Slovak mutfağının kökenleri çok eski, insanların kendi besinlerini geleneksel şekillerde ürettiği zamanlara dayanmaktadır. Tam olarak belirli kalıp ve tanımları olmasa da kendine ait lezzetlerinin yanında tarih içinde yaşanılan olayların etkisi ile Avusturya, Macar ve Çek mutfağına ait lezzetleri de içinde barındırır.
Slovak mutfağının en önemli özelliklerinden biri oldukça doyuru yemeklere sahip olmasıdır. Yemeklerde genellikle et, patates, köfte ve peynir; kalın ve lezzetli soslarla birlikte sunulur. Bunların yanında sebze olarak özellikle lahananın Slovak mutfağında ayrı bir yeri vardır. Lahana turşusu Bratislava’da da olduğu gibi Slovakya’nın farklı şehirlerinde de oldukça yaygındır. Süt ürünleri oldukça popülerdir. Taze ve doğal üretim süt ürünleri için önem taşır. Ana yemeklerden önce çorba ve peynir çeşitleri tercih edilmektedir. Slovak mutfağındaki tatlılarda genel olarak yerel meyveler ve reçeller kullanılmaktadır.
Slovak mutfağında porsiyonlar da oldukça büyüktür. Öğle yemeklerinde akşam yemeğine kıyasla daha büyük porsiyonlar tercih edilmektedir.
Bratislava, Slovak mutfağını deneyebileceğiniz en güzel şehirdir. Fiyatlar Avrupa’daki diğer şehirlere göre oldukça uygundur. Çok uygun fiyatlara iki kişi paylaşabileceğiniz kocaman ana yemekler vardır. Bu nedenle şiparişinizi vermeden önce porsiyonların büyüklüğünü sormanızda iyi olacaktır. Özellikle Stare Mesto çevresinde geleneksel lezzetleri tadabileceğiniz bir sürü restoran ve kafe vardır.
Bryndzové Halušky geleneksel yemeklerin başında gelmektedir. Koyun sütünden yapılan peynir ile servis edilen patates köftelerinden oluşmaktadır. Patatesten yapılan Lokše isimli krepler denenmesi gerekenler arasındadır. Bunların yanında ana yemek öncesi Kapustnica isimli lahanadan yapılan çorbayı da deneyebilirsiniz. Tercihinizi tavuktan yana kullanmak isterseniz Slovak mutfağına has patates salatası ile servis edilen Rezeň isimli şinitzel iyi bir seçenek olacaktır.
Ekmeğin içinde sunulan kremalı, içerisinde sarımsak, erimiş peynir ve maydanoz bulunan sarımsak çorbası da gerçekten çok lezzetli.
Slovak mutfağı yiyecek konusunda olduğu kadar içecek konusunda da oldukça zengindir. Bratislava’ya gittiğinizde mutlaka denemeniz gereken Slovak mutfağına ait alkollü ve alkolsüz içecek seçenekleri mevcuttur.
En popüler içeceklerden birisi koyun sütünden yapılan Žinčica isimli alkolsüz içecektir. Özellikle süt ürünü severler için yaz aylarında hoş bir serinletici seçenek olabilir. Farklı türleri olmakla birlikte biraz daha yoğun olan Urda isimli tür en iyisidir.
Sokaklar, kafe ve restoranlarda sıklıkla görebileceğiniz kolaya benzer ancak daha az şeker ve biraz daha fazla kafein içeren Kofola isimli bir içecek vardır. Slovakya genelinde en çok tercih edilen içeceklerdendir. Slovakya’da 1960’lar itibariyle üretilmeye başlanmış ve marketlerde en çok satılan 3. meşrubat konumuna gelmiştir. 14 doğal malzeme (kiraz, elma, kuş üzümü vb.), karamel ve şekerin karışımından oluşan Kofo Şurubu, Kofola’nın ana maddesini oluşturmaktadır.
Bratislava’da deneyebileceğiniz popüler bir diğer gazlı içecek de çeşitli üzümlerden yapılan Vinea’dır.
Bratislava’da Slovak mutfağına ait biralar, şaraplar ve damıtılmış alkollü içecek çeşitleri de bulunmaktadır. Slivovica, Borovička ve Demänovka isimli damıtılmış alkollü içecekler denenmesi gerekenlerin başında yer almaktadır. Farklı meyvelerden yapılan bu içeceklerin hepsinin kendilerine ait lezzetleri vardır.
Slovakya’da bira üretimi Orta Çağ’ın başlarına dayanmaktadır. Slovak bira fabrikalarından 60’tan fazla bira çeşidi çıkmaktadır. En popülerlerinden biri Zlatý Bažant isimli, tarihi 1969 senesine dayanan biradır. Bunun yanında Corgoň, Šariš ve Topvar isimli biralar da oldukça lezzetli ve meşhurdur.
Şarap üretimi Slovakya’da 7. yüzyıla dayanmaktadır ve oldukça köklü bir tarihe sahiptir. Günümüzde Slovakya sınırları içerisinde 6 bölgede şarap üretimi yapılmaktadır. Denenebilecek en kaliteli şarap markaları olarak Wine Mrva a Stanko, Carpathian Perl, Viticulture Company ve Wine Masaryk gösterilebilir.
Bratislava restoranlarında bahşiş genellikle beklenen bir şey değildir. Ancak istediğiniz taktirde ödeyeceğiniz tutarın %10’u oranında bir bahşiş bırakmanız uygun olacaktır.