Sichuan Hakkında Bilinmesi Gerekenler

412.jpg

Çin Halk Cumhuriyeti’nin güneybatısında yer alan Sichuan Bölgesi ya da eski adıyla Szechwan, tarihi dönemde “bereket cenneti” olarak anılırdı. Sempatik pandaları, birası, baharatlı yemekleri, özel çay evleri, kendine özgü kültürü, tarihi ve doğasıyla her dönem turistlerin ilgisini çeken bir bölgedir.

Kuzeybatıda Qinghai, kuzeyde Gansu, kuzeydoğuda Shaanxi, doğuda Chongqing, güneydoğuda Guizhou, güneyde Yunnan ve batıda Tibet Özerk Bölgesi ile sınırlanan Sichuan Bölgesi, 80 milyonu aşkın kişinin yaşadığı 29 şehirden oluşuyor. Başkenti, bölgenin en hareketli ve turistik güzergâhlarından biri olan Chengdu şehri.

China-image.jpg

Özellikle son yıllarda turizm sektörü çok gelişmiş olsa da, bölgenin en önemli ekonomik kaynağı tarım. Tarihte bu bölgeye “bereket cenneti” denmesinin sebebi de bu. Çünkü bölge, pirinç ve buğday başta olmak üzere şeker kamışı, tatlı patates ve şeftali açısından Çin’in en önemli üreticileri arasında yer alıyor.

Bölgedeki farklı coğrafi şekiller sebebiyle Sichuan’da hem subtropikal hem de subarktik iklim yaşanmaktadır. Bölgenin doğu kısmında subtropikal iklim hâkimdir. Bu sebeple uzun, sıcak ve nemli yaz mevsimi yaşanır. Kış ayları ise kısa, ılıman ile soğuk arasında kuru ve bulutlu bir havaya sahiptir. Batı kısımda ise arazi dağlıktır. Her ne kadar doğuya göre daha soğuk olsa da, doğuya göre daha güneşlidir. Soğuk, hatta çok soğuk kış ayları ve ılıman yaz mevsimi yaşanır. Hava sıcaklığının -30’lara kadar düştüğü görülmektedir.

Tanıtım videosu: https://www.youtube.com/watch?v=SqQIiNirVWA

Sichuan ile İlgili

Sichuan Nerededir?

Çin Halk Cumhuriyeti’nin güneybatısında yer alan Sichuan Bölgesi’nin sınırları; kuzeybatıda Qinghai, kuzeyde Gansu, kuzeydoğuda Shaanxi, doğuda Chongqing, güneydoğuda Guizhou, güneyde Yunnan ve batıda Tibet Özerk Bölgesi’dir.

Sichuan’a Nasıl Gidilir?

Bölgenin başkenti Chengdu’da modern bir havalimanı mevcuttur. Çin’deki pek çok noktadan buraya uçuş sağlanmaktadır. Amsterdam, Bangkok, Frankfurt, Hong Kong, Kathmandu, London, Paris, Melbourne, Mumbai, Osaka, Phnom Penh, Kuala Lumpur, San Francisco, Seoul, Singapore, Taipei ve Tokyo’dan Chengdu’ya uçmak mümkündür.

 Sichuan Ne Zaman Gidilir?

Bölgedeki farklı coğrafi şekiller sebebiyle Sichuan’da hem subtropikal hem de subarktik iklim yaşanmaktadır. Musonun etkisiyle bazı bölümlerinde yaz aylarında bile şiddetli yağışlar görülmektedir. Bölgenin doğu kısmında subtropikal iklim hâkimdir. Bu sebeple uzun, sıcak ve nemli yaz mevsimi yaşanır. Kış ayları ise kısa, ılıman ile soğuk arasında kuru ve bulutlu bir havaya sahiptir.

Batı kısımda ise arazi dağlıktır. Her ne kadar doğuya göre daha soğuk olsa da, doğuya göre daha güneşlidir. Soğuk, hatta çok soğuk kış ayları ve ılıman yaz mevsimi yaşanır. Hava sıcaklığının -30’lara kadar düştüğü görülmektedir.

Sichuan’da Nerede Kalmalı?

Sichuan bölgesi konaklama için farklı lokasyonlarda pek çok seçenek bulunduruyor. Buna rağmen, özellikle yüksek sezonda ve festival zamanlarında kalacak iyi bir yer bulmak için önceden rezervasyon yaptırmak gerekli. Restore edilmiş eski evlere kurulu oteller daha çok ilgi çekse de, yıldızlı modern oteller de mevcut.

Sichuan’da Gezilecek Yerler

Kaya oymalarıyla meşhur olan bölgenin en önemli şehri Dazu’dur. Gerek Dazu’da gerekse çevre şehirlerde sayısız ve muazzam kaya oyması örnekleri bulabilirsiniz.

Sichuan’da görülmesi gereken diğer yerler:

Emeishan National Park, Hailougou Glacier Park, Beichuan, Leshan, Kangding, Ganzi

Devamını Oku

 Sichuan Şehir İçi Ulaşım

a0434cc55f5847bfa18a2f2dad6319c9.jpg

Sichuan bölgesinin dağlık ve nehirlerle dolu arazisinde zor şartlara rağmen pek çok kullanışlı otoyol bulunmaktadır. Tüm bölgede çalışan tren yolu da mevcuttur. Baoji–Chengdu, Chengdu–Chongqing, Chengdu–Kunming, Neijiang–Kunming, Suining-Chongqing, Chengdu–Dazhou Railways ve Chengdu-Dujiangyan arasında trenler çalışmaktadır.

Sichuan Mutfağı

Tayvan, Singapur, Malezya, Endonezya gibi Çin kültürünün yaygın olduğu Uzakdoğu ülkelerinden kaynaklanan ve Çin lokantaları sayesinde dünyanın birçok yerinde tanınan bir mutfağa sahiptir. Zengin bir mutfak kültürüne sahip olan Çin mutfağı, Uzakdoğu'da bile Çinlilerin yaşadığı her bölgede büyük farklılıklar gösterir. Ayrıca farklı ülkelerde hazırlanırken o ülkenin kültürüne göre de değişkenlik gösterir. Sebze ağırlıklı yemekler, yemeklerin wok adı verilen çukur tavalarda pişirilmesi ve çubuklarla yenmesi ise her yerin ortak noktasıdır.

Çin mutfağında malzemelerin başını soya fasulyesi ve soya fasulyesinden türeyen soya sosu, soya sütü, fasulye filizi ve tofu gibi ürünler çeker. Soya sosu soya fasulyesinin su, tuz ve tahıllarla birlikte fermentasyona uğratılması sonucu elde edilen bir sostur ve yaygın olarak kullanılır. Soya sütü ise kuru soya fasulyesinin suyla birlikte öğütülmesi sonucu elde edilir. Yüksek proteinli bir içecektir. Fasulye filizi fasulye tanelerinin yeni filizlenmiş şeklidir. Tofu ise soya sütünün ısıtma ve çökeltmeye uğratılması sonucu elde edilen yumuşak ve katı bir yiyecektir.

Pilav ve pirinç de Çin Halk Cumhuriyeti mutfağının vazgeçilmezidir. Özellikle ekmek yerine sıkça pilav tüketilir. Hamur işi gıdaların çok tüketilmediği ülkede bu konuda sadece Çin mantısı dikkat çeker. Bunun dışında yemekler daha çok sebze ağırlıklıdır. Çin lahanası (Brassica rapa chinensis), çeşitli mantar çeşitleri, Çin brokolisi (Kai-lan), körpe bambu çubukları, Çin su kestanesi (Eleocharis dulcis), su teresi (Rorippa nasturtium-aquaticum) gibi sebzeler çok görülür.

Sebzeyle birlikte domuz eti, tavuk eti ve deniz ürünleri de yemeklerde kendine yer bulur. Bunlar dışında 13. yüzyıldan bu yana Pekin ve çevresinde yapılan ‘Pekin ördeği’ yemekleri, dünyaca meşhurdur.

Popüler restoranlar

Chóngqìng Bāyé (Chengdu), Zhēng Zīwèi (Langzhong), Emma’s Kitchen (SOngpan), Kāngbā Zàngcān (Dege), Yùlín Chuànchuàn Xiāng (Chengdu), Xĭmălāyă Zàngcān (Manigange), Qǐngzhān Gānsù Línxià Miànpiàn (Manigange).

Bahşiş

Çin kültüründe ya da restoranlarında bahşiş kültürü mevcut değil. Ama dilerseniz hesabın %10-15’ini bahşiş olarak bırakabilirsiniz.

Sichuan’da Alışveriş

Bölgenin alışveriş anlamında en önemli şehri, aynı zamanda başkent olan Chengdu’dur. Burada yerli tasarımcıların ürünlerini bulabileceğiniz özel butiklerden zincir mağazalar görebileceğiniz büyük alışveriş merkezlerine kadar her şey mevcut.

Özellikle Chunxi Road ve Yanshikou bölgeleri bu konuda çok seçenek sunuyor. Eğer bu şehirde el işi ürünler arıyorsanız gitmeniz gereken sokak Zhuge Liang's Temple Heng olmalı. Alışveriş merkezi içinse Parkson AVM uygun olacaktır.

Eğer yerli sebze ve meyvelere meraklıysanız “jingui” portakalını ve “lychee” adlı kırmızı renkli meyveyi mutlaka deneyin. Hangi alışveriş noktasında olursanız olun Çin’de her zaman pazarlık yapmalısınız.

Sichuan Gece Hayatı

Sadece festivalleri için değil, hareketli gece hayatı sayesinde de “eğlencenin adresi” deniyor Sichuan bölgesine. Kimi zaman sokak müzisyenleriyle kimi zaman da doğa manzaralı mekânlarda hoş vakitler geçirebilirsiniz.

Özellikle bölgenin başkenti Chengdu’da çok hareketli bir gece hayatı mevcut. Dilerseniz geleneksel bir çay evinde dinlenebilir, dilerseniz de gece kulübünde dans edebilirsiniz. Yuelai ya da Dabei Temple çay evlerini mutlaka görün. Gece kulübü içinse adresiniz Kakadu ya da Hongse Niandai olabilir.

Sichuan Festivaller

Zigong Dinazor Fener Festivali (Bahar Festivali döneminde-muhtemelen şubat)

Chengdu Çiçek Festivali (Şubat)

Emei Dağı Seyyah Festivali (Mayıs)

Duyang Festivali (ay takvimine göre 5. Ay)

Huanglong Tapınak Festivali (ay takvimine göre 6. Ay)

Liangshan Yi Minority Meşale Festivali (ay takvimine göre 6. Ay)

Uluslararası Luzhou Şarap Festivali (Eylül)

Miyaluo Kırmızı Yapraklar Festivali (Ekim)

Yi Halkı Yeni Yıl Festivali (ay takvimine göre 10. ay)

Uluslararası Çin Gurme Festivali (Ekim)

Chengdu Fener Festivali (Şubat-Mart)

Dragon Festivali (Çin takvimine göre ilk ay)

Uluslararası Şeftali Çiçeği Festivali (Mart)

Chengdu Pengzhou Şakayık Festivali (Nisan-Mayıs)

Zhuanshan Festivali (ay takvimine göre 4. Ay)

Sichuan Resmi Tatiller

Yeni Yıl (1 Ocak)

Bahar Festivali Öncesi (7 Şubat)

Çin Yeni Yılı

Bahar Festivali Altın Haftası

Qing Ming Jie

İşçi Bayramı (30 Nisan-1-2 Mayıs)

Dragon Festivali

Sonbahar Ortası Festivali

Ulusal Gün (1 Ekim)

*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü, yıla göre değişmektedir.

Sichuan İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 120

Yangın: 119

Polis: 110

Sichuan Vize İşlemleri

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Sichuan’a girmek için vize alması gerekmektedir. Vize başvurularını turizm ofislerinden veya Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu’ndan yapabilirsiniz.

Sichuan Türkiye Dış Temsilciliği

Sichuan’da Türkiye temsilciliği bulunmamaktadır.

Sichuan Para Birimi

Çin Halk Cumhuriye’tine bağlı olan Sichuan’ın para birimi Çin Yuanı’dır. 1 TL yaklaşık 2,30 Çin Yuanı’dır.

Sichuan Resmi Dili

Çin Halk Cumhuriyeti’nde bulunan Sichuan’ın resmi dili Çince’dir. Bölgede ayrıca Kanton ve Hakka lehçeleri, Mandarin ve Teoçev dilleri konuşulmaktadır.

Sichuan Saat Farkı

Sichuan (GMT +8) ile Türkiye (GMT +3) arasında 5saat fark vardır.

Sichuan Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type A / 100-125V / 15 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca -7oC
    • Şub -6oC
    • Mar 1oC
    • Nis 7oC
    • May 8oC
    • Haz 12oC
    • Tem 13oC
    • Agu 12oC
    • Eyl 10oC
    • Eki 3oC
    • Kas 0oC
    • Ara -5oC

Kısa Kısa

Nüfus: 81.100.000 / Dil: Çince / Para Birimi: Çin Yuanı (CNY) / İklim: Subtropikal ve Subarktik / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 8 gün