Yedigöller Hakkında Bilinmesi Gerekenler

1

Batı Karadeniz Bölgesinde, Bolu il sınırları içinde, oldukça engebeli bir yörede bulunan Yedigöller Milli Parkı, heyelanın oluşturduğu gölleriyle "Orman Denizi"ni andıran zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Bolu'nun Mengen ve Yığılca ilçeleri sınırında bulunan ve yaklaşık 2.020 hektarlık bir alana yayılarak Yedigöller'i de içine alan park, 1965'te milli park ilan edilmiştir. Milli parkta irili ufaklı 7 adet doğa harikası heyelan gölü, bu göllerde yaşayan alabalıklar ve bu değerlerin yarattığı rekreasyon kullanım potansiyeli, ana kaynakları oluştururlar. Genellikle yer yapısı serpantinlerden ve volkanik kayaçlardan oluşan sahada, zaman zaman göçük yer hareketleri sürüklenmeye hazır arazi yapısı, göllerin meydana gelmesini hazırlayan başlıca faktörlerdir. Göller, kayan kitlelerin, vadilerin önlerini kapaması sonucu arkada suların biriktiği set gölleridir. Yedigöller havzası; güneyden kuzeye 1500 metrelik bir alan içinde sıralanan Sazlıgöl, İncegöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, Deringöl, Büyükgöl ve Seringöl gibi yedi heyelan gölünden oluşmuştur. Bu göllerden bazıları dip kaçaklar ile birbirine bağlantılıdır.

Göller, aralarında 100 m yükselti farkı bulunan iki plato üzerindedir. Ortalama 780 m yükseklikte bulunan platodaki göllerin en büyüğü Büyükgöl'dür. Büyükgöl'ün güneydoğusundaki Deringöl, 20 m uzunluğundaki akan bölümüyle Büyükgöl'e bağlıdır. Büyükgöl'ün kuzeyinde ise Seringöl bulunmaktadır. Diğer platodan 100 m yükseklikte bulunan bu platonun en geniş gölü Nazlıgöl'dür. Aynı platoda Sazlıgöl, İncegöl ve Kurugöl bulunur.
 

Tanıtım Videosu:

Devamını Oku

Yedigöller ile İlgili

Yedigöller Nerededir?

Yedigöller Milli Parkı, Batı Karadeniz bölgesinde Bolu ilinin kuzeyinde, Zonguldak ilinin güneyinde ve Düzce ilinin doğusunda yer almaktadır. Bolu ilinin sınırları içindeki Yedigöller, Bolu merkeze 42 km uzaklıktadır. Yedigöller’e Bolu’nun Mengen ilçesinden ulaşmak mümkündür.

Yedigöller’e Nasıl Gidilir?

Yedigöller’e hem özel araçla hem de otobüslerle ulaşım mümkündür. Özel aracıyla İstanbul’dan ve Ankara’dan çıkacak olanlar, TEM otoyolunu kullanarak Bolu sapağına kadar ilerlemeliler. Bundan sonra iki seçenek var. Birincisi, Bolu-Yeniçağa ayrımından saparak, Mengen üzerinden gitmektir. Bu yolu seçenler, yeşilin her tonunu görebilecekleri keyifli bir yolculuk yapabilirler. İkinci seçenek, Bolu merkezden kuzeye ayrılan yollarla gitmektir. Bu yolun ilk etabının tadilatı, 2015’in sonbahar aylarında tamamlanmış ve ulaşıma açılmıştır. Ancak yine de bu yolu kullanan sürücülerin dikkatli olması gerekmektedir. Her iki yolun da yaklaşık 30 km'lik bölümü stabilizedir. Kışın Bolu-Yedigöller güzergâhı karla kaplı olduğundan ulaşım sadece Yeniçağa-Mengen-Yazıcık üzerinden yapılır.

Otobüsle gitmek isteyenler için, özellikle büyük şehirlerin hemen hepsinden, Bolu’ya otobüs seferi yapılmaktadır. Ancak, Bolu’dan sonra Yedigöller’e ulaşım sadece taksilerle yapılmaktadır ve oldukça pahalıdır. Bu nedenle özel aracı olmayanların, “tur organizasyonu” kapsamında yolculuk yapmaları daha uygun olacaktır.

Yedigöller’e Ne Zaman Gidilir?

Batı Karadeniz iklim kuşağındaki havzada ilkbahar serin, yazlar sıcak, sonbahar kısmen ılık, kışlar ise oldukça soğuktur. En soğuk ay ortalama 1 derece ile ocak, en sıcak ay ortalaması 19 derece ile temmuzdur. Yıllık yağış ortalaması 629 mm’dir. Bu nedenle Yedigöller’i ziyaret içi en uygun zaman nisan-kasım aralığıdır.

Devamını Oku

Yedigöller’de Nerede Kalmalı?

Yedigöller Milli Parkı’nda çadırla ve karavanla kamp yapmak için uygun alanlar bulunmaktadır. Ayrıca, ziyaretçilerin günlük ihtiyaçlarını karşılamak ve birkaç günlük konaklama hizmeti sunmak amacıyla, park içinde, mütevazı yatak sayısına sahip bir misafirhane ve bungalovlar da mevcuttur. Bolu merkezde ise çok sayıda 3-4-5 yıldızlı otel ve motel bulunmaktadır.

Yedigöller’de Gezilecek Yerler

Yedigöller Milli Parkı, gezilecek yerlerin tamamını bünyesinde toplamış bir yeryüzü cennetidir. Parktan içeriye adımınızı attığınız anda, yeşilin belki de hiç görmediğiniz tonları sizi kuşatır. Bu parkın içinde devasa büyüklükte ağaçlar, o güne kadar sadece dergilerde, gazetelerde fotoğrafını gördüğünüz hayvanlar, kuşlar gözünüze ilk çarpanlar olacaktır. Sonrasında da sıra parka adını veren irili, ufaklı 7 göle gelecektir.

Devamını Oku

Yedigöller İçi Ulaşım

Yedigöller’e ne Bolu’dan ne de başka bir merkezden toplu ulaşım söz konusu değildir. Bu nedenle ya özel araçla ya da tur otobüsleriyle gitmek gerekir. Zaman zaman genç maceracıların “otostop” yaptıkları gözlense de, ulaşım için oldukça zayıf bir alternatiftir.

Yedigöller Mutfağı

Yedigöller’de tek seçenek alabalıktır. Buradaki göllerde, son derece lezzetli alabalıklar yetişmektedir. Balıkçıların, Abant’tan getirdikleri alabalık türü, buranın doğal alabalığının yumurtalarını yiyerek, yok olma noktasına getirse de, 1969’da Milli Park kurulunca alabalıklar kurtulmuştur. Türkiye’nin ilk alabalık üretim istasyonu olan merkez, hala faaliyetini sürdürmektedir. Mangalda güzel bir alabalık ziyafeti için, buradan alabalık satın almak da mümkündür. Eğer satın almak yerine kendi balığınızı tutmak isterseniz, ücretini ödemeniz yeterli olacaktır. Yeter ki, yanınızda olta takımınız ve biraz ekmek içi olsun.

Popüler restoranlar

Milli park alanı içinde, pikniğe gelen günübirlikçiler için tahta masalar ve ocaklar mevcuttur. Yiyecek ve içeceklerinizi mutlaka yanınızda götürmelisiniz. Çünkü Yedigöller’deki tek yemek seçeneği alabalıktır. Kamp alanları ve bungalovların olduğu bölgede kır gazinosu ve büfe gibi tesisler de mevcuttur. Ancak menüler, alabalık ve tost çeşitleri ile sınırlıdır.

Bahşiş

Türkiye’de bahşiş verme oranı kişinin memnuniyetine göre değişse de ortalama miktar, toplam hesabın %7-10’u arasındadır. Bazı mekânlarda bahşiş miktarı hesabın içine yedirildiğinden, ödeme yaparken buna dikkat ederek bahşiş bırakmak gerekir.

Yedigöller’de Alışveriş

Yedigöller’e giden yol üzerinde, yörenin insanları çeşit çeşit meyve ve el iş örnekleri satmaktadırlar. Mevsiminde alıç ve çilek en sık rastlanan meyvelerdir. Bu yörenin alıçları Napolyon kirazı büyüklüğünde, dağ çileği ise mis kokulu oluyor.

Yedigöller Gece Hayatı

Yedigöller’de gece hayatı deyince akla güneşin batışıyla kızıla boyanan gökyüzünün altında yürüyüş ve hava karardıktan sonra yıldızları seyredip sessizlikte kaybolmak gelir.

Yedigöller İçin Faydalı Bilgiler

Acil Yardım: 112

Yangın: 110

Polis: 155

Bolu Belediyesi: 444 26 58

Yedigöller Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 0oC
    • Şub 2oC
    • Mar 5oC
    • Nis 10oC
    • May 14oC
    • Haz 17oC
    • Tem 20oC
    • Agu 20oC
    • Eyl 17oC
    • Eki 12oC
    • Kas 6oC
    • Ara 2oC

Kısa Kısa

Nüfus: - / Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası (TRY) / İklim: Akdeniz İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 1 gün