Bir Geçiş Noktası Olarak Phuentsholing

Bhutan ile Hindistan arasında yer alan Phuentsholing, aynı zamanda dağlık bir bölge olan Bhutan’ın da en alçak yerlerinden.

Seyahatimiz süresince hep yüksek rakımlı yerlerde dolaştığımızdan hava sıcaklıkları da bir hayli düşüktü. Phuentsholing’te verdiğimiz mola hepimize çok iyi geldi. Üzerimize mont giymeden, bere takmadan, kaşkol sarmadan gezebileceğimiz bir gün ayırmış olduk. Hava sıcaklığı 26-27 dereceler... Gerçekten sıcağı özlemişiz.

Bu durumdan yararlanmak için sabah erkenden kahvaltımızı yapıp, dışarı çıktık. Kent oldukça sakin. İlk dikkatimizi çeken tüm mağazalarda ve bazı binaların duvarlarında kral ve daha yeni evlendiği eşinin resimlerinin yer alıyor olmasıydı. Halk burada kralı çok seviyor. Rehberimize, halkın kralı neden bu kadar çok sevdiğini sorunca aldığımız cevap ise pek alışılmadık türden. “Çünkü Kralımız da halkını çok seviyor”

Phuentsholing’te ilk olarak Torsa nehrinin üzerinde yer alan köprüden geçerek, üç büyük maninin yer aldığı ibadet alanına geldik.

Buraya kadar yürürken yolda çok sayıda öğrenci gördük. Erkek öğrencilerin elinde aynı cins plastik sefertası, kız öğrencilerin elinde ise küçük naylon torbalar ve hasır örgülü sepetler vardı.

Öğrencilerin büyük çoğunluğunu bu üç mani çevresinde de dönerken gördük. Öğrenciler, okula gitmeden önce manilerin etrafında dönerek günlük ibadetlerini yapıyorlar. Bu maniler şehrin ibadet merkezi gibi olmuş, elinde ufak manileri döndürerek yediden yetmişe herkes bu manilerin etrafında dönüyorlar.

Buradan, şehrin sokaklarında yürüyerek merkeze doğru ilerliyoruz. Özellikle Darjeeling bölgesindeki dar sokaklardan sonra buradaki caddeler bize yayla gibi geldi.

Şehrin tam merkezinde büyük bir Budist Tapınağı yer alıyor. Tapınağın bahçesinde bir çok kişi ellerindeki yemleri havaya savurmak kaydıyla güvercinleri besliyorlar. Bir grup kişi ise ellerindeki ufak manilerini çevirerek ve tesbihlerini çekerek tapınak etrafında dönüyor ve günlük ibadetlerini yerine getiriyorlar.

Tapınak, sınır kapısına da çok yakın. Sınır kapısına doğru yürüyerek, sınırın ve geçiş yapanların fotoğraflarını çektik. Fotoğraf çekmenin yasak olduğunu söyleseler bile, bize kimse bir şey demedi. Bir gece önce, Jaigon’dan Phuentsholing’e geçerken pasaport işlemlerini yapan ofis kapalı olduğundan, pasaportlarımıza girişimizi işletememiştik. Bu işlemleri tamamlamak üzere sınırın hemen girişinde yer alan pasaport kontrol noktasına giderek, daha önce almış olduğumuz Bhutan giriş izinlerimizi göstererek, pasaportumuza Bhutan vizesini işlettik.

Seyahatimizde Phuentsholing bizim için bir geçiş noktasıydı. Bu nedenle bir gece burada konaklayarak, buradan 170 km uzaklıkta yer alan Thimphu’ya gitmek üzere yola çıktık.

NURHAN YILMAZ

Yazar Hakkında

NURHAN YILMAZ

1951 İstanbul doğumluyum. Yıl içinde dönüşümlü olarak Sinop, Bodrum ve İstanbul’da yaşamaktayım.Küçük yaşlarda babamın mesleği gereği, Türkiye’nin pek çok farklı şehirlerinde yaşadım.