Uşak Hakkında Bilinmesi Gerekenler

11.jpg
 

Ege ve Anadolu’nun birbirine bağlandığı noktada konumlanan Uşak, antik dönemlerden itibaren yerleşim için gözde olan şehirlerdendir ve M.Ö. 4000li yıllara kadar varan izlere rastlanmaktadır. Antik dönemde Temenothytia olarak anılan şehir tarih boyunca pek çok uygarlık tarafından yerleşke olarak tercih edilmiştir. Heraklilerden Aristomakhos’un oğlu Temenos’un adıyla anılan şehre özellikle bronz çağında çok fazla yerleşimin yapıldığı bilinmektedir. M.Ö. 2000’de Anadolu’daki siyasi birliği sağlamayı başaran Hititlerin, M.Ö. 1000 yılında ise Friglerin batıdaki sınırında bulunan il, çevresindeki bu çok kültürlülükte özellikle İon kültürünün etkisinde kalmıştır.

M.Ö 7. yüzyıla gelindiğinde ise parayı icat etmeleri ve ticarette yarattıkları etkiyle nam salmış olan Lidyalıların sınırlarına geçmiştir. Yine bu dönemde Ege bölgesini doğuya bağlayan ve tarihin en önemli ticaret yollarından biri olan “Kral Yolu” Uşak sınırlarından geçmekteydi. Lidyalıların egemenliğinin sonlanmasının ardından Perslerin hükmüne giren şehir daha sonra da tüm Anadolu gibi Büyük İskender’in hakimiyeti altına girmiştir.

Büyük İskender’in ölümünün ardından bu bölge İskender’in önemli generallerinden biri olan Antigonas’a hizmet payı olarak verilmiştir. Bir süre sonra da Bergama Krallığı’na bağlanan Uşak ve çevresi M.Ö 2. yüzyılda Roma İmparatorluğu’na geçmiş ve uzunca bir süre bu imparatorluğun sınırları içinde kalmıştır. Roma İmparatorluğu’nun ikiye ayrılması sebebiyle de Doğu Roma sınırları içinde kalan il 12. yüzyıla kadar Bizans hakimiyetinde yaşamıştır.

1071 yılından sonra Anadolu’da güçlenmeye başlayan Selçuklular ile Bizans arasında zaman zaman el değiştiren yerleşke nihayet 1176 yılında Miryokefalon Savaşıyla beylikler dönemine kadar Selçuklulara bağlanmıştır. Beylikler Döneminde ise Germiyanoğulları Beyliği Uşak ve çevresinde hakimiyet kurmuştur. Ta ki 1391 yılında Yıldırım Beyazıt’ın beyliğin egemenliğine son vermesine kadar. Bu tarihten sonra Osmanlı himayesine giren bölge fetret devriyle beraber yeniden canlanan beyliklerden yine Germiyanoğullarına geçmiştir. En nihayetinde Germiyanoğulları Beyliği’nin son hükümdarı olan II. Yakup Bey’in isteğiyle Osmanlı İmparatorluğu’na bağlanmıştır. Şehrin kuzeybatısında yer alan ve günümüzde de varlığını sürdüren Aybey Mahallesi en eski yerleşim yeridir ve yerleşkelerin büyümesi de bu mahallenin güneyine doğru olarak şehri genişletmiştir.

Uşak, Osmanlı döneminde pek çok gezginin dikkatini çekmiştir. 17. yüzyıl bilim insanlarından biri olan Katip Çelebi Cihannüma adlı coğrafya bilgilerinin yer aldığı eserinde Uşak’tan bahseder. Eserde Uşak’tan dere içinde (günümüzde Dokuzsele Çayı) Kaleli bir kasaba olarak söz edilir. 17. yüzyılın bir diğer önemli isimlerinden olan ve hayatının elli yılından fazlasını Osmanlı topraklarını gezmekle geçiren seyyah Evliya Çelebi de Seyahatname’sinde Uşakla ilgili gözlemlerine yer vermiştir. Evliya Çelebi, Celali İsyanlarına karışan eşkıyalara karşı şehir halkı tarafından kale surlarının yeniden inşa edildiğinden ve bu bölgede ticaretin oldukça geliştiğinden bahseder. Bunlarla birlikte ticarete ve tüccarlara verilen önemin bir göstergesi olarak şehirde iki hamam, üç yüzün üzerinde dükkân ve loncalar için yapılmış bir han olduğundan da bahseder.

Devamını Oku

Uşak ile İlgili

Uşak Nerededir?

Uşak, Ege Bölgesi’nin İç Ege Bölümü’nde olup Batı ve Orta Anadolu’yla olan bağlantı noktasında yer almaktadır. Kütahya, Manisa, Denizli ve Afyonkarahisar illeriyle komşudur. Ayrıca bu konumu nedeniyle iklimsel özellikleri ve bitki örtüsü de çeşitlidir.

Uşak’a Ne Zaman Gidilir?

Usak-Gezilecek-Yerler.jpg
 

Ege ve Anadolu bölgeleri arasındaki geçiş noktasında yer alan Uşak daha çok karasal iklim özellikleri göstermektedir. Uzun ve sert geçen kış mevsimi aynı zamanda oldukça da yağışlıdır. Bahar ve yaz mevsiminde sıcak ve yağışsız günlere kavuşan şehir kendisini ziyaret edenlere de oldukça elverişli bir ortam sunmaktadır. Bu yüzden şehri gezmek için en ideal zamanlar yaz mevsimidir.

Uşak’ta Gezilecek Yerler

Tarih boyunca yerleşim için uygun bulunan Uşak’ta pek çok kültürün izlerini bulmak mümkündür. Tarihî güzelliklerinin yanı sıra doğal güzellikleriyle de ziyaretçi toplayan Uşak, size dolu dolu bir seyahat deneyimi sunuyor. Bölge halkı tarafından özenle korunan ve değer gören bu güzellikler belediye tarafından en iyi şekilde hizmete sunulmuş durumda. Uşak'ta gezi rotanızı belirlerken öncelikli olarak Eski Çağ ve Modern Çağ'a ait izleri taşıyan tarihî yapılar veya bölgeler ile başlayabilirsiniz. Uşak bu konuda size aslında zengin bir seçenek sunmaktadır.

Uşak Gezilecek Yerler

Uşak'ta ilk görmeniz gereken yerlerden biri Amerika'daki Büyük Kanyon'dan sonra ikinci büyük kanyon olan Ulubey Kanyonu'dur. Bu kanyon, dünyada ikinci büyük kanyon olması sebebi ile görülmeye değer bir doğa harikasıdır. Daha sonra Uşak iline ait şifalı sular ve kaplıcalarla devam edebilirsiniz. Üstelik bu ziyaretlerinizi tedavi amaçlı olarak da gerçekleştirebilirsiniz. Uşak ilinde tarihî birçok değere ev sahipliği yapan Uşak Arkeoloji Müzesi ilk ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir. Burada bulunan bir çok tarihî eser sizlere bu bölgedeki birçok tarihî yerleşim  yeri  ve halkı hakkında bilgiler sunmaktadır. Bir diğer destinasyon ise birinci dereceden tarihî sit alanı ilan edilmiş olan Blaundus Antik Kenti'dir. Tiyatro ve kaya mezarları gibi bir çok yapıyı bu tarihî kentte inceleyebilirsiniz. Yine Helenistik Dönem'eait olan Clandras Köprüsü de yerinde ziyaret edebileceğiniz bölgedeki eşsiz güzelliğe sahip yapılardan biridir. Yakın tarihi içinde barındıran Atatürk ve Etnografya Müzesi ise Atatürk'ün Uşak'ta kaldığı yer olması nedeni ile önemlidir. Bunun yanısıra eski ticaret yolunun üzerinde bulunan Paşa Hanı'da yine hem tarihî mimarisini ile hem de barındırdığı yerel alışveriş dükkanlarını görmek için ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir. 
 
Devamını Oku

Uşak İçi Ulaşım

IMG_1A3E40-299503-7C6CE1-805776-624FD8-2CA1BE.jpg
 

Uşak şehir merkezinde belediye tarafından hizmete sunulan minibüsler, midibüsler ve otobüslerle toplu taşıma yapılmaktadır. Uşak Üniversitesi’ne sefer yapan çok sayıda otobüs bulunması öğrenciler açısından oldukça kullanışlıdır. Şehrin bazı noktaları fiziki olarak otobüs ulaşımına izin vermese de o bölgelere en yakın yerlere ulaşım sağlayan otobüsler vardır. Toplu taşıma da kartlı sistem kullanan Uşak’ta sivil yolcu ücreti 2 lira iken öğrenci yolcu ücreti 1,5 liradır.

Uşak Mutfağı

270620141044539553175_2.jpg
 

Seyahate çıkmanın en güzel yanlarından biri de şüphesiz leziz yöresel yemeklerin tadına bakmaktır. Uşak da Türkiye’nin bütün şehirleri gibi ziyaretçilerini oldukça zengin bir mutfakla karşılamakta.

Uşak Mutfağının en ünlü ismi ise Tarhana çorbası. Türkiye’nin pek çok yerinde bilinen ve yapılan bu çorbayı Uşak’a özgü kılan ise içinde isteğe bağlı olarak kullanılan nohut ya da fasulye. Domates, nane, soğan, un, yoğurt, süt, yeşil ve kırmızı biberle hazırlanan hamur kıvamındaki harç yaklaşık 20 gün boyunca toprak bir kapta bekletiliyor. 20 günün sonunda kuruyan harç elle ufalanarak yeniden dinlenmeye bırakılıyor. Yapım aşaması oldukça zahmetli olan bu çorbayı Uşak’ta mutlaka denemelisiniz. Çorbayı tadınca çekilen bütün zahmete değdiğini göreceksiniz. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret statüsü kazanan Uşak tarhana çorbası tescillenmiştir.

Çorbadan sonra mutlaka denemeniz gereken bir tat olarak Döndürme Böreğini öneririz. Ulubey ilçesiyle özdeşleşmiş bu böreğin halk arasında özel bir yeri var. Cumartesi günleri kurulan Ulubey ilçe pazarı hem sıvı yağ satın alma hem de bu böreğin yapılma günü olarak bilinir. Peynir ve ıspanakla yapılan bu böreği bölge halkı o kadar seviyor ki bir evde üç cumartesi döndürme yapılmazsa bunun boşanma sebebi bile sayılabileceğini söylüyorlar. Bu durum yöre halkının böreği ne kadar çok sevdiğinin esprili bir ifadesi elbette. Cumartesi günlerinin vazgeçilmez yemeği olan Ulubey Döndürmesi’ni yemeden Uşaktan ayrılmamanızı tavsiye ederiz.

Ulubey Döndürmesi gibi özel bir günle özdeşleşen bir diğer Uşak yemeği ise ebem köftesi. Her kurban bayramının ikinci günü muhakkak pişirilen bu yemeği bu kadar lezzetli yapansa kurban etinin en güzel yeri olan bonfile kısmının kullanılması.

Uşak’ın zengin mutfağından bizlere göz kırpan bir başka yemek ise alacatane. Yeşil mercimek ve bulgurla yapılan bu yemek hem çok lezzetli hem de besin değeri açısından oldukça zengin. Alacatane yemeğini ustalıkla pişirmenin sırrı ise kıvamında. Bu yemek öyle bir kıvamda olmalı ki ne çorba gibi çok sulu ne de pilav gibi susuz. İkisinin arasındaki kıvamı denk getirmek bir hüner göstergesi sayılıyor bölgede.

Bu kadar yemeğin üstüne lezzetli bir tatlı yemeden Uşak’tan ayrılmak olmaz. O yüzden sizlere bir diğer lezzetli tavsiyemiz Demir tatlısı. Tatlıya adını veren ise yapımında kullanılan demir kalıp. Çiçek gibi bir şekle sahip olan bu kalıp tatlıyı şekillendirmek için kullanılıyor. Bu tatlı Uşak’ın bazı yörelerinde “nişan tatlısı” olarak da anılır. Bunun sebebi ise nişan töreninden sonra gelinin ailesi tarafından damadın ailesine ‘aramızda hep tatlı sohbetler olsun’ mesajı vermek için gönderilmesidir.

Uşak’ta Alışveriş

16975599.jpg
 

Uşak’ta alışveriş yapabileceğiniz çeşitli mağazaların yanı sıra alışveriş merkezi de bulunmaktadır. Fakat Uşak seyahatinizden yöresel ürünlerle dönmek isterseniz ilçe pazarlarını ziyaret etmenizi öneririz. Genellikle cumartesi ve pazar günleri kurulan bu pazarlarda bölge halkının kendi bahçesinde, tarlasında yetiştirdiği taptaze ve sağlıklı sebze ve meyveleri bulabilirsiniz. Bunların haricinde ilçe pazarlarında yağ, tarhana, turşu, kış için ideal kurutulmuş sebzeler de satılmaktadır. Bu ürünler de bölge halkının kendisi tarafından yapılmaktadır. Ev lezzeti taşıyan bu ürünler oldukça lezzetli ve uygun fiyatlara satılmaktadır.

Uşak’ın dünyaca meşhur kilimlerini de bulabileceğiniz mağazalar ve atölyeler bulunmakta. Kök boyası kullanılan özel bir teknikle dokunan meşhur Eşme kilimleri de Uşak seyahatinizden size güzel ve şık bir anı kalabilir. Uşak halısı ve Eşme kilimi dışında bu bölgede battaniyeler ve seccadeler de meşhur olduğundan pek çok mağazada bulmanız mümkün. Ayrıca merkezdeki Paşa Hanı da ziyaret etmeyi unutmayın. Hanın alt katında bulunan dükkanlar sizlere alışveriş konusunda bol çeşit sunmakta.

*Yukarıdaki tarihler 2017 yılına aittir. Tarihler yıla göre değişmektedir.

Uşak İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 112

Yangın: 110

Polis: 155

Uşak Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 2oC
    • Şub 3oC
    • Mar 6oC
    • Nis 11oC
    • May 15oC
    • Haz 19oC
    • Tem 22oC
    • Agu 22oC
    • Eyl 19oC
    • Eki 14oC
    • Kas 8oC
    • Ara 4oC

Kısa Kısa

Nüfus: 358.736 / Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası/ İklim: Karasal İklim/ Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2-3 gün