Doğubeyazıt Genel Bilgiler / Rehber

Doğubayazıt Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ağrı iline bağlı bir ilçe olan Doğubayazıt, şehrin tarihî açıdan en zengin ve en gelişmiş ilçesidir. İlçede 120 binden fazla kişi yaşamaktadır. Tarihi serüveni içerisinde birçok kavim ve medeniyete yaşam alanı sunmuş olan Doğubayazıt, Türkiye’nin doğuya açılan kapısı olarak değerlendirilmektedir. Tarihi boyunca Urartular, Asurlar, Medler, Persler, Roma ve Bizans uygarlıklarına ev sahipliği yapmış olan coğrafya, kültürel izlerin yanı sıra doğal güzellikler ve folklorik öğelerin zenginliğine de sahiptir.

Aynı adı taşıyan ovanın güneydoğusuna kurulmuş olan Doğubayazıt, Malazgirt Zaferi’nden önce, 1064 yılında Kars’ın fethiyle birlikte Selçuklu topraklarına katılmıştır. Fakat daha sonra gelen Moğol istilası bölgenin kaderini değiştirmiş, bölgede Timur Han’ın hâkimiyeti hüküm sürmeye başlamıştır. Moğollar bölgeyi uzun süre otlak ve yayla olarak kullanmış ve ordularını beslemiştir. İlerleyen süreçte zaman zaman Akkoyunlular ve Karakoyunlular arasında el değiştiren Doğubayazıt, 15. yüzyılda Safeviler tarafından ele geçirilmiştir. 76 yıl boyunca Safeviler tarafından yönetilen bölge 1514 yılında, Çaldıran Savaşı’nın ardından, Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında sancakların vilayetlere dönüştürüldüğü uygulamada, Doğubayazıt vilayet merkezi olmuştur. 1927 yılında vilayet merkezinin Ağrı’ya taşınması ile birlikte ise Doğubayazıt Ağrı’ya bağlı bir ilçe haline gelmiştir.

Doğubayazıt, tarihî dönemlerini yaşarken ev sahipliği yaptığı uygarlıkların izlerini günümüze kadar taşımıştır. İlçenin doğal zenginlikleri de oldukça ilgi çekiciyken kültürel değerlerin de varlığı Doğubayazıt’ı ayrıcalıklı bir konuma oturtmaktadır. Tarihsel gezi, spor ve efsane anlatıları ile Doğubayazıt, Türkiye’nin turistik açıdan değeri artmakta olan bir noktasıdır. 

Doğubayazıt Nerededir?

Doğubayazıt, Türkiye Cumhuriyeti’nin Anadolu topraklarının doğusunda, Ağrı ilinde yer almaktadır. Doğubayazıt Ovası’nın güneydoğusunda yer alan ilçe Ağrı’ya 95, Iğdır’a 49, Van’ 175, Erzurum’a 295 ve Türkiye’yi İran’a bağlayan en önemli nokta olan Gürbulak Sınır Kapısı’na 35 kilometre mesafededir. 

Doğubayazıt’a Nasıl Gidilir?

Doğubayazıt’a en yakın havalimanları; Ağrı, Iğdır, Van, Kars ve Erzurum havalimanlarıdır. Bütün bu illerden Doğubayazıt’a düzenli ve gün içinde birkaç kez otobüs seferleri düzenlenmektedir. Ağrı Havalimanı ile Doğubayazıt arası 95 kilometredir.
Doğubayazıt, Türkiye-İran transit yolu üzerinde yer aldığından karayolu ile ulaşım için oldukça avantajlı bir konumda yer almaktadır. Üç adet otobüs firmasının çalışmakta olduğu Doğubayazıt; Ankara, İstanbul, İzmir, Erzurum, Ağrı, Van, Iğdır ve diğer büyük şehirler ile düzenli otobüs seferlerine sahiptir. 

Doğubayazıt’ta Nerede Kalınır?

Kamp yaparak konaklama imkânının da bulunduğu ilçede konforlu seçeneklerin yanı sıra her türlü ihtiyaca uygun konaklama imkânları mevcuttur. Doğubayazıt’ta birçok otel ve bir adet öğretmen evi konaklama hizmet vermektedir. İlçedeki oteller sunduğu manzaralara ve gezilecek yerlere olan mesafeleri ile çeşitlilik göstermektedir. 

Doğubayazıt’ta Görülecek Yerler

Doğubayazıt’ın 60 kilometre kuzeybatısında yer alan Balıklı Göl, denizden 2 bin metre yüksekliktedir. 24 kilometrekarelik bir alana sahip olan tatlı sulu göl, alabalık bakımından zengindir. Sade manzarası ve doğal güzelliği ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken gölün ortasında küçük bir ada bulunmaktadır. Tarihî harabelerin bulunduğu bu adaya kayık ve motorla ulaşılabilmektedir. Doğubayazıt merkez içme suyunun sağlandığı Balıklı Göl’ün etrafında 1985 yılından bu yana konaklama tesisleri hizmet vermektedir.

Küçük Ağrı Dağı’nın güney yamaçlarında buluna Buz Mağarası, Hallaç köyünün 3 kilometre kuzeydoğusunda yer almaktadır. Ağzının içerideki çukura göre biraz yüksekte kaldığı Buz Mağarası’nın derinliği yaklaşık 100 metredir. Mağaranın içinde lavlar, kayalar ve kayaların üzerinde donup kalmış saf suların oluşturduğu buz tabakaları bulunmaktadır. Kış mevsiminde dahi çok soğuk olmayan bu mağaranın içindeki buzlar, yukarıdan damlayan ve hava akımından etkilenmiş sulardan oluşmaktadır. İlçenin en sıcak yerinde yer alan bu mağaranın içindeki değişik biçimdeki sarkıt ve dikitler ilgi çekicidir. Dışarıdan vuran güneş ışığının da değişik ışık oyunlarına sebep olmaktadır. Civardaki halkın “buzluk” olarak adlandırdığı bu mağara insanların su ihtiyacını karşılamaktadır.

Ahmed-i Hani Türbesi ise 1651 yılında doğmuş, Mem u Zin adlı ünlü eserin yazarının türbesidir. Mem u Zin adlı eserde Ahmed-i Hani, Emir Zeynettin'in güzellikleriyle ün salmış olan Zin ve Sili adlı iki kız kardeşinin Memo ve Tacettin adlı iki genç ile olan aşklarını şiir biçiminde anlatmaktadır. Türbenin yanına sonraları bir cami de yapılmıştır.

Doğubeyazıt ile İlgili

Doğubeyazıt Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa