Marmaris Gezilecek Yerler

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Marmaris’in merkezinde ve çevresinde görülmesi gereken birçok yer bulunmaktadır. Marmaris ve çevresi, eski çağlardan bu yana pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle bölgede ziyaret edilebilecek pek çok tarihî alan da bulunmaktadır. Marmaris; tatil olanakları, tarihi ve muhteşem doğasıyla ülkemizin görülmesi gereken yerleri arasında yer almaktadır. Marmaris’e 3-4 gün ayırmanız bölgenin tadını çıkarmak için yeterli olacaktır. Ancak çevrede bulunan eşsiz güzellikteki koylarda kaybolmak için bu süreyi dilediğiniz kadar uzatmanız da mümkün. Eminiz Marmaris’teki tatiliniz bitsin istemeyeceksiniz.

Marmaris Gezilecek Yerler

Mavi ve yeşilin sayısız tonuyla buluşacağınız Marmaris’te ziyaret edilecek birçok yer bulunmaktadır. Marmaris’te öncelik görmeniz vakit geçirip tadını çıkarmanız gereken yerler plajlardır. Marmaris’in merkezinde çevre beldelerde dünyaca ünlü koylar ve plajlar bulunuyor. Bu plaj ve koyların bazıları mutlaka görmeniz gereken arasında yer almaktadır. İşte o plajlar ve koylar: İçmeler Plajı, Turunç Halk Plajı, Kleopatra Adası/ Sedir Adası Plajı, Uzunyalı Plajı, Kızkumu Plajı; Bördübet Koyu, Kumlubük Koyu, Boncuk Koyu, HisarönüKoyu. Adı geçen yerlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.

Marmaris Plajları ve Koyları

Marmaris dillere destan koyları ve plajlarıyla yaz tatillerinde denize girmek için en çok tercih edilen bölgeler arasında yer almaktadır. Marmaris’te denize girmek için tercih edilebilecek sayısız koy ve plaj bulunmaktadır. Genellikle giriş ücreti olmayan bu koylarda doğayla baş başa kalarak denizin keyfini çıkarabilirsiniz. Gelin Marmaris’in ünlü koylarını ve temiz plajlarını birlikte inceleyelim…

İçmeler Plajı: İçmeler, Marmaris merkeze 8 km mesafede yer alan ve her yıl binlerce turisti ağırlayan popüler bir tatil beldesidir. Özellikle Marmaris merkeze yakınlığı, konaklama alternatifleri ve uzun plajı nedeniyle sayesinde Marmaris denince akla ilk gelen yerlerden biridir. Marmaris merkezden İçmeler’e çok sık minibüs seferleri yapılmaktadır. Bu nedenle ulaşım oldukça kolaydır.

Turunç Halk Plajı: Turunç, Marmaris'e 21 kilometre mesafede bir koydur. Muhteşem doğası, otelleri ve restoranlarıyla Marmaris’in tatil için en çok tercih edilen bölgelerinden biridir. Turunç Koyu’na olan ilgi mavi bayraklı plaja sahip olmasından da kaynaklanmaktadır. Bu nedenle mavi yolculuğa çıkan yatların demir attığı koylar arasında yer alır. Turunç Koyu’nu benzersiz hale getiren diğer bir özellik de deniz altı zenginliğidir. Su altının renkli ve berrak olması, kayalık alanlar ve sualtı mağaraları bölgeyi dalış turizmi açısından zenginleştirmektedir.

Uzunyalı Plajı: Marmaris Halk Plajı'ndan hemen sonra başlayan Uzunyalı Plajı İçmeler'e kadar uzanan yaklaşık 10 kilometrelik bir sahil şeridine sahiptir. Plaj boyunca uzanan sahil şeridinde sayısız restoran ve cafe yer almaktadır.

Kleopatra Adası/ Sedir Adası Plajı: Sedir Adası diğer adıyla Kleopatra Plajı, Marmaris'in 16 kilometre kuzeyinde bulunan ve mutlaka görülmesi gereken plajlardan biridir. Adanın kum olan plajı ve berrak denizi çok ünlüdür.

Orhaniye / Kızkumu Plajı: Orhaniye etrafı çam ormanlarıyla çevrili bir beldedir. Burayı meşhur eden ise dünyaca ünlü Kızkumu Plajı ve denizidir. Denizin içinde yürüyüş yapabileceğiniz sığlıktaki kanal özellikle fotoğraf meraklılarının güzel kareler yakalamasını sağlayabilir.

Bördübet Koyu: Marmaris'in Reşadiye Yarımadası’nda yer alan Bördübet Koyu, ismini yıllar önce bu koyda saklanan İngiliz askerlerinin bölgeye "Kuş Yatağı" (Bird the bed) adını vermesiyle almıştır. Denizin ormanla birleştiği ve yapılaşmadan uzak kalan Bördübet; bitki, hayvan çeşitliliğiyle bakir bir alan. Bördübet’in en önemli özelliklerinden biri de denizin ormana doğru ilerlerken 200 metre eninde ve 600 metre uzunluğunda bir kanal oluşturmasıdır. Bu doğal ortam Marmaris’e gelmişken görmeden dönmemeniz gereken arasında yer almaktadır.

Kumlubük Koyu: Kumlubük, Turunç'a 6 km. uzaklıkta yer alan Kumlubük Koyu’na Marmaris'ten kalkan teknelerle ulaşılabilir. Doğası tertemiz deniziyle eşsiz güzellikteki bu koy misafirlerini bekliyor.

Boncuk Koyu: Sedir Adası yakınlarında bulunan Boncuk Koyu özellikle berrak ve tertemiz denizi ile görenleri kendisine hayran bırakmaktadır. Boncuk Koyu’nda ziyaretçiler için tesisler de bulunmaktadır.

Marmaris Kalesi ve Marmaris Müzesi

Marmaris’in simgesi ve görülmeye değer tarihî mekânlardan birisi olan Marmaris Kalesi İyonlar döneminde (MÖ 1044) yapılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman döneminde, yenilenen ve genişletilen kale I. Dünya Savaşı’nda büyük ölçüde zarar görmüştür. Kale 18 adet oda, bir çeşme ve arktan oluşmaktadır. Kalenin son restorasyonu 1980-1990 yılları arasında gerçekleştirilmiş ve 1991 yılında müze haline getirilmiştir. Kalenin Arkeoloji Salonu ve Etnografya Salonu olarak düzenlenen farklı kapalı alanları bulunmaktadır. Diğer alanlar da sanat galerisi ve depo olarak kullanılmaktadır.

Marmaris Müzesi'nin arkeoloji bölümünde farklı tarihi dönemlere ait (Helenistik, Roma ve Bizans) parçalar ve bölgede yapılan kazılarda bulunan çömlek ve cam işi eşyalar, sikke ve süs eşyaları sergilenmektedir. Etnografya bölümünde ise Osmanlı dönemine ait eşyalar bulunmaktadır. Marmaris Müzesi, Pazartesi günleri haftanın her günü 08.30-12.00 ve 13.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Hafsa Sultan Kervansarayı

thumbs_b_c_0b2708a5a716f84d1323b03f0a9a8f6d.jpg

Bölgedeki Osmanlı yapılarından bir diğeri de Hafsa Sultan Kervansarayı’dır. Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi olan Hafsa Sultan adına yapılmış olan kervansaray, Marmaris Kalesi'ne doğru uzanan dar yol üzerine 1545 yılında inşa edilmiştir. Kanuni Sultan Süleyman’ın dinlenme ve konaklama amacıyla yaptırdığı bu kervansaray, 8 odadan oluşmaktadır. Odalardan biri diğerlerine göre daha büyüktür. Hafsa Sultan Kervansarayı çok güçlü bir yapıdır ve günümüze kadar gelen bölümleri herhangi bir restorasyon görmeden bugüne kadar varlığını sürdürmüştür. Ancak ilk yapıldığı zamanlarda bugünkü halinden çok daha kapsamlı bir yapıya sahiptir. İçinde yakın zamana kadar varlığını sürdürmüş olan bir hamam bulunmaktadır. Ayrıca daha önceleri han işlevi gören ikinci katı zamanla yıkılmıştır. Osmanlı dönemi mimarisini yansıtan kervansaray Marmaris’i ziyaret edenlerin ilgisini çekmektedir. Bir süre bir bölümün bar olarak işletilmesi yerel halk tarafından tepki görmüştür. Mimari olarak önemli bir değeri olan kervansaray günümüzde kafe ve hediyelik eşya dükkânlarının bulunduğu turistik mekânların işletildiği bir yerdir. Tepkiler sonucu Kervansaray’ın müzeye dönüştürülmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir.

Baca Mağarası

Yaz tatilleri özellikle deniz sporlarını severler için önemli bir fırsat olarak kabul edilmektedir. Tatil için Ege ve Akdeniz kıyılarını tercih edenler de eğer dalış gibi deniz sporlarına düşkünse, tatillerine renk katmak için pek çok fırsatla karşılaşabilirler. Bu anlamda Marmaris özellikle dalış ve su altı fotoğrafçıları için bir cennettir. Dünyanın en önemli dalış noktalarından biri olarak kabul edilen Baca Mağarası Marmaris’e gelen profesyonel dalgıçlar için mükemmel bir aktivite fırsatı sunmaktadır. Mağaraya Baca Mağarası denmesinin sebebi de tam burundan 14 metre derinlikte suya girilip, 4 metre derinlikten çıkılması ve bu yapısının büyük bir şömineye benzemesidir. 5 metreden 50 metreye kadar dalış yapma imkânı sunan mağaranın içinde görülebilecek kardinal balıkları ve karidesler fotoğraf için renkli kareler sunmaktadır. Baca Mağarası, tatilini dalışla hareketlendirmek isteyen ziyaretçiler için kaçırılmaması gereken bir yerdir.

Halıcı Ahmet Urkay müzesi

museum2.jpg

Marmaris Halıcı Ahmet Urkay Müzesi, Marmaris-Muğla yolunun 10. kilometresinde yer alan özel bir müzedir. Kurucusu Ahmet Urkay, uzun yıllar Marmaris’te halı ticareti yapmış bir yandan da koleksiyonculuk belgesi alarak birçok önemli eser biriktirmiştir. Bu eserlerin kapalı kapılar ardında kalmasını istemeyen Urkay 3000 metrekarelik kapalı alana kurulu bu özel müzede birçok arkeolojik eser sergilenmesini sağlamıştır.

Müzede çeşitli uygarlıklara ait çömlek, cam işi eşyalar, sikkeler, heykeller ve süs eşyaları, halı, kilim, ahşap ve mermer eşyalar, silahlar ve yöresel kıyafetler sergilenmektedir. Müze haftanın her günü açıktır ve girişi ücretsizdir.

Eski Çarşı

Tarihi Bedesten olarak bilinen Eski Çarşı, Marmaris merkez çarşısı içerisinde bulunmaktadır. Tarihte olduğu gibi hala değerli eşya, ipek, deri, halı ve kumaş alım satımı yapılan bedestenler günümüzde de alışveriş alanları olarak varlıklarını sürdürmektedir. Marmaris'in merkezinde bulunan eski çarşı haftanın her günü kalabalıktır ve özellikle turistlerin alışveriş için tercih ettiği bir yerdir. Mimarî olarak İstanbul Kapalıçarşı’ya benzemekte olan çarşıda ihtiyacınız olan her türlü ürünü bulabilirsiniz. Çarşıda yöreye özgü lezzetler bulmak da mümkün. Marmaris’in özellikle balı ve reçeliyle ünlü olması nedeniyle eski çarşıdan bu ürünleri satın alabilir, sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.

Mimarî yapısıyla dikkat çeken Marmaris Bedesten’in avlusunda 3 katlı yekpare mermer bir havuz bulunmaktadır. Tarihi Bedesten’de, 32 dükkân ve bir kafe yer almaktadır. Tarihî bedestende alışveriş yaparken tarihe doğru bir yolculuğa çıkmış gibi hissedebilir avlusunda Türk kahvesi içerken tatilinize farklı bir anı katabilirsiniz. Ayrıca eğer tatiliniz boyunca postane ya da banka gibi kuruluşlara ihtiyaç duyarsanız çarşının etrafında yer alan bu kuruluşlarda işlerinizi de halledebilirsiniz.

Amos Antik Kenti

Eski Yunan dilinde “Ana Tanrıça Tapınağı” anlamına gelen Amos; Marmaris'in Turunç Beldesi Hisarburnu mevkii ile Kumlubük Koyu arasında yer alan Asarlık Tepesi üzerindedir.

Eğer tatiliniz sırasında Kumlubük ya da Turunç’ta vakit geçirmeyi düşünüyorsanız Amos Antik Kenti’ne de uğrayabilirsiniz. Özellikle yürüyüş yapmayı seviyorsanız Turunç’tan yürüyerek 1 saatte, Kumlubük’ten ise yarım saatte ulaşabileceğiniz Amos Antik Kenti size güzel manzaralar vadetmektedir. Antik Çağ’ın önemli kentlerinden biri olan Amos’ta günümüzde çok fazla kalıntı olmasa da Kumlubük Sahili’nin yamaçlarında tiyatro ve kent surlarını görmek mümkün.

Kent geniş bir çevreye yayılmış olsa da kalıntılar daha çok tepe üzerinde bulunmaktadır. Marmaris bölgesindeki en önemli antik kentlerden biri olan Amos, bölgede yerleşimin MÖ 2. yüzyıldan itibaren başladığını kanıtlamaktadır. Bölgede 1948 yılında yapılan kazılarda MÖ 200’lü yıllarda yapılmış olan kira sözleşmelerinin yer aldığı yazıtlar bulunmuştur. Bugün Amos kentinden geriye sur, kule ve idari yapılara ait parçalar kalmıştır. Özellikle de Amos Antik Tiyatrosu, kentteki en belirgin kalıntılardan biridir. Tiyatronun oturma bölgeleri, sahne kısmı ve yan duvarını görebilmek mümkündür.

Bozburun

Bozburun, Türkiye Cumhuriyeti’nin güneybatısında, Ege Bölgesi’nde yer alan Muğla ilinin Marmaris ilçesinde bulunan bir tatil beldesidir. Marmaris’in en uzak güneybatı ucunda yer alan belde ilçe merkezine 45 kilometre mesafededir.

Bozburun’a ulaşmak için öncelikle Marmaris’e gelmek gerekmektedir. Marmaris’e Türkiye’nin hemen hemen her şehrinden, özellikle yaz aylarında sıkça olmak üzere, şehirlerarası otobüs seferleri düzenlenmektedir. Marmaris ilçe merkezinden Bozburun’a ulaşmak için ise taksinin yanı sıra şehir içi toplu ulaşım araçlarından dolmuş ve minibüslerden faydalanmak mümkündür.

Bozburun’a en yakın uçak pisti ise Muğla’daki Dalaman Havalimanı’dır. Yaklaşık 150 kilometre uzaklıktaki havalimanından servisler veya toplu taşıma vasıtaları ile Bozburun’a ulaşım sağlanabilmektedir. Bazı oteller ise havalimanı ile otel tesisi arasında kendi servisleri ile hizmet vermektedir.

Devamını Oku

Selimiye

Selimiye, Marmaris’in görülmesi gereken noktalarından biridir. Aslında bir köy olan Selimiye özellikle Bodrum-Marmaris arasında mavi yolculuk yapan teknelerinin mutlaka uğradığı koylardan biri olan Selimiye Marmaris merkeze yaklaşık 1 saat uzaklıktadır.

Tertemiz denizi ve durgun suyuyla Selimiye, yaz tatili deyince aklına sınırsızca yüzmek gelen misafirlerini mutlu etmektedir. Selimiye’nin kumsalı bulunmamaktadır. Bu nedenle iskele etrafındaki lokanta ve konaklama yerleri denize girmek için tercih edilebilir. Eğer kumlu plajdan denize girmeyi tercih ediyorsanız 2 km uzaklıktaki kumlu plaja sahip, Sığ Liman’ı tercih edebilirsiniz. Selimiye ve çevresinde tarihî kalıntılara da rastlanabilmektedir. Antik adı Hydas olan Selimiye çevresinde çeşitli kale kalıntıları vardır. Denizfeneri, manastır ve tiyatro bu bölge görülmeye değer kalıntılar arasında yer almaktadır.

Turgut Köyü

Marmaris merkeze yaklaşık 40 dakikalık uzaklıkta olan Turgut Köyü özellikle jeep safari turlarının vazgeçilmez rotalarından birini oluşturmaktadır. Turgut Köyü’ndeki halıcılık da oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Türkiye’nin her bölgesinden getirilen halıların sergilenip satıldığı köyde halkın çoğunluğu halıcılıkla uğraşmaktadır. Bölgeyi ziyaret edenler, halının dokunuşunu ve boyanışını canlı olarak görebilmektedir. Berrak denizi, muhteşem plajıyla da turistlerin ilgisini çeken Turgut Köyü’ndeki restoranlar da misafirlerini memnun etmektedir.

Turgut köyü yakınlarında, Turgut Kalesi bulunmaktadır. Kaleye dik bir yürüyüş parkurundan sonra ulaşılmaktadır. BybassosAntikKenti’nin kalıntıları olduğu düşünülen kalenin duvarları günümüzde de görülebilmektedir. Kale’den görünen Orhaniye ve Hisarönü koylarının manzarası ise hafızalara kazınabilecek niteliktedir.

Kızkumu

Türkiye’nin en cazip tatil yerlerinden biri olan Marmaris sınırları içerisinde yer alan Kızkumu, görenleri şaşkına çeviren bir yer. Çünkü burada bulunan doğal durum sayesinde uzaktan bakanlar sizin denizin üzerinde yürüdüğünüzü düşünüyor. Bunun sebebi ise Kızkumu Plajı alanında denizin içerisinde 600 metrelik batık bir patika gibi uzanan bir kumsalın yer alması…

Devamını Oku

Yorumlar

21 Oca 2025, Salı - 07:07
Yaz gelince herkes tatil için çeşitli planlar yapıyor. Kimi memleketine kimi de tatil yerlerine. Biz de tatil yerlerinden biri olan Marmaris için plan yaptık. Zaten tatil rezervasyonlarını çok öncesinden yapıp ödemelerine başladık. Biletlerimizi de biriken millerden aldım, shopandmiles platformu üzerinden döüştürdüm ki çok daha güzel oldu. Ama bir yurt dışı uçuşumda millerin airbnb’lerde kullanıldığını gördüm. Burada da böyle bir kampanya olsaydı kesinlikle kullanmak isterdim. Gezip görmek istediğimiz her yeri gezerdik.