Sidney Şehir İçi Ulaşım


 

Metropol yaşam tarzını destekleyebilmek için toplu taşıma sisteminin önemi oldukça mühimdir. Sidney bu alanda oldukça gelişmiş bir şehirdir diyebiliriz. Hem turizm sezonundaki yoğunluğa cevap verebilmek, hem de şehir sakinlerinin hayatlarını kolaylaştırmak amacıyla ulaşıma gerekli önem verilmiştir. Otobüsler, raylı sistem ve vapur/feribot seferleri, şehrin geneline yayılmış toplu taşıma ağını oluşturan unsurlar olarak sıralanabilir.

Şehirde bilet sistemi olarak Opal Card kullanılmaktadır. İstasyonlardan doldurulan kartlar bütün toplu taşıma araçlarında geçmektedir. Ayrıca Sidney'de artık tek kullanımlık bilet olarak sadece Opal Single Trip Ticket kullanılmaktadır. Transport Infoline ulaşımla ilgili her türlü bilgiyi sunmaktadır.

Sidney’de metro ağı bulunmamaktadır. Bunun yerine ağır raylı sistem, diğer bir deyişle banliyö trenleri kullanılmaktadır. Yeraltı bağlantı istasyonları bulunsa da, metro sistemindeki kadar sık seferler yapılmamaktadır.

- Otobüs hattı

Sidney de otobüs ağı 9 ayrı bölgeye ayrılmıştır. 100 ile başlayıp 900 e varan seferlerde her yüzlük grup bir bölgeyi temsil eder. Bunlar dışında metrobüs, ekspres servis, kısıtlı durak servisi gibi değişik ulaşım seçenekler de şehirde karayolu ulaşımını çeşitlendirmektedir.

​- Demiryolu hattı

Sidney’in banliyo trenleri, birbirlerine entegre olmuş çeşitli hatların oluşturduğu karışık bir demiryolu ağında servis verir. Çoğu yeraltından geçen bu hatları, metro sisteminden ayıran özellikler ise metro kadar hızlı olmaması, sık sefer yapmaması ve istasyonlar arasındaki mesafelerdir. 2014 yılında hazırlanan bir rapora göre, dünyanın önemli 27 şehrindeki demiryolu ulaşım sistemleri karşılaştırıldığında, Sidney’in en kötü altıncı tren sistemine sahip olduğu ortaya çıkmıştır (Cakarta, Johannesburg,Nairobi,  São Paolo ve İstanbul’un ardından.) Bunun sebepleri, işletme verimi ve raylı sistemin kapsama alanının yeterli seviyede olmaması ve oldukça pahalı bilet fiyatları olarak sıralanabilir.

1997’de açılan kısa tramvay hattı bugün 13 km’ye ulaşarak hizmet vermeye devam etmektedir. 2014’te ikinci bir tramvay hattının çalışmalarına da başlanmıştır.

- Feribot hattı

Şehrin içinden geçen Paramatta Nehri’nde ve şehir merkezinde bulunan Sidney Limanı’nda çeşitli feribot hizmetleri verilmektedir. Bu ulaşım hattı turistik amaçlarla kullanıldığı gibi, şehir sakinlerinin gündelik hayatında da sık sık başvurdukları bir taşıma sistemidir. Bir liman şehri olan Sidney’de Paramatta feribotları çoğunlukla turistler tarafından, gezme-görme amacıyla tercih edilmektedir.

- Şehir içi bilet fiyatları

  • Otobüs: Tam A.40 - A.70, İndirimli A.20 - A$ 2.30 (Hatlara göre)

  • Ağır Raylı Sistem: Tam A$4 - A$8.80, İndirimli A$2 - A$4.40 (Mesafeye göre)

  • Hafif Raylı Sistem: Tam A$3.80 – A$4.80, İndirimli A$1.90 - A$2.40 (Hatlara göre)

  • Feribot: Tam A$6.20 - A$7.60, İndirimli A$3.10 - A$3.80 (Mesafeye göre)

- Taksi

Taksilerin açılış ücreti A$3.50'dir ve kilometre başına A$2.35'lık bir ücret ödenir. Bekleme durumunda da, dakika başına A$1’a yakın bir fiyat eklenir.

Havaalanından Şehir Merkezine Ulaşım:

Sidney Havaalanı şehir merkezinin 8 kilometre güneyinde bulunan Mascot adlı yerleşim biriminde bulunmakta ve üç terminalden oluşmaktadır.  Terminal 1, havaalanının kuzeybatı bölümünde bulunup dış hat uçuşlarının yapıldığı yerdir. Kuzeydoğu bölümünde ise Terminal 2 bulunmaktadır. Burada Virgin Australia, Jetstar, Regional Express Airlines gibi yerel havayollarının uçuşları yapılmaktadır. Son olarak, havaalanının kuzeydoğu bölümündeki bir diğer terminal olan Terminal 3’te ise Qantas Havayolları’nın iç hat uçuşları yapılmaktadır. Şehir merkezine havaalanından tren, taksi, otobüs ya da shuttle servis kullanarak gidebilirsiniz.

Trenle;
Havaalanından şehir merkezine ulaşmak için birçok seçenek bulunmaktadır. Havaalanında bulunan tren istasyonları vasıtasıyla şehir merkezindeki bütün duraklara ve merkez istasyonuna gidilebilmektedir. Yalnız buranın işletmesi özel bir şirkete devredildiğinden dolayı, bilet için 17 A$ gibi bir ücret ödemeniz gerekir. Diğer bir seçenek ise ayaklara çile çektirse de cüzdanı rahatlatan cinsten. Terminal 1’ın 1.4km batısına doğru yürüyerek Wolli Creek istasyonundan trene binip 4.40 A$ gibi bir ücret ödeyerek 13 dakikada merkez istasyonuna ulaşabilirsiniz. Yürüme zamanını dışarıda bırakırsak raylı sistem ile 12-15 dakikada merkez istasyonuna varabilirsiniz.

Taksiyle;
Taksi ile Terminal 1’den 11$’a yukarıda bahsettiğimiz Wolli Creek istasyonuna, 37$’a merkez istasyonuna, 45$’a ise CBD’nin içinde bulunan Circular Quay bölgesine ulaşabilirsiniz. Taksiler havaalanından aldığı yolcular için ekstra 3.5 $’luk bir miktar para almaktadır. Bu yüzden taksimetrede gözüken meblağdan biraz fazla ödemek durumunda kalırsınız. Bu yolculuk da yoğunluk saatlerine göre değişkenlik göstermekle birlikte, 20-40 dakika civarı sürmektedir.

Havaalanı Shuttlelarıyla;
Havaalanı aynı zamanda shuttle servisleri de sunmaktadır. Önceden ayarlanması gereken bu hizmetin ücreti şehre gidiş için 16-22$, alana dönüş için ise 30-44$’dır.

Otobüsle;
Havaalanının önünden 400 numaralı otobüsler her yirmi dakikada bir geçmektedir. Bu otobüsler yakındaki birçok yerleşim yerinde bulunan tren istasyonlarından geçmektedir. İki vasıta yaparak  şehir merkezine ulaşmak mümkündür.