Dalyan Hakkında Bilinmesi Gerekenler

dalyan.jpg

Muğla’nınOrtaca ilçesine bağlı olan Dalyan huzur dolu bir tatil beldesidir. Bakir doğası, tertemiz denizi ve tarihî dokusu ile ülkemizin en güzel yerlerinden biri olan Dalyan, KöyceğizGölü ile Akdeniz’i birleştiren kanal üzerinde yer almaktadır. Fethiye ve Marmaris arasındaki Dalyan yemyeşil ormanları ile adeta oksijen deposudur. Kış aylarında yaklaşık beş bin kişinin yaşadığı Dalyan’da yazın nüfus artsa da her daim sakinliğini koruyan bir beldedir. Her ne kadar Ege Bölgesi’nde olarak bilinse de Dalyan coğrafî konum olarak Akdeniz Bölgesi’nde yer almaktadır. Etrafı dağlarla çevrili olduğu için rüzgarlara karşı korunaklı olan Dalyan’da tipik Akdeniz iklimi hakimdir. Yazlar sıcak ve kurak geçerken kış ayları ılık ve yağışlıdır. Deniz sezonunun erken açıldığı beldelerden biri olan Dalyan’da nisan ayından kasım ayına kadar denize girebilirsiniz. Dalyan ismini Dalyan Çayı’nın üzerinde bulunan dalyanlardan almıştır. Dalyan balık tuzağı anlamına gelmektedir. Bölge eski bir balıkçı kasabasıdır. Verimli tarım arazileri bulunmasına rağmen turizm Dalyan’ın en önemli geçim kaynağı haline gelmiştir. Doğanın en güzel armağanlarından biri olan İztuzu Plajı, Kral mezarları ile ünlü Kaunos Antik Kenti, şifalı suları, çamur banyoları ile Dalyan tatilden beklentinizi fazlasıyla karşılamaktadır. Yeşil ve mavinin buluştuğu Dalyan sadece bahar ve yaz aylarında değil kış aylarında da sakinliği ile en iyi şehirden kaçış noktaları arasında yer alır. Trafikten, iş stresinden ve kalabalıktan bunalanlar için Dalyan yıl boyu kafa dinlemek ve doğa ile iç içe huzur bulmak isteyenleri ağırlar.

2008 yılında The Times gazetesinin “Avrupa’nın En iyi Açık Alanı” seçtiği İztuzu Plajı dünyada ender bulunan plajlar arasındadır. 5 kilometre uzunluğa sahip olan İztuzu Plajı caretta carettaların doğal yumurtlama alanlarından olduğu için koruma altında bulunmaktadır. Haziran-Temmuz ayları arasında İztuzu Plajı’na gelirseniz kaplumbağa yavrularını ziyaret etme şansı bulabilirsiniz. İztuzu Plajı çevresinde ışık yakmak ve gürültü çıkarmak yasaktır. Kaplumbağalara zarar gelmemesi için denize girilebilecek bölgeler işaretlenmiştir. İztuzu Plajı sığ olduğu için çocuklu aileler ve yüzme bilmeyenler için de güvenle denize girebilecekleri yerlerden biridir. İztuzu Plajı’nı Dalyan’dan kalkan tekneler ile görebileceğiniz gibi dolmuşlar ile de ulaşım sağlayabilirsiniz. İztuzu Plajı Dalyan’a 12 kilometre uzaklıktadır. Dalyan’ın birbirinden güzel koylarını keşfetmek isterseniz mutlaka tekne turu yapmanızı öneririz. EkincikMağarası ve koyları tekne ile ulaşabileceğiniz en güzel yerlerden biridir. Akdeniz’in berrak sularında yüzmenin tadını çıkarabilir, teknede gün boyu güneşlenebilir ve dinlenebilirsiniz. Tekne turuna çıktığınızda yanınıza şnorkelinizi almayı sakın unutmayın.

Dalyan Nehri’nin karşı yakasında bulunan Kaunos Antik Kenti beldede ziyaret edebileceğiniz önemli bir antik kenttir. Eski dönemde liman kenti olma özelliği ile öne çıkan Kaunos zamanla denizin alüvyonlarla dolması ile bu özelliğini yitirmiştir. Kral kaya mezarları, akropol, Roma hamamı gibi tarihî yapıları bir arada görebileceğiniz Kaunos Antik Kenti’ne en kolay teknelerle ulaşabilirsiniz. Dalyan’da denemeniz gereken en eğlenceli aktivite ise çamur banyosudur. Güzellik iksiri olduğuna inanılan çamur banyosunun en az 45 dakika vücutta bekletilmesiyle kırışıklıkları geçirdiği ve kişiyi on yaş gençleştirdiğine inanılır. Yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelen çamur banyosunun içinde bulunduğu termal alan Dalyan’a 4 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Dalyan’a gelmişken şifa bulmak için Sultaniye Kaplıcası’na da uğrayabilir, gün boyu termal sularla dinlenebilirsiniz. Dalyan çevresinde görülmesi gereken yerleri safari turları ile de keşfedebilirsiniz. Üstü açık ciplerle macera ve eğlence dolu bir gün geçirmek isterseniz merkezdeki seyahat acentelerinden yerinizi ayırtabilirsiniz. DalamanÇayı’nda rafting turuna katılabilir, adrenalin dolu bir gün geçirebilirsiniz. Dilerseniz Göcek 12 Adalar tekne turu ile farklı koylarda deniz ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz. Bahar ve kış aylarında Dalyan’a geldiyseniz bisiklet kiralayarak çevreyi keşfedebilir, kordon boyu yürüyüş yapabilirsiniz. Dalyan’a yolunuz düştüğünde mavi yengecin tadına bakmayı, nar suyu içmeyi, tekneyle mehtap turuna katılmayı unutmayın. Henüz Dalyan’ı görmediyseniz bir kere keşfettiğinizde her fırsatta buraya yolunuzu düşürmek isteyeceğinizden emin olabilirsiniz.