- 1 view
Dereköy Mahallesi’nde bulunan Dereköy Kilisesi, 1857 yılında yapılmış anıtsal bir Kilisedir. Gerek mimarisi, gerekse içinde bulunan ayin düzenini belirleyen öğelerin özellikleri dolayısıyla önem taşımaktadır. Ancak gerek doğal nedenlerle, gerekse insan eliyle büyük ölçüde tahrip olmuş bulunmaktadır. buna rağmen her yıl Fener Rum Patriği Bartholomeos’un da katılımıyla ayin düzenlenmektedir.
Mübadele zamanında köyde yaşayan Rumlar Yunanistan’a, Selanik ve Girit adasında yaşayan Türkler ise köye yerleştirildi. 1857 yılında yapılan Dereköy’deki Kilise, mübadelenin ardından Türkler tarafından bir süre cami olarak kullanıldı. 1972 yılında köye yeni bir cami yapılmasının ardından kaderine terk edilen kilisenin zaman içerisinde çatısı çöktü. Onarılmayan kilise gün geçtikçe metruk bir hal aldı. Heybeliada’dan pek çok Din adamlarının buraya ayinler için geldiğini ve pek çok Hıristiyan turistin de bu ayinler için Kiliseyi ziyaret ettiği bilinmektedir.
Demre Çayı’nın yaklaşık 10 metre yüksekliğinde yer alan 4.-7. yüzyıllara tarihlendirilen kilise üç nefli, tek nartekslidir. Genelde doğal toplama taş ve harçla özensiz yapılmıştır. Yapının beden duvarlarının oldukça yüksek olarak ayakta kalmış olmasına karşın örtü sisteminden kalıntı mevcut değildir.