Niş Hakkında Bilinmesi Gerekenler

nis.jpg

Niş (Niš), Sırbistan'ın güneyinde yer alan ülkenin üçüncü büyük kentidir. Sırbistan’ın Belgrad ve Novi Sad’dan sonra gelen şehri Niş, Nişava ilçesinin merkezidir. Şehrin nüfusu 190 bin civarındadır. Niş, lokasyon olarak Bulgaristan sınırına yakındır. Balkanlar’ın tarihî ve büyük şehirlerinden biri olan kent, uluslararası karayolu güzergâhı üzerinde yer alır. Bulgaristan’dan doğuya uzanan karayolu Niş’te kesişir ve buradan iki uca ayrılır.

Niş, Konstantinopolis’in yani bugün ki İstanbul’un kurucusu ve ilk Bizans Kralı olan Büyük Konstantin’in doğum yeridir. Tarihi açıdan önemi olan Niş'te Büyük Konstantin Uluslararası Havaalanı ile Niş Üniversitesi bulunmaktadır. Üniversitenin 13 fakültesi ve yaklaşık 28.000 öğrencisi bulunur. Sırbistan'ın önemli bir sanayi kenti olan Niş, 7 ve 12 Mayıs 1999'da misket bombası saldırısına uğramıştır. 2000 yılında ise Niş'te Hollanda ve ABD savaş uçaklarıyla düzenlenen saldırısında hayatını kaybeden 134 kişi anısına bir anıt inşa edilmiştir.

Şehrin adı tarih boyunca değişime uğramıştır. Keltler döneminde “Navissos”, Roma döneminde “Naissus”, Bizans Döneminde “Nysos” ve ardından son olarak Slav hakimiyeti sırasında şehre “Niş” denilmiştir. 15. yüzyılda Osmanlı topraklarına katılan şehir, 1878 Osmanlı-Sırbistan Savaşı sonrasında Sırbistan’a bağlanarak günümüze kadar gelmiştir.

Şehirde İngilizce konuşan nüfus genellikle gençlerdir. Otel personeli gibi profesyoneller İngilizce ve başka bir yabancı dil konuşmaktadırlar. Niš bir üniversite merkezi olduğundan, 30.000 öğrencisinden dolayı, karşılaştığınız gençlerle konuşma konusunda sorun yaşamayacaksınız. Polis memurları gibi diğer yetkililer son yıllarda temel İngilizce dersleri almışlardır. Yaşlılarla iletişimde daha fazla sorun yaşayabilirsiniz. Yine de dört veya beş kişilik bir grupla rahatça iletişim kurabilirsiniz.

Günümüzde Sırp Kiril alfabesi ile birlikte İngilizce tercümelerinin yer aldığı tabelalar her yerde, otel, merkezi şehir kurumları ve sitelere giden yolu bulmanıza yardımcı olmaktadır. Temel Kiril alfabesi son Sırp ulusal yasalarında teşvik ediliyor ve bir zamanlar eski Yugoslavya’da mevcut olan Latin alfabesi daha da azalıyor. Latin alfabesi reklamlarda ve dükkanlarda baskın durumdadır.

Şehirde bazen Almanca, Fransızca veya Rusça konuşan, ya da İtalyanca veya İspanyolca konuşan kişilerle karşılaşabilirsiniz, ancak bu çok yaygın değildir. Kent ve civarı tütün üretimiyle bilinir. Zaten Sırbistan güçlü bir tarım ülkesidir ve aynı zamanda sanayisi de oldukça gelişmiş bir şehir. Eğitim seviyesi hayli yüksek olan Sırbistan’da insanlar spora da çok düşkündür. Niş’te pek çok gezilecek yer bulunuyor ve hepsini görmek için bir tam güne ihtiyaç var. Şehrin gece hayatının ise başarılı olduğunu söylemek gerekir. Niş’in merkezi, ana meydanı, eski şehri, gündüz ve gece hayatının en hareketli olduğu yer Kral Milan Meydanı‘dır. King Milan Meydanı’ndan düz ilerlediğimiz zaman ya da kalabalığı takip ettiğimiz zaman Niş Kalesi’ne ulaşabilirsiniz. Neo-rönesans binaları ve ortasında yer alan birbirinden farklı kafeleri ile şehrin en popüler caddesi Obrenoviceva caddesi de gezilecek yerlerden. Niş Kalesi’nin arka tarafında, tren istasyonunun yakınında bulunan Nazi ölüm kampı ve Kafatası Kulesi Niş’te mutlaka ziyaret etmemiz gereken diğer yerlerdir. Son olarak Mediana ise Niş’te bulunan çok önemli bir arkeolojik sit alanıdır.

Tanıtım videosu:

Editörün Kaleminden

Niş Nerededir?

Harita oluşturulamadı.

Niş (Niš), Sırbistan'ın güneyinde yer alan bir şehirdir. Sırbistan’ın Belgrad ve Novi Sad’dan sonraki en büyük şehridir.

Niş’e Nasıl Gidilir?

Sırbistan’ın Niş şehrine ulaşmak için öncelikle direkt veya aktarmalı uçuşlar ile Belgrad’a ulaşmak gerekli. Niş’e gitmek için Belgrad Otobüs Terminali’nden Niš Ekspres firmasına ait otobüsleri kullanabilirsiniz. Tek yön biletler 1240 RSD civarındadır. Bu yolculuk 3 saat 20 dakika sürer.

Niş’e Ne Zaman Gidilir?

Sırbistan genel olarak yıl içerisinde çok yüksek hava sıcaklıklarına sahip değildir. Güney ve kuzey kesimlerinin hava koşulları farklılık göstermektedir. Ocak ayı oldukça soğuk geçmekteyken yaz ayları havalar ısınmaktadır. Bu nedenle Sırbistan’a gitmek için en uygun zaman bahar aylarıdır.

Niş’te Nerede Kalınır?

Niş’te konaklamak isteyebileceğiniz her bütçeye uygun hotel ve hosteller mevcuttur. Niška Banja’da, Ozren gibi büyük ve iyi oteller bulunup kahvaltı dahil tek kişilik oda için 24 Euro'ya kalabilirsiniz. Alternatif olarak, Niška Banja'da bir evi çok uygun fiyatlara kısa süreli kiralayabilirsiniz. Yine de bu lokasyon şehrin merkezi sayılmadığından (kasabadan birkaç kilometre uzaklıktadır), dolayısıyla merkeze gitmek için bir otobüs veya taksi kullanmanız gerekir.

Şehir merkezinde bulunan Hostel Nis, şehir kalesine, merkez otobüs terminaline ve şehir merkez meydanına bir dakika uzaklıkta yer alır. Oda başına 4 ve 8 yatak bulunan yurtta, 2 yataklı ve özel banyolu odalar da bulunmaktadır. Burada internet (WiFi, masaüstü) hızlı ve ücretsizdir. Kahvaltı dahil değildir, ancak yemeğinizi hazırlamak veya yiyeceklerinizi saklamak için mutfağı (kat başına bir mutfak) kullanabilirsiniz. Kahve, çay veya ev yapımı brendi ücretsizdir. Ayrıca aracınızla / bisikletinizle seyahat ediyorsanız güvenli park yeri de ücretsiz olarak kullanılabilir. Bu hostelin gecelik bedeli ise 9 ila 15 Euro arasındadır.

Sweet-Hostel Niş adındaki bir başka pansiyon ise şehir merkezinde bulunur ve King Milan Meydanı'na (ana şehir meydanı) sadece 5 dakika uzaklıktadır. Tam donanımlı bir mutfak ve TV, İnternet erişimi olan ortak bir oda, sıcak su ve ücretsiz havlular da mevcuttur.

Downtown Hostel Nis, Nišava nehri kıyılarındaki yaya bölgesinde yer alır. Downtown Hostel, şehir sembollerinden birini temsil eden en eski şehir binalarından birinde yenilenmiş bir dairede hizmet vermektedir. Oda başına 3 ve 8 yatak bulunan iki yatakhane vardır. Bir veya iki kişi için 3 yatak odasının kiralanması mümkündür. Hostelin sunduğu imkanlar; 24 saat resepsiyon, günün 24 saati tüm hostel olanaklarını kullanma imkânı, odalarda ücretsiz kilitli dolap, ücretsiz çarşaf ve havlu, tüm odalarda ücretsiz internet ve WI-FI, ücretsiz kahve, çay ve karşılama içkisi, tamamen mobilyalı mutfak kullanımı, kablolu TV içeren salon alanı ve sigara içilen alanlardır. Gecelik hizmet bedeli ise 9 - 13 Euro’dur.

Niş’te Gezilecek Yerler

Niş, çeşitli dönemlerden kalma görülmeye değer tarihi yerlerle doludur. Ulusal Müze: Mediana, Kafatası Kulesi, Kızıl Haç Toplama Kampı ve Niş Kalesi bu gezilecek yerlerden en önemlileri olup birbirine yakın bu lokasyonları gezmek için bir dolu gün yeterlidir. Bahsedilen gezilecek birbirine yakın olduğundan yürüyerek keşfedebilirsiniz.

Niş’te Gezilecek Yerler

Niş’te belli başlı 10 adet gezilecek yer bulunuyor ve hepsini görmek için bir tam güne ihtiyaç var. Niş’in merkezi, ana meydanı, eski şehri, gündüz ve gece hayatının en hareketli olduğu yer Kral Milan Meydanı‘dır. King Milan Meydanı’ndan düz ilerlediğimiz zaman ya da kalabalığı takip ettiğimiz zaman Niş Kalesi’ne ulaşabilirsiniz. Neo-rönesans binaları ve ortasında yer alan birbirinden farklı cafeleri ile şehrin en popüler caddesi Obrenoviceva caddesi de gezilecek yerlerden. Niş Kalesi’nin arka tarafında, tren istasyonunun yakınında bulunan Nazi Ölüm Kampı ve Kafatası Kulesi Niş’te mutlaka ziyaret etmemiz gereken diğer yerlerdir. Son olarak Mediana ise Niş’te bulunan çok önemli bir arkeolojik sit alanıdır.

Listede adı geçen yerlerle ilgili detaylı bilgi aşağıda yer almaktadır.

Devamını Oku

Niş Şehir İçi Ulaşım

7.jpg

Niş’te şehir merkezine, otobüs veya tren istasyonlarından ya da çoğu otel ve hostelden yürüyerek kolayca ulaşılabilir. Tüm şehirde herhangi bir yöne yürümek en az iki ya da üç saatinizi alabilir. Niš'in küçük bir vadide bulunduğunu ancak tepelerle çevrili olduğunu unutmamak gerekir.

Şehir içi otobüsleri kullanmaya karar verirseniz, Niš’in iyi bir otobüs hattı mevcut. Çoğu otobüsün yönlerini belirten açık işaretleri var ve neredeyse hepsi bir noktada merkez şehir meydanında, Kalenin yakınında ya da ondan beş dakika uzaklıktaki King Alexander Meydanı'nda, Hukuk Fakültesi ve Ordu Karargah binasının yanında durakları bulunuyor. Otobüslerde bilet satıcısı olduğu için ücreti ödemek zorunda kalacağınızı unutmayın. Şehir bölgesindeki A noktasından B noktasına bir tur için geçerli olan tek bir bilet 60 RSD’dir. Haftalık ve aylık biletler de çoğu otobüs durağının yakınında bulunan küçük bilet dükkanlarında indirimli fiyatlara bulabilirsiniz.

Eğer kendi araba ile geliyorsanız yada araba kiralamayı düşünüyorsanız otel veya hostel otoparklarını kullanmanız önerilir. Otoparklar; şehir merkezinde iki bölgede, yaklaşık 0.25-0.35 EUR/saat ücrete tabidir. Şehirde park için üç bölgeyi ayıran net trafik işaretleri vardır (sarı - Ekstra bölge, maksimum 1 saat; kırmızı - Bölge 1, 2 saate kadar; yeşil - Bölge 2, 3 saate kadar). Sürücüler bu otopark kurallarına dikkat ederek tarih ve saati işaretlemesi ve kartı trafik görevlisinin görebilmesi için arabanın ön camına bırakması beklenir. Bu kartın ücretini herhangi bir gazete dükkanında ödeyebilirsiniz. Alternatif olarak, cep telefonunuzu kullanarak ödeme yapabilirsiniz (Bölge 1 için 9181’e, Bölge 2 için 9182’ye, ek bölge için 9180 SMS gönderin). Ödeme yapılmaması, 12 EUR para cezasına neden olabilir. Sarı işaretli park yerine park ederseniz (engelliler, polis için ayrılmış yer vb.) aracınız 100 EUR 'ya kadar bir ceza ile çekilebilir.

Niş Mutfağı

kuhinja1.jpg

Niš bir yemek cennetidir. Niş’in Balkan yarımadasında popüler olan peynir veya kıyma ile doldurulmuş bir çeşit yağlı, phyllo denen böreği meşhurdur. Bir peynirli böreğe benzer, ancak daha yağlı ve daha güçlü bir tada sahiptir. Bazı satıcılar elma, ıspanak veya patates böreği gibi diğer çeşitlerini de satar. Yani et ve peynir sadece bir kombinasyondur.

Shopskasalatası ise geleneksel bir Bulgar salatasıdır ancak Niš'te bulunabilecek bir diğer olağanüstü ama sade yemektir. Kıyılmış domates, salatalık, soğan, yağ, az miktarda tuz ve cömert beyaz peynirlerden oluşur. Kullanılan yerel beyaz peynir, genellikle batıda bulunan beyazlar peynire göre daha az keskindir. Tariflere sahip çoğu sitede basitçe salamura koyun peyniri olarak adlandırılır ve Fransızların benzer beyaz peynir yaptıkları bilinmektedir. Diğer bir yerel marka ise 'kaos' veya 'pandemonium' anlamına gelen 'Urnebes' salatası; temelde karabiber, sarımsak ve bazen de susam ile karıştırılmış yağda krem ​​peynirden oluşur.

"Balkan Burger" olarak adlandırılan Pljeskavica da her yerde bulunur. Tipik olarak, baharatlı kıyma, domuz eti ve kuzudan oluşan bir karışım içerir. Nerede bulunduğuna bağlı olarak bir çörek, pide ekmeği veya tek başına bir tabakta servis edilebilir. Genellikle soğan, kırmızı biber bazlı bir sos eşlik eder ve fast-food satıcıları durumunda, ona eşlik etmek için çeşitli soslar bulabilirsiniz.

Chevapchichi, benzer şekilde baharatlı kıyma, domuz eti ve kuzudan yapılır. Karışım 2 ila 3 inç uzunluğunda bir sosis şeklinde oluşturulur ve soğan ve kırmızı biber bazlı bir sos ile servis edilir. Bazen kolay, elde tüketim için pide arasında servis edilir. Diğer favoriler arasında Sırpların muhteşem bir iş çıkardığı pizzalar ve çeşitli makarnalar yer alıyor.

Vejetaryenler Sırbistan'da yakın zamana kadar neredeyse tamamen ihmal edilmişti, ancak şimdi çoğu restoran vegan menüler sunuyor. Genellikle yerel restoran sahiplerinin yardımı ile, veganlar Niş’te daha fazla az yaşayabilir. Geleneksel oruç sürelerine, özellikle Nisan ayında, birçok restoranın bazı spesiyaliteler de dahil olmak üzere, balık ve hayvansal olmayan yiyecekler sundukları Ortodoks Paskalya tatillerini akılda bulundurmakta fayda var.

Niş’te Alışveriş

place-2015-07-31-5-Kalcashoppingmallce9bd66498fe88a3faa38992b22334ab.jpg

Kalča, Niş'te bulunan bir alışveriş merkezidir. Neredeyse her tür dükkânın bulunduğu devasa, üç katlı bir bina olup kıyafetler, ayakkabılar, müzik, kırtasiye, bilgisayar donanımı, cep telefonları gibi pek çok ürüne erişebilirsiniz. Ayrıca birkaç bar, kafe ve harcama çılgınlığınızdan sonra dinlenebileceğiniz bir veya iki restoran bulunmaktadır. Ayrıca, şehir merkezinde bir 'yeraltı geçidi' de vardır. Her türlü küçük dükkanlar burada bulunabilir. Hatıra eşyası almak isteyenler, Kale'deki küçük dükkanlarda, şehrin merkezi meydanlarında veya tarihi yerlerin yakınındaki dükkanlarda aradıklarını bulabilirler.

Yerel para birimi olan dinar (1 EUR = yaklaşık 120 dinar) tüm alışverişlerde geçerli tek nakit birimdir. Sırp yasası, dükkanlarda avro, dolar veya başka bir para birimi cinsinden ödeme yapmanıza izin vermiyor; bu nedenle, nakit kullanırsanız, parayı dinarlara dönüştürmeniz gerekir. Neyse ki, bu herhangi bir bankada veya döviz bürosunda yapılabilir ve şehir merkezinde pek çok döviz bürosu bulunuyor. Ayrıca, çoğu şehirdeki mağazalarda çeşitli kredi kartları kabul edilmektedir. Günlük hayatta, oteller gibi birçok tesis Euro banknotlarını kabul eder.

Niş’te Gece Hayatı

nis2.jpg

Öncelikle Niš’teki gece hayatı hareketliliğinin Belgrad’dakinden aşağı kalır yanının olmadığını söylemek gerek. Miroslav ile Kral Milan Meydanı civarında Nišava Nehri kenarında turlayarak gece hayatına karışabilirsiniz. Binlerce genci Nišava Nehri civarında gruplar halinde sohbet ederken ve eğlenirken görebilirsiniz. Niš’teki en ucuz gece hayatı aktivitesi budur. Ayrıca, bu hareketlilikten dolayı da meydandaki büfeleri gece geç saatlere kadar açık bulabilirsiniz.

Bunun dışında şehirde önerebileceğimiz eğlence mekanları da mevcut. Nišava Nehri üzerinde yer alan gemi şeklindeki bir işletme olan Porto Bello bunlardan biri. Yerel grupların canlı performanslarını izlemek isterseniz Sunset Bar ideal mekan. Dušanova Caddesi üzerinde bulunan mekan, lokal gece hayatını tanımak isteyenler tarafından tercih edilebilir. Ayrıca, kale içindeki hamamın yanındaki kafeler de akşamları disko veya bar haline geliyor.

Niş’te Festivaller

Nisville Uluslararası Caz Festivali her Ağustos'ta Kalenin Yaz Sahnesinde düzenlenmektedir. Çok sayıda uluslararası katılımcıyla, yirmi yıldır şehrin ticari markası olmuş ve son yıllarda özellikle öne çıkmıştır. (Http://www.nisville.com/)

Nis Choral Festival, iki yılda bir (Temmuz ayında) Yaz Sahnesinde düzenlenen uluslararası bir koro müziği festivalidir.

Nis Oyunculuk Festivali, bir zamanlar eski Yugoslavya'daki (şimdiki Hırvatistan olan Pula festivaliyle birlikte) en büyük film festivali olan ve bugün artan uluslararası üne sahip uluslararası bir film oyunculuk festivalidir. Geleneksel olarak her yıl Ağustos ayının son haftasında düzenlenir. (http://www.fsnis.org.yu/ - Sırpça)

Nimus sonbaharın sonlarında (Ekim-Kasım) düzenlenen bir klasik müzik festivalidir. Nis, aynı zamanda Sırbistan'ın bu bölgesinde, büyüyen Sanat Akademisi ve ülkedeki ikinci büyüklükteki Filarmoni Orkestrası ile birlikte klasik müzik merkezi konumundadır. Klasik Müzik Festivali Senfoni Orkestrası binasında ve Ulusal Tiyatro binasında konserler, oda, senfonik müzik ve opera gösterileri içermektedir. 

Uluslararası Nisomnia Popüler Müzik Festivali ise eylül ayında düzenlenmektedir.

Niş Resmi Tatiller

Yılbaşı (01-02 Ocak)

Noel (Julian Ortodoks Noeli) (07 Ocak)

Sırbistan Milli Günü (15-16 Şubat)

Ortodoks Good Friday (29 Nisan)

Ortodoks Paskalyası (01 Mayıs)

İşçi Bayramı (01-02-03 Mayıs)

Avrupa Günü (9 Mayıs)

Ortadoks Paskalya Pazartesisi (02 Mayıs)

Aziz Vitus Günü (28 Haziran)

Anma Günü (21 Ekim)

Ateşkes Günü (11 Kasım)

Niş İçin Faydalı Bilgiler

Sırbistan telefon kodu: +381

Polis: 192

İtfaiye:193

Ambulans: 194

Niş Türkiye Dış Temsilciliği

Niş şehri Belgrad Büyükelçiliği’ne bağlıdır.

BELGRAD BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: Krunska 1, 11000 Belgrade, SERBIA

Telefon: 00 381 11 333 24 00

Faks: 00 381 11 333 24 33

e-mail:[email protected]

http://belgrad.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Sırbistan

Niş Para Birimi

Sırbistan’ın üçüncü büyük şehri olan Niş’te para birimi Sırp Dinarı (RSD)’dır.

Niş Resmi Dili

Sırbistan’da kabul edilen resmi diller; Sırpça, Makedonca, Rumence ve Çingenece’dir.

Niş Saat Farkı

Sırbistan yaz saati kış saati uygulamasının kullanıldığı bir ülkedir. Yaz saati uygulamasında GMT+2 kullanılırken kış saatinde GMT+1 kullanılır. Türkiye ile Sırbistan arasında 1 saatlik bir fark bulunur. Türkiye’de saat 12.00 iken Sırbistan’da saat 11.00 olur.

Niş Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa

Nüfus: 260.237/ Dil: Sırpça / Para Birimi: Sırp Dinarı (RSD) / İklim: Karasal İklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün