Meis Adası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Türkçe adı Kızılhisar olan Meis Adası Yunanistan'a bağlı On İki Ada’dan biridir. Türkiye kıyılarından (Kaş, Antalya) sadece 2.1 kilometre uzaklıktadır. Yüzölçümü 7,3 kilometrekaredir. Adadaki tek yerleşim yeri olan Kastellorizo (Megisti ya da Meis), St. Jean Şövalyeleri'nin buradaki kızıl kayalardan ötürü adaya verdikleri Château-Roux (Kızıl Şato) adının bozulmuş biçimidir. St. Jean Şövalyelerinden sonra ada sırasıyla Mısır, Napoli ve 1512'de Osmanlı egemenliğine girmiştir. Osmanlılar kısa aralıklar dışında 1915'e değin adayı ellerinde tutmuşlardır. I. Dünya Savaşı sırasında Fransızların eline geçen ada Londra Antlaşması (1913) ile İtalya'ya verilmiş,1923 yılında ise Lozan Antlaşması ile silahsızlandırılma kararı verilmiştir. İkinci Dünya Savaşı sonrasında ise On İki Ada'yla birlikte Yunanistan'a bağlanmıştır.

Az miktarda üzüm ve zeytin yetiştirilen adada en önemli uğraş sünger avcılığıdır. Kıyıları son derece girintili çıkıntılı ve sarp olan adaya yalnızca doğu kıyısından girilebilir. Tek yerleşim de bu kıyıdaki Kastellorizon (Megisti) köyüdür.Rodos'la feribot ve havayolu bağlantısı vardır. Bunun dışında her gün Antalya'nın Kaş ilçesinden hareket eden vapurlarla Meis şehrine gitmek mümkündür. Adada bir de havaalanı vardır.

Meis Adası ile İlgili

Meis Adası Nerededir?

Meis Doğu Akdeniz'de Yunanistan'a bağlı On İki Ada (Dodekanesos) ilindeki adalardan biridir. Türkiye kıyılarından (Kaş, Antalya) sadece 2.1 kilometre uzaklıktadır.

Meis Adası’na Nasıl Gidilir?

Meis Adası’na ulaşımın en kolay yolu, Kaş’tan kalkan deniz otobüslerini kullanmaktır. Adada havalimanı bulunmaktadır ve uçuşlar ancak Türkiye’den adaya direkt uçuş yoktur.

Meis Ne Zaman Gidilir?

Akdeniz iklimine sahip Meis Adası’nı gezmek için en uygun dönem yaz aylarıdır.

Meis Adası’nda Nerede Kalmalı?

Gelir kaynağının büyük bir kısmı turizm olan Meis Adası’nda her bütçeye uygun otel seçenekleri vardır. Adada farklı bütçelere uygun 3, 4 ya da 5 yıldızlı oteller gibi pansiyon, hostel ya da apart daireler de mevcuttur. 4 yıldızlı bir otelde gecelik konaklama fiyatı 40 Euro civarında. Adada kalmanın en ekonomik yolu ise ev kiralamak ya da Kaş’ta kalarak adada günü birlik gezmektir.

Meis Adası’nda Gezilecek Yerler

Çok küçük bir ada olan Meis’te büyük şehirlerdeki ya da adalardaki gibi uzun uzadıya gezilecek yerler yoktur. Ama yine de görmeden dönmeyin, mutlaka gezin denebilecek yerler vardır. 30 dakika süren sahili boydan boya mutlaka gezmelisiniz. Ada sokaklarını keşfe çıkmalısınız. Çok ilginç evler görecek ve fotoğraf çekmeye doyamayacaksınız. Meis Adası’nın rengine renk, güzelliğine güzellik katan küçük çarşısında mutlaka zaman geçirmelisiniz. Deniz taksi ile hemen adanın arkasında yer alan Mavi Mağara’yı görmelisiniz. Adadaki birkaç küçük plaja mutlaka uğramalısınız. Dikkat etmeniz gereken tek nokta Meis’te kumsalların kum değil çakıl taşlarından oluşması.

Devamını Oku

Meis Adası İçi Ulaşım

Meis Adası’nda yalnızca havaalanı ile Megisti (merkez) arasında otobüs seferleri vardır. Ada içinde toplu taşıma bulunmamaktadır. Fakat ada yürüyeek dolaşmaya çok elverişlidir.

Meis Adası Mutfağı

Meis Adası’nda tipik Yunan mutfağı bulunmaktadır. Güneşte kurutulmuş ahtapot, kızartılmış peynir olan saganaki, Greek salata, kalamar dolma ve üzerinde peynir eritilmiş patlıcan musakka en sevilen tatların başında gelmektedir. Birde tabii Yunanlıların en meşhur içeceği olan ouzo adlı rakılarıyla masanızı daha da renklendirebilirsiniz. Yemekten sonra ise sahildeki kafelerden birinde oturup latte benzeri olan fakat daha sütlü ve bol köpüklü Yunan kahvesinin tadına bakabilirsiniz.

Bahşiş

Meis restoranlarında eğer siz vermezseniz ya da hesaba eklenmemişse, bahşiş verme zorunluluğu yoktur. Ama tabii ki hesabın yüzde 10’unu bahşiş olarak bırakırsanız mutlu olacaklardır.

Meis Adası’nda Alışveriş

Meis Adası Kaş’a çok yakın olduğu için adada Türk Lirası parası geçmektedir. Yanınızda Euro yoksa panik olmanıza gerek yok. Burada pahalı markalar, birbirinden şık butikler ve ışıltılı vitrinleriyle büyüleyen mağazalar bulamazsınız. Sevimli hediyelik eşya dükkânları, salaş butikler ve free shop alışveriş yapabileceğiniz yerlerdir. Sevdiklerinize ve kendinize magnet, Meis Adası baskılı çantalar, şapkalar, rengârenk elbiseler ve süs eşyaları satın alabilirsiniz.

Meis Adası 

Küçük ve sakin bir ada olan Meis’te bizim meyhane kültürümüzün Yunan versiyonu olan tavernalarda eğlenilmektedir.

Meis Adası Festivaller

Uluslararası Likya Kaş Kültür ve Sanat Festivali (Haziran aylarında Kaş ile Meis arasında yüzme yarışlarının da yapıldığı bir iki ülke arası etkinlik)

Meis Adası Resmi Tatiller

Yılbaşı (1 Ocak)

Aydınlanma Günü (6 Ocak)

Bağımsızlık Günü (25 Mart)

Paskalya

İşçi Bayramı (1 Mayıs)

Ohi Günü (28 Ekim)

Noel (25-26 Aralık)

*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü, yıla göre değişmektedir.

Meis Adası İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 166

Yangın: 199

Polis: 100

Meis Adası Vize İşlemleri

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Yunanistan’a girmek için Schengen vizesi alması gerekmektedir. On İki Ada özelinde, Türkiye Vatandaşlarına tanınan günlük ve 3 günlük vize uygulamaları vardır.

Meis Adası Türkiye Dış Temsilcilikleri

RODOS BAŞKONSOLOSLUĞU

Adres: TURKISH CONSULATE GENERAL, IROON POLYTECHNIOU 10-12, 85100 RHODES

Telefon: 00 30 2241 023 3 62, 0030 22410 23595

Faks: 00 30 2241 027472

[email protected]

http://rodos.bk.mfa.gov.tr/

Görev Bölgesi: iMidilli (Lesvos), Limni(Limnos), Sakız (Chios), Sisam (Samos) ve Onikiada Rodos (Rhodes), Herke (Chalki), Piskopi (tilos), Sömbeki(Simi), İncirli (Nisiros) İstanköy (Kos,) Kilimli (Kalimnos), leros (Leros), Patmos(Patmos), Lipsi (Lipsos), Astimpalya(Astipalea), Kerpe(Karpathos), Meis(Kastellorizo), Kaşot (Kasos)

Meis Adası Para Birimi

Yunanistan sınırları içerisinde yer alan Meis Adası şehrinin para birimi Euro’dur.

Meis Adası Resmi Dili

Yunanistan’a bağlı Meis Yunancakonuşulmaktadır.

Meis Adası Saat Farkı

Meis Adası (GMT +2) ile Türkiye (GMT +2) arasında zaman farkı bulunmamaktadır.

Meis Adası Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 5.6oC
    • Şub 6.1oC
    • Mar 8.9oC
    • Nis 12.8oC
    • May 17.2oC
    • Haz 22.2oC
    • Tem 26.1oC
    • Agu 26.1oC
    • Eyl 22.8oC
    • Eki 16.7oC
    • Kas 10oC
    • Ara 7.2oC

Kısa Kısa

Nüfus: 500 / Dil: Yunanca / Para Birimi: Euro (EUR) / İklim: Akdeniz / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün