Resmi adıyla Tacikistan Devleti yükseklikleri 300 metreden 7495 metreye kadar değişen dağlarla çevrilidir. Ülkenin %90’ı dağlardan oluşur. En yüksek dağ oluşumu Pamir Dağlarıdır. Denize kıyısı olmayan ülke kapladığı alan bakımından Orta Asya’nın en küçük devletidir. Ülkenin sembolü başkent Duşanbe’nin ortasındaki Meydan-ı Dustî’de bulunan Şah İsmail Somoni heykelidir. Şah İsmail Somoni ülkenin kurucusu Taciklerin milli kahramanıdır. Aynı zamanda ülkenin para birimine de ismini vermiştir.
Ülkenin en büyük etnik grubu Taciklerdir. Tarihi ve kültürel olarak bölgede varlığını sürdüren ikinci etnik grup Özbekler, üçüncü grup ise Ruslardır. Tacikistan bağımsızlığına kavuştuktan sonra ülkede yaşanan iç savaş nedeniyle maddi manevi büyük zarara uğramıştır. Tacikistan halkının %70’i yoksuldur.
Tacik kültüründe dünyanın ilk senfonize ortamında çalınan müzik türü olan Şaşmakommüziğinin önemli bir yeri vardır. Tacikistan sanat dünyasına birçok isim hediye etmiş bir kültüre de sahiptir. Edebiyatçı Sadriddin Ayni ve Mirzo Tursunzade, Tacik balesini dünyaya tanıtan Malika Sobirova, aynı başarıyı Tacik dansı ile gösteren Malika Kalandarova, sinemacılar Ato Muhamedcanov ve Boris Kimyagarov bunlardan bazılarıdır. Tacikistan’ın Bilimler Akademisi El Yazıları Enstitüsü’nde çeşitli medeniyetlere ait olan 13 bin ismin el yazısı eserler bulunur. Ebu Reyhan Biruni, Firdevsi, İbn-i Sina, Nasır-ı Hüsrev, Ömer Hayyam gibi bilim, felsefe ve edebiyat alanında büyük iz bırakmış isimler bunlardan bazılarıdır.
Tacikistan Ulusal Antika Müzesi ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında gelir. Müze, ülkenin tarihi hakkındaki detayları geleneksel objeler, eski stil arabalar, 20’inci yüzyıl ressamlarına ait tablolar, giyim eşyaları, mücevher, halı gibi pek çok eserle ortaya koyar. 15. ve 16. yüzyılda yaşamış minyatür sanatçısı Kamoliddin Behzod’un isminin verildiği The K. Behzod National Müzesi, Güzel Sanatlar Müzesi ve Gurminj Zavqibekov Müzikal Enstrümanlar Müzesi diğer önemli ziyaret noktalarıdır. 65 tane turizm şirketinin faaliyet gösterdiği Tacikistan’da doğal güzelliklerinin yanı sıra Botanik Bahçesi, Ulusal Eski Eserler Müzesi, Hisar Kalesi görülmesi gereken yerlerdendir. Tacikistan’ın kuzey batısında bulunan ve M.Ö 4000 yıllarına kadar yerleşim görülen Sarazm antik kenti UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır.