Karadeniz Ereğli Genel Bilgiler / Rehber
Karadeniz Ereğli Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Karadeniz Ereğli, Batı Karadeniz kıyısındaki Zonguldak ili sınırları içinde bulunan şirin bir ilçedir. Türkiye’nin kuzeyindeki bu muhteşem yer, ziyaretçileri tarafından söylendiği gibi tam bir “Küçük İstanbul”. Diğer bir ifade ile “Çelik ve çilek” diyarı sayılan Ereğli, gezilecek pek çok yere sahip. Ancak Türkiye’de Ereğli ismi ile anılan başka ilçeler de mevcut. Ülkemizdeki bu üç Ereğli’yi birbiri ile karıştırmamak gerek. Diğer Ereğliler; Konya Ereğli ve Marmara Ereğli’dir.Karadeniz Ereğli’ninönemi; sınırları boyunca 80 kilometrelik kıyı şeridine sahip olmasıdır. Böylece uluslararası nitelikte tersanelere ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca yükleme ve boşaltma avantajları ile Türkiye'nin en büyük limanları ve balıkçı barınakları da bulunmaktadır. Bunun haricinde maden kaynakları ile öne çıkan ilçenin Kandilli beldesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu'na bağlı taşkömürü ocakları, ilçe merkezinde ise Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları bulunmaktadır.
Ereğli mitolojide de ismi geçen önemli bir kentin bugünkü varisidir. Eski kaynaklara göre “Heraklia” adıyla anılan kentte Yunan mitolojisine göre Cehennemağzı Mağarası'nda tanrı Zeus'un oğlu Herkül, üç başlı köpek olan Kerberos ile savaşmıştır. Cehennemağzı Mağarası bugün Ereğli gezilecek yerlerin başında gelir.
Karadeniz Ereğli Gezilecek Yerler
Cehennemağzı Mağarası
Mağaranın bulunduğu bölge Antik Dönem’in “Acheron Vadisi” olarak biliniyor. Zonguldak il merkezine uzaklığı 50 km olan yol tümüyle asfalt kaplıdır. Ereğli Müzesi’ne bağlı ören yeri olarak ziyaret edilebilen Cehennemağzı Mağaralarıyan yana sıralanmış 3 mağaradan oluşmaktadır. Mağaraların mitolojideki yeri oldukça önemlidir. Öncelikle bu mağaralar, insanın doğaya karşı yenilmez dayanma ve saldırma gücünün simgesi olan Herkül’ün on iki görevinden birine sahne olur. Sonuncu ve en güç olan bu görevde Cehennem Köpeği Kerberus’un, hiçbir ölümlünün bir daha geriye dönemediği Ölüler Ülkesi’nden kaçırılması gerekir. Herkül, Athena’nın da yardımıyla Kerberus’u yeryüzüne çıkarır. Kral Eurystheus’un Kerberus’u gördüğünde çok korkması üzerine, Herkül onu tekrar Ölüler Ülkesi’ne bırakır. Herkül’ün yeraltına indiği yer işte bu Cehennemağzı Mağaraları’dır. Ayrıca İlk Çağ’ın en önemli iki kehanet merkezinden birinin bu mağaralar olduğu düşünülmektedir.
Harmankaya Şelaleleri
Bölgedeki şelaleler doğa sporları ile ilgilenen gezginler için cazibe noktasıdır. İlk şelalenin hemen yanından yokuş yukarı 10 metresi %80 eğimli, 15 metresi %60 eğimli tırmanış toplamda 25 metrelik çalılıktan sonra ilk şelalenin akış tepesindeki vadiye iniliyor. Buradan 250 metre yürüdükten sonra ise ikinci şelale karşınıza çıkar. Burada da hemen şelale yanından yukarıya orman içine yapılan tırmanıştan sonra vadi içinde 200 metre daha ilerledikten sonra karşınıza üçüncü şelale çıkar. Bu şelale parkuru boyunca ormanlık alan içindeki kestane, meşe, gürgen, ıhlamur, şimşir, kızılcık, kızılağaç gibi oldukça fazla sayıda bitki türüne rastlamak mümkündür.
Filyos (Tios)
Filyos kenti eski kayıtlara göre MÖ 7. yüzyılda kurulmuştur. Çağlar boyunca kent “Tios, Tieion, Tianon, Tium” gibi değişik isimlerle anılmıştır. Bu bölge hiçbir zaman siyasi üstünlük kuramamış ve Ereğli ile Amasra'nın etkisinde kalmıştır. Roma zamanında yıkılıp ve yağmalanmıştır. Daha sonra yeniden inşa edilerek balıkçı kenti olarak kalmıştır. Selçuk ve Osmanlı dönemlerinde ise giderek önemini yitirmiş ve küçük bir balıkçı köyüne dönüşmüştür. Bugün Filyos Antik Kenti kalıntıları arasında; Roma, Bizans ve Orta Çağ dönemlerine tarihlenen Kale’de, sahil surları, su kemeri, tonozlu galeri, tiyatro, savunma kulesi ve çeşitli mezarlar bulunur.
Gazi Alemdar Gemisi Müzesi
Kurtuluş Savaşı'nın ilk ve tek deniz savaşının Karadeniz Ereğli'de gerçekleşmesinin nedeni olan Alemdar Gemisi ve Müzesi mutlaka görülmeye değer. Kurtuluş Savaşı sırasında işgal altındaki İstanbul'dan vatanseverler subaylar tarafından kaçırılan “Alemdar Gemisi”, Zonguldak'a ve Karadeniz'e hakim olan Fransızlar tarafından ele geçirilmek istenmiştir ancak Alemdar'ı Karadeniz Ereğli limanına getiren vatanseverler gemiyi karaya oturtmuşlar ve Fransızlara teslim etmemişlerdir. Fransızlar ile süren mücadele sonucunda Karadeniz Ereğli halkı tarafından esir alınan bazı Fransız komutan ve askerler, henüz kurulmamış olan Türkiye Cumhuriyeti ile antlaşma imzalamak zorunda kalırlar. Bu anlaşmanın büyük bir önemi var çünkü bu anlaşma yeni Türkiye'nin Kurtuluş Savaşı'ndaki ilk uluslararası antlaşması olmuştur.
Ereğli Kalesi
Kale günümüzde askerî yasak bölge içinde yer alır. Tepe üstüne kurulan Kale, kuzeye doğru yükselir ve deniz seviyesinden 150-160 metre yüksekte yer alır. Denizi dik falezlerle kesen bu tepeye MÖ. 4. yüzyılda Herakleia Pontike’nin ilk akropolisi kurulmuştur. Kale içerisinde bir de sarnıç bulunur. Kale’nin en dikkat çekici özelliği ise duvarlarının özel bir harç ile yalıtılmış olmasıdır. Bu harç, su altında sertleşen kırmızı renkli hidrolik bir özelliğe sahiptir. Alanda günümüze ulaşan yüksek duvarlar, kuleler ve sur duvarları yer alıyor.
Karadeniz Ereğli’ye Nasıl Gidilir?
İlçe, Akçakoca-Zonguldak il merkezi arasında olup Akçakoca’ya 22 km ve il merkezi olan Zonguldak’a 50 km uzaklıktadır. Bunun dışında, Karadeniz Ereğli’nin Ankara’ya uzaklığı 300 km, İzmir’e mesafesi 667 km ve İstanbul’a 280 km’dir.