Ethem Bey Camii

IMG_4129.JPG

Osmanlı İmparatorluğu’ndan şehre miras kalan yapılardan bir tanesi de Ethem Bey Camii’dir. 18. yüzyılda Tiran’da yaşayan önemli siyasetçi ve kültür insanı olarak kabul edilen Ethem Bey tarafından yaptırılmıştır.

Osmanlı döneminde Tiran’da sekiz büyük camii yaptırılmıştır. Fakat Ethem Bey Camii haricinde hiçbiri günümüze ulaşmayı başaramamıştır. 1793-1794 yılları arasında yapılan Ethem Bey Camii ile ilgili bilgileri camiinin duvarlarında bulunan Osmanlıca levhalardan öğreniyoruz. Camii ibadete açıldıktan bir süre sonra yeniden imara girmiş ve bu süreçte kalem işi süslemeleri tamamlanmıştır. 1823 yılında bütün işlemeleri tamamlanarak yeniden ibadete açılmıştır. Camiinin duvarlarında ve tavanlarında bulunan işlemelerin farklı sanatçılar tarafından yapıldığı biliniyor. Birbirinden farklı işleme yöntemleri kullanılan süslemeler ağaç ve çiçek motifleri ağırlıklı. Renklerinin canlılığını ve güzelliğini günümüze kadar korumayı başarmış bu işlemeler görenleri kendisine hayran bırakıyor.

Camiinin mimari özellikleri de oldukça dikkat çekici. Tek bir kubbesi bulunan camiinin planı kare şeklindedir. Ethem Bey Camii’nin kubbesi ise sekizgen formda. Duvar örgülerinde kesme taş kullanılan camiinin minaresi de oldukça zarif ve görkemli bir işçilikle inşa edilmiş. II. Dünya Savaşı sırasında minaresinin şerefe kısmı yıkılmıştır fakat 1945 yılında onarılmıştır. Ethem Bey Camii, Arnavutluk’un komünist döneme girdiği sırada ibadete kapatılmıştır. Enver Hoca’nın yönetimde olduğu 1966 yılında müzeye çevrilmiştir.

Arnavutluk’ta yaşanan siyasi değişiklik Ethem Bey Camii’ni de etkilemiştir. Ülkenin demokrasiye geçmesi ile 1990 yılında yeniden ibadete açılmıştır. İskender Bey Meydanı’nda bulunan camiye yürüyerek kolaylıkla ulaşabilişiniz.