Tapınaklar Vadisi (Agrigento)

Sicilya’nın Agrigento Bölgesi’nde yer alan Tapınaklar Vadisi (Valle dei Templi/Vaddi di li Tempri) şehrin güneyindeki sırt boyunca uzanan beş Yunan tapınağı dizisidir. Tapınaklar genellikle iki bölgeye ayrılmıştır: Doğu Giriş Alanı ve Batı Bölgesi, iki ana girişe de şehirden gelen bir yolla ulaşılabilmektedir.

Girişin doğusunda yer alan ilk tapınak, Tempio di Ercole veya Herkül Tapınağı’dır - uzun, ince ve yaklaşık üçte biri ayaktadır. M.Ö. 6. yüzyılın sonlarına doğru yapılmış tapınakların en eskisidir ve etrafında, o dönemde yapımında kullanıldığı düşünülen antik taşıma arabaların izleri bulunmaktadır. Sonraki doğu, büyük Tempio della Concordia ya da Concord Tapınağı - M.Ö. 440-450 civarında inşa edilmiş oldukça etkileyici, neredeyse tamamen korunmuş, bütün bir yapıdır. Ana girişin batısında, hiç tamamlanamayan küçük Tempio di Giove ya da Jüpiter Tapınağı vardır. En dikkat çekici şey şu anda yerde yatan dev taş heykellerden biridir.

Büyük Yunan sanatının ve mimarinin en seçkin örneklerinden biridir ve Sicilya'nın başlıca turistik yerlerinden biridir ve aynı zamanda İtalya'nın ulusal bir anıtıdır. Alan 1997'de UNESCO Miras Listesi listesine dahil edildi. Tapınakların kazısı ve restorasyonu, 1809-1812 yılları arasında Serradifalco Dükü olan arkeolog Domenico Antonio Lo Faso Pietrasanta'nın (1783-1863) çabalarına dayanmaktadır. Tapınaklar Vadisi'nin arkeolojik parkı ve peyzajı, 1.300 hektarlık alanda dünyanın en büyük arkeolojik alanıdır.