Arhavi, Artvin iline bağlı bulunan 314 kilometrekareye yayılmış bir doğu Karadeniz ilçesidir. Engebeli bir arazi üzerine kurulmuş olan ilçede toplam 30 köy ve 7 yerleşim birimi bulunur. Laz ve Gürcü kültürlerinin etkisini yüzyıllardır hissettirdiği Arhavi ilçesinin Lazca ve Gürcüce adı Arkabi'dir. İlçenin ortasından Kapisre deresi geçer. Türklerin Batum ve çevresini elinde bulundurduğu 1877 yılına kadar Arhavi, Gönye mutasarraflığına bağlı bulunmuştur. Arhavi sahil şeridinin uzunluğu yaklaşık 10 kilometredir.
Arhavi, Nazım Hikmet'in Kurtuluş Savaşı Destanı eserindeki Arhavili İsmail karakteriyle de tanınır. Lazca adıyla "Arkabi", eski köy anlamına gelmektedir. Osmanlı İmparatorluğu'nun Almanya ve Avusturya Macaristan'ın yanında girdiği 1. Dünya Savaşı sırasında 1916 yılında Arhavi, Rusya tarafından işgal edilmiştir.
Arhavi'nin çevre mahalleleri, komşu tarafından da sık sık ziyaret edilmektedir. Arhavi, dağlık ve tepelerden oluşan bir araziye kurulmuştur.
Arhavi Nerededir?
Arhavi, Doğu Karadeniz'de bulunan Artvin iline bağlı bir ilçedir. Artvin sahil şeridinin tam ortasında bulunan ilçe, Artvin kent merkezinin de kuzeybatısında yer alır. 2012 nüfus sayımına göre, Arhavi'de 19.602 kişi yaşamaktadır.
Arhavi Kültür ve Sanat Festivali
1973 yılından beri düzenlenen Arhavi Kültür ve Saat Festivali, ilçenin en önemli etkinliklerinden biridir. Festivalde gündüzleri, Laz böreği, hamsili ekmek yapma ve fındık ayıklama yarışmaları gibi yöreye has birçok geleneksel etkinliğin yarış masının yaı sıra sportif faaliyetler de yapılmaktadır. Ayrıca Arhavi'den çıkan Cengiz Kurtoğlu, Özgün, Selçuk Balcı, Grup Albatros gibi ünlü simalar ve sanatçı ve gruplar da festivalde sahne almaktadır. Arhavi Kültür ve Sanat Festivali'nin bu yıl 40.'sı düzenlenmiştir. Doğu Karadeniz yöresinin ilk ve tek festivali olan bu önemli etkinlik, Arhavi ve doğu Karadeniz'in Türkiye'ye tanıtımında büyük bir rol oynamaktadır.
Arhavi'de Ne Yenir?
Arhavi'ye giderseniz kesinlikle tatmanız gereken yemeklerin başında hamsili ekmek, karalahana sarma, kel simit ve fasulye kavurma gelir.
Elbette Karadeniz'in birçok kent ve yerleşiminde meşhur olan, mısır unu, tereyağı ve çökelek ya da kolot peyniriyle yapılan muhlamayı, ya da diğer adıyla kuymağı da unutmamak gerekir. Arhavi, Laz ve Karadeniz mutfağının tadına doyamayacağınız bir ilçedir.
Arhavi'ye Nasıl Gidilir?
Arhavi'ye varmak öncelikle İstanbul'dan 1 saat 45 dakikalık bir uçak yolculuğuyla Trabzon'a ulaşmanız mümkün. Trabzon'dan Arhavi'ye ise araba yolculuğuyla 1 saat 30 dakikada varabilirsiniz. Artvin merkezden ise Arhavi ilçesine özel aracınızla yaklaşık 1 saat 28 dakika süren bir yolculukla ulaşabilirsiniz.