Riyad Gezilecek Yerler

Suudi Arabistan yasaları katı olsa da, gezip görülecek yerler öncesinde gideceğiniz yere nasıl varacağınız ve kimlerle gideceğiniz konusunda şartlarınızı hazırlamışsanız, bu kentte birbirinden farklı ve ilginç yerleri görmeye hazır olabilirsiniz. Riyad, kurak bir yerde olmanın vermiş olduğu coğrafi doku ile sarayları, müzeleri ve doğal parkları ile size farklı bir gezi imkânı sunacaktır. Şehirdeki tarihi yapılar sizi zamanda yolculuğa çıkarırken modern tasarımlı eğlence yerleri,manzaralı kafeler ve parklar sayesinde zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Şehrin başta gelen önemli ve görülmesi gereken noktalarını aşağıda sizler için derledik.

Riyad Gezilecek Yerler

Riyad’ın sembol hâline gelmiş kalesi Masmak’tan 17 bin m2’lik Suudi Arabistan Ulusal Müzesi’ne, Suudi Arabistan Kraliyet Hava Kuvvetleri Müzesi’nden yemyeşil Salam Parkı’na, 44 katlı Faysaliye Kulesi’nden Kral Abdul Aziz Tarihî Merkezi’ne kadar pek çok gezilecek yer Riyad’ı ziyaret etmekte olan gezginleri beklemektedir. Ayrıca, bekâr kadın ve erkeklerin tek başlarına giremediği Al Hokair Tema Parkı’nı, Kral Abdülaziz’in son yıllarını geçirdiği Murabba Sarayı’nı, El-Yamamah’ı ve Hanife Vadisi’ni de mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Adını andığımız bu yerlerle ilgili detaylı bilgiler aşağıda mevcuttur.

Masmak

Masmak-Fort4.jpg

Masmak, Riyad’ın eski mahallelerinde bulunan taş bloklarla çevrili kalın duvarlı dört gözetleme kulesi olan çamur-tuğla kaledir. Bu kale, krallık tarihinde önemli bir rol oynamıştır; burada, İbn Suud liderliğindeki Riyad'ın yeniden ele geçirilmesi 14 Ocak 1902'de gerçekleşmiştir.

Bina eski Riyad kentinin ticaret merkezindedir. 1902-1938 yılları arasında Kral Abdülaziz tarafından mahkemeyi yeni inşa edilen Murabba Sarayı'na taşındığında kullanılmıştır.

Palmiye ağaçlarıyla çevrili olan kale 1980’lerin başında renovasyon geçirmiştir ve içerisinde bir de cami bulunmaktadır. Müze pazartesi ve cuma günleri ailelere; pazar, salı, perşembe günleri ise sadece erkeklere açıktır. Cuma ve cumartesi sabahları kapalı olan müze, 16.00’dan sonra yine aileler tarafından ziyaret edilebilir. Müzede silahlar, yöresel kostümler ve tarım aletleri sergilenmektedir.

Suudi Arabistan Ulusal Müzesi

SaudiMuseum04-1650x1300.jpg

Ulusal Müze, Suudi Arabistan'daki yüzüncü yıl kutlamaları için eski Murabba Sarayı bölgesinin ve alanının yenilenmesini içeren Murabba Geliştirme Planı’nın bir parçası olarak düşünülmüştür. Tasarım için mimar Raymond Moriyama, Riyad'ın hemen dışındaki "Kırmızı Kum" kum tepelerinin biçim ve renklerinden esinlenmiştir.

Müze, Kral Abdül Aziz tarihi merkezinin batısında 17 bin metrekarelik bir alana inşa edilmiştir. Kendi halkını ve ziyaretçilerini Arap Yarımadası tarihi hakkında bilgilendirmeyi amaçlayan müzede Arap Krallıkları, İslam öncesi tarih konularıyla ilgili sergilere de rastlayabilirsiniz.

Suudi Arabistan Kraliyet Hava Kuvvetleri Müzesi

Arapça Saqr El Cezire olarak bilinen Suudi Arabistan Kraliyet Hava Kuvvetleri Müzesi'ni ziyaret edebilirsiniz. 1920’lerden günümüze kadar olan uçakları sergileyen müzenin açık hava müzesinin haricinde bir de iç kısımda kapalı müzesi yer almaktadır. Uçakları sevenler için keyifli bir deneyim olacağını düşündüğümüz bu yerde ayrıca simülasyonlar da bulunduğundan eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.

Kraliyet Suudi Hava Kuvvetleri Müzesi veya Saqr El Cezire bilet fiyatları yetişkinler için 10 riyal olup çocuklar için fiyat yarı yarıya düşmektedir. Müze Cuma günleri kapalıdır.

Faysaliye Kulesi

Al-Faisaliah-Hotels-Tower-Exterior-D1_property_banner.jpg

Burc el Faysaliye ya da Faysaliye Kulesi, Riyad şehrini süsleyen önemli ve göz alıcı yapılardan biridir. Bu gökdelen, günümüzde Suudi Arabistan’ın dördüncü sıradaki en yüksek binasıdır. Faysaliye Kulesi’nin inşaatı 1998 yılında başlamış ve 2 yıl gibi bir sürede tamamlanarak 14 Mayıs 2000 tarihinde teslim edilmiştir. 267 metre yüksekliğinde olan bu bina, tam 44 katlıdır. Faysaliye Kulesi, Birleşik Krallık merkezli şirketler tarafından tasarlanarak tamamlanmıştır. Bu dev binada bulunan birkaç önemli şirket ofisinin haricinde, konforlu ve lüks olarak dizayn edilmiş 5 yıldızlı bir otel, lüks rezidans daireleri, dev bir alışveriş merkezi, mağazalar, butikler ve otoparklar bulunmaktadır. Ayrıca binanın zirvesinde yer alan altın kürede lüks bir restoran bulunmaktadır.

Salam Park

105059143.O588qycE.SeawingsDubaiOct08185.jpg

Riyad'ın yoğun merkezi bölgesinde bulunan Salam Park, her yıl 780.000 ziyaretçiyi cezbeden benzersiz ve popüler bir kentsel hedef haline geldi. Park, 25 hektarlık büyük arazisi, yemyeşil güzellikleri, doğal özellikleri ve elverişli konumu ile herkesi büyüler. Park Riyad'da yaşayan her yaş, cinsiyet veya uyruk için çeşitli kültürel ve yaratıcı etkinlikler sunmaktadır. Park aynı zamanda kentsel çevreyi zenginleştirmek, kirliliği gidermek ve şehrin su kaynaklarını korumak için bir araçtır.

Devamını Oku

Kral Abdul Aziz Tarihi Merkezi

maxresdefault.jpg

Kral Abdülaziz Tarihi Merkezi, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad şehrinde bulunan bir bölgedir. Dira ilçesindeki Masmak Kalesi ve ana Cuma Camisi çevresindeki güneye uzanan kentin içindeki, Kral Abdülaziz Tarihi Merkezi'nin kökeni Murabba Sarayı'nın eski bileşimi olarak, 1936/37 yılında Kral Abdul Aziz tarafından eski kentin kuzeyine yaklaşık bir buçuk kilometre uzakta bulunan ve halen var olan surların dışına kurulmuştur.

1953'ten sonra saray, ana kraliyet ikametgâhı olarak kullanılmaktan vazgeçildi. Murabba 'Geliştirme Projesi, daha sonra 1999'daki Centennial Celebrations ile ilgili projeler için alanı kullanmaya başladı. Bu alan, genel olarak ulusal tarih ve mevcut Suudi Devleti'nin kurucusu ve tarihçisi üzerine yoğunlaşan çeşitli kültür kurumlarının sitesi olarak seçildi. Dolayısıyla, eski saray kompozit binalarından kalan ne restore edilmiş veya orijinal binalara benzer planlarla yeniden şekillendirilmiştir. Çevredeki parklar ve plazalar manzara oluşturmuş ve Suudi Arabistan Ulusal Müzesi gibi yeni binalar yapılmıştır. Merkeze ise kütüphane, dökümasyon merkezi, sanat galerisi, bahçeler, çok amaçlı salonlar ve modern sergi salonu ile koleksiyonlar eklenmiştir.

360.000 metrekarelik bu alan, Kral Abdul Aziz Araştırma ve Arşiv Vakfı ile birlikte inşa edilmiştir. Projenin tamamının yaklaşık 680 milyon Suudi riyali, o sırada yaklaşık 181.330 milyon ABD doları harcanmıştır.

Al Hokair Tema Parkı

21alhokair_slider4.jpg

Tarihi ve doğal güzellik turlarından sıkıldıysanız, kendinize eğlenceli bir mola verebilirsiniz. Al Hokair Tema Parkı, içerisinde barındırdığı eğlence dünyasıyla sizi hem mutlu edecek hem de çocukluğunuza döndürecek bir eğlence merkezidir. Özellikle hafta sonları yoğun bir ziyaretçi kitlesine sahip olan mekânın tek olumsuz yanı, ziyaretçilerin aile şeklinde içeri girebilmeleridir. Kadınlar ve erkekler tek tek bağımsız olarak parka giriş yapamazlar ki Suudi Arabistan koşulları ve yasaları sınırları çerçevesinde buna şaşırmamak gerekir. Eğer çocuklarınızla birlikteyseniz, erkek çocukları babalarıyla kız çocukları anneleriyle eğlenebilmektedir. Bu durumun haricinde ıslak ve kuru zeminli çok sayıda masalsı eğlence oyuncakları içeride sizleri beklemektedir. Çocuklarınız oyun istiyorsa ve turdan sıkıldıysa onlarla burada güzel bir mola verebilirsiniz.

Murabba Sarayı

murabba-palace-interiors.jpg

Saray, 20. yüzyılda kentin ilk büyük genişlemesi olan Riyad'ın dışındaki Kral Abdülaziz tarafından inşa edilmiştir. İnşaat 1936'da başladı ve 1945'te tamamlandı. Saray, kral için aile konutu ve mahkeme olarak tasarlandı. Saray inşaatıyla Suudi topluluğuna üç yeni teknoloji getirildi: otomobillerin ulaşım aracı olarak kullanılması, jeneratörler ile elektrik ve drenaj sistemleri bulunan su dolapları.

Kral, sarayı 1938'den 1953'te ölümüne kadar ikametgâhı ve sarayı olarak kullandı. Bununla birlikte, başka bir saray olan Addeera da kraliyet evi olarak kullanılmıştır.

Bu dönemde Murabba Sarayı birçok resmi ziyarete tanık oldu ve çeşitli anlaşmalar imzaladı. İmparatorluk döneminde merdiven tırmanışında zorluk çekilmesiyle 1940'ların sonlarında Murabba Sarayı’na bir asansör kuruldu. Bu, Suudi Arabistan'daki ilk asansördü.

Murabba sarayı, eski Riyad kentinin iki kilometre kuzeyindedir ve toplam alanı 16 hektar üzerindedir. Masmak Kalesi’ne yaklaşık yarım mil mesafededir. Sarayın yapıldığı bölgeye Murabba Al Sufyan denir. Sarayın güneyinde bahçeler vardır ve doğuda Batha Vadisi bulunmaktadır.

El-Yamamah

000-5344494311446038765760.jpg

El-Yamamah, günümüz Suudi Arabistan'da Necd platosunun doğusundaki eski bir bölgedir; ya da bazen daha belirgin biçimde, soyu tükenmiş olan antik Jaww köyü Al -Yamamah, Al-Kharj yakınında bulunduğu söylenebilir. Daha sonra bölgenin geri kalanına bu isim seçilmiştir. Yamamah'da sadece bir avuç topraksı devlet ortaya çıkmıştı, ancak Hz. Muhammed'in ölümünden hemen sonra Ridda Savaşları’nda merkezi bir tiyatro haline gelmesi nedeniyle erken İslam tarihinde göze çarpıyordu. Bölge, son yüzyıllarda "Necd" terimi altında kademeli olarak ele alınmış ve daha geniş bir alan kapsıyordu. Bununla birlikte, El-Yamamah terimi, bölgenin eski geçmişiyle bağlarını vurgulamak için çağrılan nostaljik bir tarihsel terim olarak hala devam etmektedir. Örneğin Suudi hükümetinin Riyad'daki merkezi, Yamamah Sarayı olarak bilinir.

Salit bin Amri, Hz. Muhammed tarafından Zaza İbn Haritha, Hisma Seferi sırasında onu İslam'a davet etmek için Yamama kralı Hozah bin Ali'ye gönderdiği bir mektupla gönderilmişti. Saray da günümüzde önemli toplantılara ve buluşmalara tanıklık etmektedir. Yapısal olarak da turistlerin dikkatini çekmektedir.

Hanife Vadisi

10391_5.jpg

Kuru ve keskin bir şekilde tanımlanmış bir nehir yatağı, Riyad'ın yaklaşık 40 km kuzeyinde başlar ve şehrin batısında, “Wadi Hanifah” olarak bilinen 120 kilometreden uzun boyunca kuzey-güney doğrultusunda akar. Hanife Vadisi, bir zamanlar Riyad bölgesinin, canlı yeryüzü suyu, palmiye ağaçları ve tarlalar ile doluydu ve tarih boyunca bir dizi küçük kasaba ve köyle donatılmıştır.

Son yıllarda vadi, atık su, kanalizasyon ve endüstriyel atıklar için büyük bir çöplük alanı olarak kullanılmaya başlandı, ancak yakın tarihlerde iddialı bir rehabilitasyon projesi henüz tamamlandı. Batı Riyad’dan geçen 80 kilometrelik bir çöl parkına sahipken, vadi katının birçok kısmı, özel surlar ve yüksek duvarlı çiftlikler tarafından işgal edildi. Vadinin çeşitli giriş noktaları var ancak belki de en kolay yolu, Kral Abdullah Yolu'ndan batı üniversiteyi geçip Arkah kasabasına doğru gitmektir. Vadinin uçuruma benzer yüzünde doğal havanın tadını çıkarırken piknik ve barbekü alanlarında vakit geçirebilirsiniz. Ancak yağmurlu günlerde vadi kenarları selden dolayı koptuğundan hava güzelken gitmenizi tavsiye ederiz.