Kibris-Khirokitia-06.jpg

Hirokitya, (İngilizce: Khirokitia veya Choirokoitia) Larnaka’da bulunan bir antik sit alanıdır. Akademik arkeoloji dilinde “Hirokitya geç Aseramik neolitik yerleşim yeri” adıyla anılmakta olan Hirokitya, genelde Doğu Akdeniz dünyasının, özelde ise Kıbrıs’ın en eski ve en önemli neolitik yerleşim yerlerinden biri olması itibarıyla 1998 yılından beridir “UNESCO Dünya Mirası” listesinde yer alıyor.

İlk kazısı 1934-1946 yılları arasında Porphyrios Dikaios tarafından yapılırken, 1970’li yıllarda ise kazı Alain Le Brun başkanlığındaki Fransız ekibi tarafından üstlenildi. M.Ö 7000 yıllarında Ortadoğu’dan gelerek bu yerleşim birimini kuran insanlar hayatlarını tarım, hayvancılık ve avcılıkla sürdürmüşlerdi.

Bir yol boyunca uzanan ve ‘Tholos’ adıyla bilinen yuvarlak planlı evlerin alt kısımları taştan, üst kısımları kerpiçten yapılırken, yerleşim biriminin etrafı ise korunma amacıyla yüksek bir duvarla çevrilmiş durumdaydı. Ölenlerin dizleri karına çekik (Hoker) vaziyette evlerin tabanına kazılan çukurlara gündelik ev eşyalarıyla birlikte gömülmeleri Hirokitya kültürünün belirgin özellikleri arasında yer alıyor.