Alaçatı,İzmir İlinin bir beldesidir veÇeşme ilçesinin sınırları içerisinde yer alır. Rüzgârı bol, denizi serin ve güneşi güler yüzlü olan Alaçatı’nın renkli taş evleri ve özgürlük dolu sokakları ile küçük ama ünlü bir beldedir. Rüzgâr sörfü tutkunlarının da uğrak noktası olan Alaçatı, yaz için ideal bir tatil noktasıdır.
Alaçatı’da Gezilecek Yerler
Alaçatı denilince akla gelen deniz, kum, güneş üçlüsü gelir. Ama bunun ötesine bakılınca daha çok şey görmemiz gerekecektir.
1-Alaçatı Yel Değirmenleri
Alaçatı, yıl boyu esen rüzgârı ile biliniyor. Yüz elli yıl kadar Alaçatı gibi rüzgârı bol olan yerlerde buğdayı öğütmek için kullanılan yel değirmenleri günümüzde turizm amaçlı ziyaret ediliyor. Alaçatı’nın girişinde ilk göze çarpan tarihî yel değirmenleri belediyenin koruması ile restore edilmiş ve bir kısmı restoran ve kafe olarak hizmet vermektedir. Kafelerde damlasakızlı gazoz da bulunmaktadır. Alaçatı’ya özgü olan bu gazozu denemenizi öneririm.
2-Alaçatı Evleri
Rengârenk evlerin çoğu kesme taşlardan yapılmıştır. Genellikle mavinin tonlarını taşıyan otantik evler egenin ruhunu yansıtır. Bazı evler ise butik otel olarak kullanılmaktadır.
3-Alaçatı Plajları
Deniz, kum ve güneş üçlüsünü yaşatan Alaçatı plajları halk plajı ve beach club olarak ikiye ayrılır. Serin ve az tuzlu olan bu plajları görmenizi öneririm.
4-Alaçatı Çarşısı
Heyecan ve renklerle dolu olan Alaçatı Çarşısı’nda birçok meyhane bulunmaktadır. Canlı müzik ve rakı ikilisi en çok akla gelenlerdendir. Alaçatı Çarşısı’nda gece hayatı daha akıcıdır. Akşam oldu mu yüzlerce insan çarşıya akar. Kimisi kumru yer, kimisi balık yer ve rakı içer. Çarşıda çokça hediyelik eşya satan yerler olur. Yanı sıra midye, süt mısır ve kestane satan mini tezgâhlar olur.
Alaçatı’da Ulaşım
Alaçatı küçük bir yer olmasıyla birlikte merkezden her yere yürüyerek ulaşmak kolaydır. Sokaklar dar olduğu için taksi ve özel araç ile ulaşım pek pratik olmayacaktır. Yaz aylarında Arnavut kaldırımları ve renkli sokakları yaya olarak keşfetmek tatilinizi daha güzel kılacaktır. Yorulduğunuzda bir kafede soluklanabilir ve ilginizi çeken şeyin resmini çekebilirsiniz. Alaçatı’yı bisikletle gezmek de mümkün ancak akşam vakitlerinde kalabalığın arasında pek elverişli olmayacaktır.
Alaçatı’da ne yenir?
Alaçatı’da daha çok Akdeniz ve Ege mutfağını görürüz. Küçük bir belde olmasına rağmen çeşitli tatlara sahiptir.
Ana yemek öncesi yöresel olan ekmek ve kekikli, pul biberli zeytinyağlı ve yörenin mezeleriyle başlamalısınız. Ardından deniz ürünleri veya kumru tercih edilir. Sakızlı likör, reçel, muhallebi, kurabiye, gazoz, dondurma ve kahve ile devam edebilirsiniz.
Alaçatı’da Konaklama
Alaçatı’da konaklama deyince çoğumuzun aklına butik oteller gelir. Butik oteller dışında normal oteller de iş görür. Ama daha uygun fiyata kalıp sadece denizin ve şehrin tadını çıkarmak istiyorsanız pansiyonlar, hosteller ve öğretmenevlerini de tercih edebilirsiniz.
Alaçatı Festivalleri
1-Alaçatı Ot Festivali
Alaçatı’nın en ünlü festivallerinden olan ot festivalinde binbir çeşitli ot ile Alaçatı’da yapılan yemeklerin sergilendiği bir festivaldir. Çok sayıda yabancı turistin katılmasıyla birlikte yılın her nisan ayında yapılmaktadır.
2-Alaçatı Sörf Şenliği
Genelde temmuz aylarında yapılan sörf şenliğine Türkiye’nin ünlü sörfçüleri katılır.