Alaçatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler


Alaçatı, İzmir ilinin bir beldesidir. Çeşme ilçesi sınırlarında yer alır. Son yıllarda Ege Bölgesi’nde bulunan en gözde tatil yeri ve turizm merkezidir. Özellikle Akdeniz sıcağını sevmeyenlerin başlıca tatil adreslerinden biridir. Zira rüzgârı bol Alaçatı’nın deniz suyu hem daha serin hem daha az tuzludur. Rengârenk taş evleri ve hayat dolu sokaklarıyla kendi küçük ünü büyük bu belde, sadece Türk ünlülerin değil rüzgâr sörfü tutkunlarının da uğrak yeridir. Özellikle yaz tatili için ideal bir turizm merkezi olan Alaçatı’da 4 ila 5 günlük bir tatil yapabilirsiniz; ancak beldenin sokaklarını, butiklerini, kafe ve restoranlarını keşfetmeniz için 2 gün yetecektir. Türkiye’nin sörf cenneti olan Alaçatı’dan canlı gece hayatı, denizi, plajları, dinamik turist nüfusu, butik otel ve dükkanları için günlerce ayrılmak istemeyeceksiniz. Alaçatı sadece yazın değil kışın da sörf tutkunlarının ortak adresidir. Hem yılın yorgunluğunu atmak hem hayat dolu kalabalık içinde eğlenmek istiyorsanız burası, Türkiye’de gidebileceğiniz en iyi tatil rotalarından biridir.

Antik Çağ’daki adı Agrilia olduğu düşünülen Alaçatı, en eski çağlardan bugüne dek Ege’nin incisidir. Alaçatı hakkındaki ilk bilgiler 1300’lü yıllarda yazılan belgelerde karşımıza çıkar. Osmanlı döneminde piyadeler/ süvariler köyü olarak bilinen bu beldenin bugünkü adı, Alaca at ailesinin buraya yerleşmesiyle yıllar içinde Alaçatı olarak evrilir. 1566 yılında Osmanlıların Sakız Adası’nı fethetmesine kadar geçen süre içinde Alaçatı, Cenevizlilerin yönetimi altında şarapçılığı ile ön plana çıkmış, Anadolu’nun önemli ticaret merkezlerindendi.

19. yüzyılın ortalarında güneyi bataklık olan Alacaat köyünde sıtma salgını baş gösterir ve bataklığı kurutmak amacı ile bir kanal açılmasına karar verilir. Osmanlı mimarı Hacı Memiş’in çalışmaları ve çevreden yöreye getirilen Rum işçilerin emekleri sonucunda Alaçatı’nın güneyindeki bataklık bölge kurtarılarak yerleşime açıldı. Sağlıklı bir yerleşim yeri halini aldıktan sonra burada 45 bin kişi yaşıyordu. Bunların 40 bini Rum, 5 bini ise Türk’tü. Taş evlerinin çoğu 1850-1902 arasında inşa edilmiştir. ‘Alaçatı taşı’ adı verilen ve pomza taşı görünümlü kesme taşlar sayesinde bu evler kışın sıcak, yazın serin tutar. Özellikle Rum mimarisinin etkisinde kalan Alaçatı’da evler yöreye özgü taşlardan cumbalı ve iki katlı olarak inşa edilmişlerdir. 1912 Balkan Savaşı'nda Osmanlı'nın aldığı yenilgi sonucu, Balkanlardan kaçan göçmenler Alaçatı' ya gelmeye, Rumlar da köyü terk etmeye başlamıştır.

Devamını Oku

Alaçatı Nerededir?

Alaçatı, Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde bulunan ve üçüncü en büyük ili olan İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı bir beldedir.

Devamını Oku

Alaçatı’da Nerede Kalınır?

74913907.jpg


Alaçatı’da konaklama deyince herkesin cevabı butik oteller olacaktır. Zira yel değirmenleri ve taş evlerinden sonra Alaçatı’nın imzası haline gelen yapılar bu butik otellerdir. Bizim de size önerimiz Alaçatı atmosferini doyasıya yaşamanız için butik otelleri tercih etmeniz yönündedir. Böylece Alaçatı’da bir taş ev edinemeseniz bile seyahatiniz boyunca taş evde konaklamayı deneyimlemeniz mümkün olacaktır. Butik otellerin sahipleri aynı zamanda işletmecileri oluyorlar ve müşterileriyle bizzat ilgileniyorlar. Müşterilerinin odasının temizliğinden kahvaltısına kadar her detayla kendileri ilgileniyorlar. Bu butik otellerde konaklamanın ikinci özelliği ise kalabalığın ve gürültünün olmamasıdır. Bu otellerin bazılarında muhtemelen fitness salonu, masaj hizmeti bulamayacaksınız ama hangisinde kalsanız kendinizi 5 yıldız standartlarında hizmet alıyor gibi hissedeceksiniz. Üstelik sizin ve aileniz için en uygun oteli çeşitli otel rezervasyon sitelerinden ücretsiz iptal ve/veya kredi kartsız işlem seçenekleriyle ayırtabileceksiniz.

Alaçatı’yı eskiden sadece sörf meraklıları bilirdi. Son zamanlarda bu kadar tanınmasının nedeni ünlülerin Bodrum’un popülerliğinden kaçmasıydı. Bu adres değişikliği Alaçatı’nın da Bodrum kadar popüler olmasıyla sonuçlandı. Dolayısıyla siz de Alaçatı’ya gitmek istiyorsanız otel rezervasyonlarınızı en az 3-4 ay önceden yapmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü butik otellerde yerler çok çabuk doluyor. Öyle ki Butik oteller yaz sezonuna en az yüzde 80 doluluk oranıyla giriyorlar. Her butik otelde oda sayısı kısıtlı olduğu için size tavsiyemiz elinizi çabuk tutmanızdır.

Alaçatı küçücük bir belde olmasına rağmen yaklaşık 300 otele ev sahipliği yapıyor. Size kalmanızı en çok önerdiğimiz butik oteller Alaçatı merkezi, Yeni Mecidiye Mahallesi ve Port Alaçatı çevresinde bulunmaktadır. Çocuklu bir tatil planlıyorsanız otelinize karar verirken otellerin çocukları kabul edip etmediklerinden emin olmayı unutmayınız. Ayrıca evcil hayvanıyla seyahat etmek isteyen turistlerin hayvan dostu otelleri araştırması gerektiğini söyleyebiliriz. Port Alaçatı dolaylarında konakladığınız takdirde plajlara daha kolay ulaşabileceğinizi hatırlatmak isteriz.

Butik otel rezerve etmekten ziyade bir taş ev kiralamayı tercih eden turistler ev kiralama sitelerinden uygun fiyata bir Alaçatı evinin bir odasını veya tamamını kiralayabilirler. Bu alternatif konaklama seçeneğini genellikle kalabalık bir grupla tatile çıkanlar tercih etmektedir. Bu konaklama tarzı da son zamanlarda yoğun rağbet gördüğü için seyahatinizden en az 3 ay önce ev kiralamanızı tavsiye ediyoruz.

Devamını Oku

Alaçatı Otelleri - Alaçatı Otel Fiyatları

İzmir ilinin bir beldesi olan Alaçatı, Çeşme ilçesine bağlıdır. Alaçatı, son yılların popüler yaz tatili yeridir. Yaz aylarında daha serin yerde denizin tadını çıkarmak isteyenler için Alaçatı, bol rüzgarlı ve deniz suyunun az tuzlu olmasıyla tercih edilebilir. Taş evleri ve cıvıl cıvıl sokaklarıyla renklerin güzelliğini ziyaretçilerine yaşatır. Alaçatı otelleri konuklarına pek çok seçenek sunar. Yeni evli çiftler için Alaçatı balayı otelleri ön plana çıkarken; Alaçatı butik oteller beldenin klasikleşen taş ev yapısında hizmet verir. Alaçatı denilince akla ilk gelenlerden biri rüzgar sörfüdür. Beldede yaz tatilinin yanısıra kültürel anlamda da gezilecek yerler vardır. Bunlardan biri 1800’lü yıllarda yapılan Alaçatı Değirmenleri’dir. Hacı Memiş Camii, Delikli Koy, Alaçatı Çarşı ve Alaçatı Pazaryeri Camii de gezip görülecek yerler arasındadır. Ege ve Akdeniz mutfaklarından lezzetler sunan Alaçatı’da sakızlı muhallebi, limonlu mereng, bademli kurabiye, lokma, gerdan tatlısı ve lavantalı limonatayı tatları deneyebilirsiniz. Renkli ve canlı gece hayatı olan Alaçatı’da ünlü DJ ve şarkıcıların performansları eşliğinde sabahın ilk ışıklarına kadar dans edebilir, doyasıya eğlenebilirsiniz. Antikacılar Çarşısı’daki butik dükkanlardan antika eşyalar, resim, heykel, ev yapımı reçeller, işlemeli bez giysiler, organik zeytinyağı ve lavantalı sabunlar satın alabilirsiniz. Alaçatı’yı 4 ila 7 gün arasında keşfedebilirsiniz.
1 

Devamını Oku

Alaçatı’da Gezilecek Yerler

Alaçatı’da sadece yaz tatili değil kültürel etkinlik yapmak ve beldeyi yürüyerek keşfetmek isterseniz Alaçatı’da gezilecek yerler üzerine yaptığımız bu derlemeye mutlaka göz atmalısınız. Çünkü günümüzdeki ünü kadar tarihi bir geçmişi de olan Alaçatı’da bazı yerler var ki görmeden dönmemelisiniz. Aşağıdaki adresleri keşfetmeden Alaçatı ruhunu soluyamaz, tadına varamazsınız. Alaçatı çoğu zaman deniz keyfi, sörf dersleri, eğlenceli gece hayatı gibi unsurlarla özdeşleştiği için buradaki seyahatinizi 4 ila 7 gün arasına tutabilirsiniz.

Alaçatı Gezilecek Yerler:

Alaçatı, genel itibarıyla deniz, kum, güneş üçlüsünden oluşan bir seyahat ortamı sunabilir. Ancak bunun da ötesinde görmeniz gereken çok sayıda noktaya sahiptir. Meşhur Alaçatı pazarından Alaçatı değirmenlerine, Alaçatı Limanı’ndan sörf dersleri alacağınız koylara kadar bu noktaları çeşitlendirmek mümkün. Ayrıca Çeşme ilçesinin bir beldesi olması sebebiyle Çeşme’ye bağlı pek çok noktayı da Alaçatı seyahatiniz sırasında görebilirsiniz. Tüm bu yerlerle ilgili detaylı bilgiye aşağıda ulaşabilirsiniz.

Devamını Oku

Alaçatı Şehir İçi Ulaşım


Alaçatı o kadar küçük bir yer ki aceleniz yoksa merkezindeki her yere yürüyerek ulaşabilirsiniz. Sokakları oldukça dar olan bu yerde özel araç veya taksi ile zaten ulaşım pratik olmayacak; üstelik özellikle bahar ve yaz aylarında Arnavut kaldırımlı ve rengârenk sokakları yaya olarak keşfetmek tatilinizi başka bir boyuta taşıyacaktır. Böylece istediğiniz an durup park yeri arama sorunu yaşamadan dilediğiniz gibi fotoğraf çekebilir, hoşunuza giden bir kafede soluklanabilirsiniz. Alaçatı’yı bisiklet ile keşfetmeniz de mümkün elbette. Beldenin yerlileri gibi siz de Alaçatı’da bisiklet ile ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Kendinize ait bisikletiniz varsa yanınızda götürebileceğiniz gibi Alaçatı’da kolaylıkla bulabileceğiniz bisikletçilerden bisiklet kiralayabilirsiniz. Hatta eğer sevdiğiniz kişiyle tatil yapıyorsanız çift kişilik bisikletlerden bile kiralayabilir ve Alaçatı’nın sokaklarını böyle keşfedebilirsiniz. Ancak şunu da söylemekte fayda var: Özellikle akşam saatlerinde Alaçatı’nın sokakları çok kalabalık olmakta, bu sebeple bisikletle ulaşım elverişli olmamaktadır. Bu noktada yine yaya olmak, avantaj olacaktır.

Alaçatı’nın merkezi plaj ve koylarına uzak mesafededir. Merkezde konaklıyorsanız plaja gitmek için mutlaka bir araca ihtiyacınız vardır. Bu noktada dilerseniz taksiye binmek de mümkündür; ancak hem çok popüler hem küçük bir yer olması sebebiyle taksi, çok pahalı bir seçenektir. Dolayısıyla Alaçatı seyahatiniz sırasında kişisel aracınız yoksa araba kiralama seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Alaçatı’dan Çeşme’ye veya yakın mesafedeki diğer tatil beldelerine gitmek içinse 10 dakikada bir kalkan dolmuş ve minibüslerden faydalanabilirsiniz. Sabah 07.00’den akşam 10’a kadar hizmet veren bu toplu ulaşım araçları sizi Alaçatı’nın çevresindeki birçok yerleşim yerine götürecektir.

Havaalanına yaklaşık 90 km uzaklıkta olan Alaçatı’ya otobüsle, otelinizin havaalanı servisiyle veya araba kiralayarak ulaşabilirsiniz. Yaz sezonunda Alaçatı-Bodrum arası karayolu trafiğinin özellikle çok yoğun olduğunu hatırlatırız.

Alaçatı Mutfağı


 

Alaçatı, Ege ve Akdeniz mutfağını tadabileceğiniz en güzel restoran ve kafelere sahip bir beldedir. Küçük bir yer olmasına rağmen ev sahipliği yaptığı onlarca restoran önce dekorasyonları sonra leziz yemekleriyle sizi baştan çıkaracak. Ana yemekten önce yöresel ekmek ve kekikli, pul biberli zeytinyağı ve yörenin mezeleriyle ile giriş yapmalısınız. Sonrasında zeytinyağlı yemeklerden tatmalısınız. Balık veya kırmız et yiyebilirsiniz. Yemeğin sonunda mutlaka sakızlı Türk kahvesi içmelisiniz. Tatlı yemek isterseniz sakızlı muhallebi, limonlu mereng, lokma, gerdan tatlısı, bademli kurabiyeler ve çok daha fazlası sizi bekliyor. Bunların dışında Arnavut ciğeri, İzmir kumrusu, Boşnak böreği, boyoz, Şirince böreği, İzmir köfte, kabak çiçeği dolması, favalı enginar, patlıcan böreği Alaçatı’da mutlaka tatmanız gereken lezzetlerdendir. Alaçatı’da kalacağınız butik oteller size dalından koparılmış domates, doğal zeytin, yumurta ile hem gözü hem mideyi doyuran kahvaltı sunacaktır. Böylesi bir kahvaltıyı es geçmemelisiniz. Serinlemek istediğinizde asitli ve şeker yükü içecekler yerine Alaçatı’nın lavantalı limonatasını denemenizi tavsiye ediyoruz. Akşam yemeği öncesi gitmek istediğiniz restoran veya meyhaneyi mutlaka aramanızı ve yer ayırtmanızı tavsiye ederiz. Zira Alaçatı’da mekanlar küçük, talep ise çok fazladır.

Alaçatı’da Alışveriş

1


Alaçatı’da alışveriş deyince akla hemen butik dükkanlar, pazar yeri ve antikacılar gelmelidir. Farklı dekorasyon ve temalarıyla müşterilerini ağırlayan butikler misafirlerini baştan çıkarır. Ayrıca Pazar Yeri Camii’nin yanındaki Antikacılar Çarşısı’nın Alaçatı’nın en gözde adreslerinden biri olduğunu kısa sürede anlayacaksınız. Bu çarşıda sadece Alaçatı’dan veya çevresinden değil ülkenin her yerinden gelen antika eşyayı, birçok sanatçının resim ve heykellerini görebilecek, dilediğinizi satın alabileceksiniz. Bu çarşıdan ayrıca hem kendinizi hediyelerle şımartabilir hem de sevdiklerinize Alaçatı hatırası götürebilirsiniz. Alaçatı’da her cumartesi kurulan pazarı kesinlikle kaçırmamalısınız. Hem yerli halkın hem turistlerin vazgeçilmez durağı bu cumartesi pazarıdır. Ev yapımı reçelleri, el emeği göz nuru işlemeli bez giysileri, sakızlı veya lavantalı sabunları, yöresel zeytinyağları, organik zeytin çeşitlerini, sakızlı Türk kahvesini ve çok daha fazlasını bu pazarda bulabilirsiniz. Alaçatı’daki hanımların vazgeçilmezi olan butiklerde ise kendi konseptlerine uygun sınırlı stokta giysi ve aksesuar bulabilmeniz mümkündür. Bu butiklerden özellikle az sayıda üretilen elişi takılardan almanızı öneririz. Bunların dışında kalan dükkanlardan dekoratif yüzlerce eşya, seramik, ayna, el yapımı kolye, kapı süsleri, mutfak süsleri bulmanız mümkündür. Alaçatı’nın dar ve uzun sokaklarında her türlü dükkan veya bakkaldan ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Esnafın her daim güler yüzlü oluşu Ege insanının mutlu olmayı bildiğinin bir göstergesi olarak karşınıza çıkacak. Özellikle şehir hayatını bırakıp burada stresten uzak esnaf hayatını tercih eden “yeni Alaçatılılar”ı gördükçe hayatınızda bir değişim yapma fikrine ısınacaksınız.

Alaçatı’da Gece Hayatı


Özellikle yaz sezonunda oldukça renkli ve hareketli olan Alaçatı’da ünlü kulüp ve barları bulabilirsiniz. Bu mekanlarda DJ performanslarıyla coşabilir, dans edebilir ve sabahın ilk ışıklarına kadar gönlünüzce eğlenebilirsiniz.

Alaçatı’nın daracık sokaklarında bulunan barlarda kokteylinizi yudumlayarak canlı müzik eşliğinde eğlenirsiniz. Yazın bu mekanların çok kalabalık olacağını unutmamalısınız. Zira sokakları dar ve kendi de oldukça küçük olan Alaçatı’da yazın turist nüfusu 50 bine ulaşabilmektedir. Ancak bu kalabalık ne olursa olsun Alaçatı’da çok iyi vakit geçirir.

Yaz aylarında kumsal partileri olduğunu da unutmayın. Kapalı bir mekanda durmaktansa bu “beach” partilerine katılmak isteyebilirsiniz. Bu sebeple Alaçatı’da gece hayatı akşamüstü saatlerinden itibaren başlıyor desek abartmış olmayız. Çünkü akşamüstleri birçok özel beach, sahnesinde ünlü şarkıcıları ve sosyal medyada fenomen olan DJ’leri ağırlamaktadır. “Happy hour” konseptinde kokteylinizi yudumlayarak Alaçatı eğlence dünyasına giriş yapabilirsiniz. Bu beachlere örnek olarak Zio Beach ve Madeo Beach verilebilir.

Devamını Oku

Alaçatı’daki Festivaller

"

Alaçatı, hayat dolu insanı ve rüzgarıyla ünlü bir beldedir. Bu yüzden bu iki özelliği bir araya getiren festivaller Alaçatı’da sıkça düzenlenir. Sizin için en önemlilerini yazımızda bir araya getirdik. Alaçatı’ya gitmişken her birine katılmanızı tavsiye ederiz.
Alaçatı Ot Festivali: Alaçatı’nın en ünlü festivalidir. Topraklarında yetişen bin bir çeşit şifalı ot ile Alaçatı’da yapılan yemeklerin sergilendiği, çeşitli yarışmaların düzenlendiği festivale çok sayıda yerli ve yabancı turist katılır. Her yıl nisan ayında gerçekleşen ot festivali kapsamında yapılan yemeklerde her zaman olduğu gibi beldede üretilen zeytinyağı kullanılır.
Alaçatı Uçurtma Festivali: Fly Me Kite Fest Alaçatı Uçurtma Festivali, Çeşme Belediyesi’nin desteğiyle gerçekleşmektedir. Yerli ve yabancı  profesyonel uçurtmacıların katıldığı festivalde Alaçatı ve Çeşme semaları uçurtmalarla renklenir. Halka binin üzerinde uçurtmanın dağıtıldığı festivali hayatınızda en az bir kez deneyimlemenizi tavsiye ediyoruz. Festival tarihlerinde Alaçatı ve Çeşme’ye doğru kalkan otobüsler ücretsizdir.
Alaçatı Sörf Şenliği: Genelde temmuz ayında düzenlenen Alaçatı Sörf Şenliği’nde Alaçatı’nın ve Türkiye’nin en ünlü sörfçüleri yarışır. Alaçatı’ya gelmişken her sene gerçekleşen bu şenliği mutlaka izlemelisiniz.

Alaçatı İçin Faydalı Bilgiler

İtfaiye: 110

Polis: 155

Ambulans: 112

Alaçatı Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 9oC
    • Şub 10oC
    • Mar 11oC
    • Nis 15oC
    • May 19oC
    • Haz 23oC
    • Tem 25oC
    • Agu 25oC
    • Eyl 22oC
    • Eki 18oC
    • Kas 14oC
    • Ara 11oC

Kısa Kısa

Nüfus: 8.000 / İklim: Akdeniz İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 4 gün