Bozburun, Türkiye Cumhuriyeti’nin güneybatısında, Ege Bölgesi’nde yer alan Muğla ilinin Marmaris ilçesinde bulunan bir tatil beldesidir. Marmaris’in en uzak güneybatı ucunda yer alan belde ilçe merkezine 45 kilometre mesafededir.

Bozburun’a ulaşmak için öncelikle Marmaris’e gelmek gerekmektedir. Marmaris’e Türkiye’nin hemen hemen her şehrinden, özellikle yaz aylarında sıkça olmak üzere, şehirlerarası otobüs seferleri düzenlenmektedir. Marmaris ilçe merkezinden Bozburun’a ulaşmak için ise taksinin yanı sıra şehir içi toplu ulaşım araçlarından dolmuş ve minibüslerden faydalanmak mümkündür.

Bozburun’a en yakın uçak pisti ise Muğla’daki Dalaman Havalimanı’dır. Yaklaşık 150 kilometre uzaklıktaki havalimanından servisler veya toplu taşıma vasıtaları ile Bozburun’a ulaşım sağlanabilmektedir. Bazı oteller ise havalimanı ile otel tesisi arasında kendi servisleri ile hizmet vermektedir.

Bozburun Marmaris’e 50 dakika, İzmir’e 4 saat 20 dakika, İstanbul’a 11 saat 45 dakika, Bursa’ya ve Eskişehir’e 8 saat 30 dakika ve Ankara’ya ise 9 saat 30 dakikalık mesafededir. Bozburun’a özel araç ile ulaşmak için ise Marmaris’e geldikten sonra, Datça yolunun takip edilmesi gerekmektedir.

Bozburun 500 yatak kapasitesi ile popüler ve tercih edilen bir tatil beldesidir. Dünyanın dört bir yanından insanların ilgi gösterdiği Bozburun’da birçok otel ve pansiyon hizmet vermektedir.

Bozburun, sakin bir tatil geçirmek isteyenlerin tercih ettikleri bir noktadır. Temiz ve huzurlu atmosferi fazla bozulmamış doğal güzelliklerin eseridir. Bozburun, küçük ama kaliteli tesisleri ile mütevazı beklentileri olan ziyaretçiler için oldukça memnun edicidir.

Bybassos Antik Kenti, Bozburun’da bulunan tarihi bir yerleşimdir. Sağlık tanrıçası Hygassos adına kurulan kentin kalıntılarından geriye Orta Çağ kalesi kalmıştır.

Eren Dağı üzerinde yer alan Kastabos Antik Kenti, ilk kez 1886 yılında araştırılmıştır. Bu araştırmalar sırasında bir mabet ile karşılaşılmış, fakat mabedin kime ait olduğu kesinleştirilememiştir. Mabet, Helenistik Dönem’de İyon nizamında yapılmıştır. Bu tapınak sayesinde önemli bir yer olduğu düşünülen Kastabos’ta başka herhangi bir yerleşim kalıntısı ortaya çıkmamıştır.

Bozburun Batığı, 1973 yılında bir sünger avcısı tarafından keşfedilmiş bir Bizans gemisidir. Yapılan araştırmalarla 9. veya 10. yüzyılda battığı düşünülen gemi Küçüven Burnu’nda keşfedilmiştir. Bizans gemisi, merkezi Bodrum’da yer alan Sualtı Arkeoloji Enstitüsü arkeologları tarafından incelenmiştir.

Saranda Koyu, Bozburun’un birkaç kilometre ilerisinde yer alan Söğüt’ün denize açılan kapısıdır. Yeşilliklerin içinde deniz manzarası büyüleyici bir görünüme sahiptir. Burada gün batımı manzarasını seyretmek oldukça keyifli bir deneyimdir.

Serçe Limanı, Türkiye’nin en korunaklı doğal limanlarından biridir. Denizin karaya doğru girinti yaparak oluşturduğu limanın ağzı dar olduğu için iç kısımda dalga oluşmamaktadır. Limanda tekne yolcularına hizmet veren iki tane kır lokantası bulunmaktadır.

Bozburun, yolu bu bölgeye düşen ve mavi yolculuk seyreden teknelerin uğrak limanıdır. Geleneksel yelkenliler olan guletin yapıldığı yer olan Bozburun, yalnızca ülke çapında değil dünyada da adını duyurmuş bir gulet üretim noktasıdır. Yemyeşil dağlardaki limon, portakal, badem ve zeytin ağaçları ile Bozburun, tatilcilerin huzur bulabileceği sakin bir köşedir. Ayrıca bölgede geleneksel Türk kahvehaneleri, restoranlar ve hediyelik eşya dükkânları da bulunmaktadır.

Bozburun, büyüleyici atmosferi ile birçok kişiyi etkileyip yerleşim kurmasına vesile olmuş az nüfuslu adeta bir cennet köşesidir.