Hipokrat'ın Adası: Kos

Hipokrat’ın adası olarak anılan Kos Adasına ulaşmanın en kolay yolu Bodrum Turgutreis’te D-Marin’den düzenlenen feribot seferleri. Turgutreis’ten yarım saatlik bir yolculukla Kos adasına ulaşmak mümkün.

Yunanistan’ın “Onikiadalar”ı içinde yer alan Kos, 295 kilometrekarelik alanı ile üçüncü büyük adası. Güneşli günlerin ve ılıman iklimin hakim olduğu ada, binlerce yıllık tarihi dokusu, mükemmel deniz ve plajları ile turistlerin çekim merkezi.

Kos limanına indiğinizde pek çok yer yürüme mesafesinde. Bunlar arasında en önemli olanları arasında şüphesiz kiNeratzia Kalesi yer alıyor. Neratzia kalesi, M.S. 15. yy.’da St. John şövalyeleri tarafından savunma amaçlı yapılmış. Osmanlılar’ın 1522’de kaleyi ele geçirmesi sonucu ada da Osmanlı hakimiyetine girmiş.

400 yıl Osmanlı himayesinde kalmış olan ada da çok sayıda Osmanlı hamamı da yer almakta.

Kos’taki şövalyeler dönemine ait tek sivil bina ise 1514 senesine tarihlenen Kont Francesco Sans Rahip evi.

Hipokrat’ın geleneksel yöntemlerle gölgesinde öğrencilerine tıbbi eğitim verdiği asırlık çınar ağacı ise Ada’nın simgesi haline gelmiş.

Ağacın bulunduğu meydanda yer alan Neratzia Cafe dinlenmek için oldukça ideal bir yer.

Ağacın bulunduğu meydanda yer alan ve 1786 yılında yapılmış olan Gazi Hasanpaşa Camii görülmeye değer. Diğer adı ise Kemeraltı camii.

Caminin altındaki bedestenden hediyelik eşya alınabilir. En çok göze çarpan hediyelik ise Hipokrat’ın yemininin yazılı olduğu bir kağıdın yanında altında ders vermiş olduğu ağaçtan düşen bir yaprağın şeffaf bir şekilde paketlenmesi ile oluşturulmuş olan hediyelik eşya.

Adanın en büyük arkeolojik alanlarından biri olan Agora Liman bölgesi ise Hellenistik dönemden Ortaçağ’a ait harabelerin bulunduğu geniş bir açıkhava müzesi. Bu bölgede yer alan Dionysus hellenistik tapınağı, Kos adasındaki Roma döneminin zenginlik ve ihtişamının göstergesi olan Casa Romano (Roma evi), Roma döneminde Asklepeios onuruna müzikli aktiviteler ve yarışmalar düzenlenen Roma Odeon’u mutlaka görülmesi gerekenler arasında. Batı arkeoloji bölgesindeki içinde ünlü Avrupa’yı kaçırma mozaiği olan Roma evi, Prens Paris’in yargılanması mozaiği bulunan Nymphaeum görülebilir.

1933 yılında yaşanan büyük deprem sonrası eski yerleşimin bulunduğu bölgedeki binaların ancak dörtte biri günümüze kadar ulaşabilmiş. Ancak zamanında eski yerleşimin olduğu bu meydan Kos’un kalbi olarak biliniyor. Bu bölgedeki St. Poroskevi Kilisesi 1931-1932 yılları arasında yapılmış. Açık pembe rengi ve Bizans mimarisi ile dikkat çeken tipik bir Yunan Kilisesi.

İtalyan faşist siyasi partisinin büroları olarak kullanılmış olan ve sert köşeli karakteristik mimarisi ile Panellenion kompleksi meydanda dikkat çeken diğer bir yapı.

Çok şık kafelerin de yer aldığı kare yapılı bu meydanın bir diğer kenarında ise 1935’e tarihlenen kapalı sebze meyve pazarı yer alıyor. Bu binada ise net bir şekilde Arap mimarisinin özellikleri görülebiliyor.

Pazarın içi ise Kos’a gelen her turistin uğrak yeri. Bu pazarda sadece meyve sebze yok, Kos’a özgü yiyecekler ve içecekler, hediyelik eşyalar ve süngerler raflarını kaplıyor. Buradan domates reçeli, bal, mastica, mastica şekeri, Kos’a özel şaraplar, sünger ve zeytinyağı alınabilecekler arasında.

18. yy. sonlarında İbrahim Efendi tarafından yaptırılan Defterdar Camii de yine Ana meydanda yer alan tarihi eserlerden.

Yarı tanrı Akslepeios’un Hipokrat tarafından karşılanışını resmeden mozaik zemini ile ünlü olan Arkeoloji Müzesi de ziyaret edilmesi gereken yerler arasında.

Ana meydana açılan daracık ara sokakları dolaşmak ayrıca keyifli. Günümüzde çoğu hediyelik eşya dükkanlarına çevrilmiş olan eski taş evleri begonviller süslüyor. Bu ara sokaklarda hem hoş fotoğraflar çekebilir hem de Kos’a özgü ev yapımı ürünlerden satın alabilirsiniz.

“Possa” adı verilen Kos’un şarap peynirini de  bu dükkanlarda bulmak mümkün. Kırmızı şaraba yatırılmış koyu renkli keçi peyniri Koan’ların koruduğu antik bir tarif. Ancak bizim damak tadımıza pek uyduğunu söyleyemem.

Kos’ta üretilen antioksidan özellikli yerel şaraplar ise yine buradaki dükkanlarda bulabilecekleriniz arasında.

Kos’un sahil bölgesinden kalkan mavi tren denilen küçük tur lokomotiflerine binerek merkezden 3,5 kilometre ve yaklaşık 15 dakika uzaklıkta yer alan Asklepeion Bölgesi’ne gitmek mümkün.

Bir tepede yer alan Asklepeion’dan  Kos’tan Bodrum’a kadar uzanan bir manzaraya hakim olabiliyorsunuz.

Asklepion Tapınağı antik çağlardan beri Kos Adası’nın en önemli anıtı olmuş. M.Ö. 242’den sonra dünya çapında bir şifa merkezi olma özelliğini taşıyor. Bölge 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde Portico Therma harabeleri, ikinci bölümde Asklepeion’un eski tapınağı ve 7 sütunlu Apollo tapınağı harabeleri, üçüncü bölümde Büyük Asklepeion tapınağı yer alıyor.

Tapınakları gezdikten sonra çıkışında yer alan ufak ama sevimli büfede taze sıkılmış meyve sularından içerek yürüyüşün yorgunluğunu atabilirsiniz.

Bembeyaz kumsalları ve masmavi berrak denizi ile turistleri cezbeden Kos Adası’nda çeşitli su sporlarını da yapmak mümkün. Şnorkelle dalış, tüplü dalış, deniz bisikleti, jetski, rüzgar sörfü, tekne paraşütü bunlardan sadece bir kaçı.

Pek çok deniz kenarında yer alan köyde denize girilebilmekte. Marmaris ve Tipaki koyları merkeze en yakın olanlar. Merkeze 30 kilometre mesafede yer alan Kardamena, Alasorna antik kenti kalıntıları ve muhteşem plajları ile ünlü.

Kos adası’ndaki dağ manzaralı civar köylerinden olan Zia, Lagoudi, Asfendiou, Asomatos ve Pyli’de bölgesel tatları rahatlıkla bulabilirsiniz.

Kos adası’nda kutlanan en önemli festival Temmuz-Ağustos aylarında kutlanan Hipokrat Festivali. Bunun yanı sıra adanın Antimachia, Mastichari ve Kefalos köylerinde her yıl düzenli olarak Trata – balık festivali düzenleniyor.   Kos Adası’nın en önemli özelliklerinden biri stratejik bir lokasyonda yer alması. Yunanistan’ın Onikiadalar’ı içinde yer alan Kos, Turgutreis’e çok yakın konumda bulunmasının yanı sıra Nissyros adasına da sadece 1,5 saat uzaklıkta.

Nissyros adası, heybetli yanardağı ve Spiliani olarak bilinen Meryem Ana Manastırı ile görülmeye değer. 12 adanın en önemli hac ziyaret yeri. Her yıl 15 Ağustos’ta hac ziyareti amaçlı ziyaretçilerin akınına uğramaktadır.

12 adanın en büyük dördüncü adası olan Kalymnos anfitiyatro gibi inşa edilmiş olan bir yerleşim. Kos’a yakın mesafede yer alan ada sünger dalgıçlığı ile ünlü. Canlı renklere boyanmış evleri ve “Kaiki” denen balıkçı tekneleri mutlaka görülmeli.

Ege’nin Kudüs’ü olarak tanımlanan Patmos Adası da Kos’a yakın olan adalardan. Patmos Adası, havari ve ilahiyatçı St. John’a vahiy indiği yer. Tepe üzerindeki beyaz badanalı evleri, dolambaçlı yolları, kaptan köşkleri, küçük kiliseleri ve heybetli manastırı ile Patmos ilgi çekici güzel bir ada. Adanın en kutsal yeri St. John’un Yeni Ahit’in son kitabını yazdığı Vahiy Mağarası.

Yunanistan’ın bu güzel ve hayat dolu adasında konaklama adınada birkaç otel önerisi vermek mümkün. Kamari Koyu'nda tavernalar ve barların bulunduğu ana liman yolunun hemen ilerisinde yer alan Villa Giorgos adanın en iyi otelleri arasında bulunuyor. Kos’un güzel otellerinden bir diğeri de Kefalos Koyu'nun tam kalbinde bulunan Fourtounis Hotel. Otelden kısa bir yürüyüşle plaja ulaşabiliyorsunuz. Fiyatları ise uygun seviyede. Bunun yanında merkezi otellere gelecek olursak, Kos limanına 200 metre mesafede ki Alexandra Hotel’de tercih edebileceğiniz bir otel. Konum olarak, Kazouli Meydanı ve arkeolojik müze otelden kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz kadar yakın. Çevresinde ise birçok geleneksel tavernalar, barlar ve dükkanlar bulunuyor. Kos’da ki diğer otel seçenekleri için isterseniz buradan booking.com’a girebilir ve rezervasyon yapabilirsiniz.

Kos’ta kaldığınız dönemde mutlaka Nissyros, Kalymnos ve Patmos adalarını da ziyaret etmelisiniz.

HÜSEYİN YILMAZ

Yazar Hakkında

HÜSEYİN YILMAZ

 1942 Sinop Ayancık doğumluyum. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunuyum. Mecburi hizmet nedeni ile Hakkari, Yüksekova, Siirt’te görev yaptım.