Farkı

Kos (GMT+2) ile Türkiye (GMT+2) arasında saat farkı yoktur.

Kos Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 11oC
    • Şub 10oC
    • Mar 12oC
    • Nis 16oC
    • May 19oC
    • Haz 23oC
    • Tem 26oC
    • Agu 26oC
    • Eyl 23oC
    • Eki 20oC
    • Kas 15oC
    • Ara 12oC

Kısa Kısa

Ülke: Yunanistan
Nüfus: 33,388
Resmi Dil: Yunanca
Para Birimi: Euro (EUR)
İklim: Akdeniz İklimi
Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 Gün
Big Mac Index: $ 3.34 (Türkiye: $ 3.87)