İnsanlık Tarihinin En Eski Şehirleri

Beyrut, Lübnan- M.Ö – 3000

Doğu’nun Paris’i olarak anılan Lübnan'ın başkenti Beyrut, geçmişte’de günümüzde olduğu gibi bir kültür başkenti idi. Fenike, Helen, Bizans ve Osmanlı egemenliklerinden sonra, çok büyük bir kültürel mirasın üzerine konan şehir, 1990’da Lübnan iç savaşının bitmesiyle rahat bir nefes aldı ve eski şaşalı günlerine döndü. 

1

Gaziantep, Türkiye –M.Ö 3650

Kurtuluş Savaşı’nın önemli kentlerinden biri olan Gaziantep, en eski 9. kent olarak listeye girdi. Başta Babil yönetimi altında olan kent, daha sonra Hititler tarafından işgal edilmiş, sırasıyla Asur, Bizans ve Osmanlı egemenliğine geçmiştir. Eski adı Ayıntap olan şehrin anlamının Hitit dilinde ‘’Han Toprağı’’ olduğu söylenmekle beraber, bu konuda birçok rivayet vardır. 1921’de ise, çıkarılan yasa ile şehrin adı Gaziantep olmuştur. 

Filibe, Bulgaristan –M.Ö 4000

Bulgaristan’ın en büyük 2. Şehri olan Plovdiv’in adı Makedonya Kralı 2. Filip’ten gelmektedir. Roma, Bizans ve Osmanlı egemenliğine giren şehir, bu üç  kültürün de izlerini taşımaktadır. 

2

Sayda, Lübnan – M.Ö 4000

Eski adı Sidon olan şehir, Fenikeliler’in en eski ve en önemli şehriydi. İsa’nın da bu şehri ziyaret ettiği söylenir. Büyük Alexander tarafından fethedilen şehir, 1517’de Osmanlı egemenliğine girmiş. Günümüzde ise Beyrutun 25km kuzeyinde yer almaktadır. 

Feyyum, Mısır –M.Ö 4000

Kahire’nin 100km Güney Batısında bulunan şehrin eski adı Medinet El-Feyyum'dur. Antik Krokodilopolis kentinin kısmen üzerinde oturmaktadır. Feyyum Portleri ile ünlü olan şehirde, ölüler gömüldükten sonra, yaşarkenki yüzleri ahşap levhalara yapılıp ölünün baş kısmına konuluyordu.Tün suların tanrısı kabul edilen ‘’Sobek’’in şehridir. 

Susa, İran- M.Ö 4200

Eski adı ‘’Şuşan’’ olan şehir,  Elam devletinin başkentidir. Daha sonra 2. Kiros yada bizdeki adıyla Büyük Keyhüsrev tarafından fethedilmiştir ve Pers şehri haline gelmiştir. Şuan şehirde 65.000 kişi yaşamaktadır.

Şam, Suriye- M.Ö 4300

Bugünlerde adı savaşlarla anılan Şam, bazı tarihçilere göre dünyanın en eski yerleşim yeri, fakat bu konuda tartışmalar olduğu için listeye 3. Sıradan girebiliyor. Aramlar’ın gelmesiyle beraber şehir önemli bir kent haline gelmiştir. O yıllarda yapılan kanallar, günümüz Şam’ında kullanılan alt yapının temelini oluşturmaktadır. 

Halep, Suriye- M.Ö 4300

Suriye’nin 4.4 milyon kişiyle en kalabalık şehridir. Halep Arapça’da ‘’Süt Veren’’ anlamına gelmektedir. M.Ö. 800 yılına kadar Hitit kontrolünde kalan şehir, daha sonra Asurlular, Persler, Roma, Bizans, Arap, Selçuklu ve Osmanlı egemenliğine girmiştir. Bu yanı ile birçok kültürü içinde barındıran bir şehirdir. 

3

Biblos, Lübnan –M.Ö 5000

Fenikeli’ler tarafından kurulan şehrin asıl adı Gubla’dır. Şehre Biblos adını verenler, şehirden Papirus ithal eden Yunanlı’lar olmuştur. İngilizcedeki ‘’Bible’’ kelimesi de buradan gelmektedir. 

Eriha, Filistin – M.Ö 9000

Dünya’nın en eski yerleşim yeri olan şehirde, bugün hala 20.000 kişi yaşıyor. Ürdün Nehri’nin kıyısında buşunan şehirde, tarih boyunca yaşam sürekli devam etmiş. 

Verethragna

Yazar Hakkında

Verethragna

Gezer, Analog fotoğraflar çeker. Klasik bisikletleri restore eder. Müzik dinler, şarkı söyler.