Uşak’ta Gece Hayatı ve Festivaller

usakta-ismetpasa-caddesinin-yeni-imaji-begeni-topluyor-IHA-20140115AW000820-3-t.jpg
 

Büyük şehirlerin aksine Uşak, gece hayatı olarak sizlere kısıtlı imkanlar sunmaktadır. Gece hayatı şehir merkezinde bulunan otel ve restoranların barlarıyla sınırlıdır. Üniversite gençliğinin sıklıkla tercih ettiği mekanlar yan yana konumlanmıştır ve barlar sokağı olarak anılır. Uşak geziniz sırasında kaldığınız otelin barını tercih edebileceğiniz gibi civardaki bu barları da ziyaret edebilirsiniz. Bütün gün gezdikten sonra dinlenmek için daha sakin bir akşamı tercih ederseniz küçük bir restoranda canlı müzik eşliğinde yemeğinizi yiyebilir, çayınızı kahvenizi yudumlayabilirsiniz.

Eşme Kilim ve Kültür Sanat Festivali: Eğlencenizi Uşak’ın yöresel imkanlarıyla birleştirmek isterseniz muhakkak festival takvimini kontrol etmelisiniz. Sadece Türkiye’de değil dünyada da kilimleriyle meşhur Uşak ilçesi Eşme’de her yıl Eşme kilim kültür ve sanat festivali düzenlenmekte. Eşme’nin el emeği göz nuru paha biçilmez kilimlerinin sergilendiği Türkiye’nin dört bir yanından katılımcıların olduğu bu festival görülmeye değer.

Ulubey Kanyon Kültür ve Turizm Festivali: Uşak’ın doğa harikalarından olan Ulubey Kanyonu’nda da her yıl Ulubey kanyon kültür ve turizm festivali düzenlenmekte. Çeşitli etkinliklerin ve spor yarışmalarının yapıldığı bu festival de gezinize renk katacaktır.

Yayla Şenlikleri ve Kiraz Kültür Festivalleri: Uşak halkı şehirlerinin kurulu olduğu coğrafyaya oldukça saygılılar. Bunun bir diğer göstergesi olarak da her yıl düzenlenen yayla şenlikleri ve kiraz kültür festivalleri düzenlemekteler. Yaz mevsiminin gelmesiyle etraflarındaki doğanın canlanışına şükranlarını sunmak ve bu bereketli dönemi kutlamak için düzenlenen yayla şenlikleri ve kiraz festivalleri Uşak’ta bir gelenek haline gelmiştir.

Uşak Cirit Müsabakaları: Uşak’ın bir başka geleneksel festivali ise her yıl nisan ayında düzenlenen cirit müsabakaları. Türklerin yüzyıllardır oynadığı ve geleneksel sporu olarak bilinen ciritin bir diğer adı çavgandır. Anadolu’ya gelişi Alparslan’la birlikte olan cirit oyunu at üstünde oynanır. Tarihsel olarak savaşçıların savaş sırasındaki becerilerini geliştirmek için adeta bir antrenman gibi başlayan bu oyun zaman içinde gelenek haline gelmiş ve bayramlarda, düğünlerde, şenliklerde oynanır olmuştur. Oyuncular ellerinde mızrakları temsil eden ama zararsız olan ağaçtan yapılma uzunca sopalar tutarlar. Oyuna adını veren bu sopalar savaşçıların silah kullanma becerilerini artırmalarına yardımcı olmak içindir. İki takım halinde oynanan cirit oyununda oyuncular geleneksel kıyafetleriyle yarışırlar. Büyükçe bir alanda karşılıklı dizilerek oyuna başlanır. Oyunda takımlara puan kazandıran ve kaybettiren kurallar önceden belirlenmiştir. Geleneksel olarak düzenlenen bu cirit müsabakaları elbette ki temsilidir. Oyun centilmence gerçekleştirilir ve asıl amacı eğlencedir. Her nisanda cirit müsabakaları adı altında düzenlenen bu festivalde cirit karşılaşmalarının yanı sıra çeşitli etkinlikler, eğlenceler ve panayırlar da düzenlenmektedir.

Gençlik festivali: Bunların dışında 2006 yılında şehirde kurulan Uşak Üniversitesiyle öğrenci nüfusunun artması Uşak’ta eğlence hayatının canlanmasına da sebep olmuştur. Son birkaç yıldır Uşak Belediyesi tarafından baharda gençlik festivali düzenlenmektedir. Şehirdeki gençler ve genç ruhlu insanlar bu festivale katılarak gönüllerince eğlenmektedir.

Uşak gezinizi planlarken belediyenin etkinlik takvimine göz atmanız ve planınızı yaparken bu festivalleri göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz. Yöresel festivallere katılmanız bölge halkıyla tanışmak ve onların yaşantısı hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacağı gibi gezinizi unutulmaz kılarak sizlere güzel hikayeler bırakacaktır.