Türkiye’nin en farklı coğrafyalarından biri. Daha önce de en az 5 kez ziyaret ettiğim bölge için GÜZEL ATLAR DİYARI: KAPADOKYA (https://gezimanya.com/GeziNotlari/guzel-atlar-diyari-kapadokya) ve KAPADOKYA: BALONDA GÜN DOĞUMU (https://gezimanya.com/GeziNotlari/kapadokya-balonda-gun-dogumu)isimli yazıları yazmıştım. Ama bu kez Kapadokya’yı biraz daha bölümlerine ayırarak anlatmaya çalışacağım.
Kapadokya bölgesinin merkezi olarak Göreme’yi baz alırsak, Kayseri havaalanı – Göreme arası yaklaşık 80 km, Nevşehir havaalanı - Göreme arası ise yaklaşık 40 kilometre. Ancak ister Nevşehir’den isterseniz Kayseri’den gelin mutlaka konaklayacağınız otele ücretsiz havaalanı servislerinin olup olmadığını sorun. Çünkü Nevşehir’den bile taksi ile gitmeye kalkarsanız 135 TL’ye yakın bir ücret tutacağını unutmayın. O nedenle otel seçimi yaparken ücretsiz transfer hizmetinin olması karar verme aşamasında önemli bir kriter.
Bu kez bizim konakladığımız otel Cappadocia Cave Suites. Göreme’nin tam merkezinde müthiş manzaraya sahip olan otel bünyesinde 3 peri bacası barındırıyor. Bu özelliği ile bölgedeki tek otel olan Cappadocia Cave Suites, bir kısmı peri bacalarının içerisinde yer alan toplam 36 odaya sahip bir tesis.
36 odanın 36’sı da birbirinden farklı tasarıma sahip. Bu nedenle odanızı seçerken öncesinde mutlaka otelin web sitesinde gezinin, odaları inceleyin ve kendinize en uygununu seçin :)
Cappadocia Cave Suites öyle güzel bir otel inşa etmiş ki, odaları dekore ederken şimdi ile tarihi, geleneksel ile moderni öyle güzel birleştirmiş ki, hayran kalmamak mümkün değil. Odaların bazısı eskiden ahır olarak kullanılırken bazısı eski mezar, bazısının üzerinde ise tarihi kilise var.
2001 senesinde açılan otel açıldığı yıllarda da günümüzde de Kapadokya’nın en iyi otelleri arasında gösteriliyor. Bunun sebebi ise yıllardır müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutarak her sene sunduğu hizmetleri bir adım daha ileriye götürmesi.
Bence bir oteli farklı kılan unsurlardan biri de sunduğu kahvaltıdır ve benim için peynir çeşitliliği :) Cappadocia Cave Suites bu noktada benden 10 üzerinden 11 aldı diyebilirim. Her şey taptaze. Gittiğimiz dönem kış olmasına ve yoğun sezon olmamasına rağmen kahvaltıdaki çeşitlilikten ödün vermemişler. Mutfakta çalışan Sevim Hanım ve Mithat Bey bu lezzetin mimarları.
Vadi ve gün batımı manzarasını otel bünyesindeki Gün Batımı Kafe’den bir Türk kahvesi ya da bir kadeh yöresel şarap eşliğinde deneyimlemek harika bir deneyim.
Otelin sunduğu imkanlardan biri de Kapadokya bölgesinde yapmak istediğiniz turları kendi bünyesinde özel rehber de organize ederek sunabilmek. Ve tabii ki güler yüzlü personel...İlk gece otantik bir ortamda güzel bir uyku, sabah leziz bir kahvaltı sonrasında Kapadokya’yı keşfetmeniz önünde hiçbir engel yok.
Adım adım Kapadokya
UÇHİSAR: Kapadokya’da gün batımı izlemek için en ideal yer. Adını Uçhisar kalesinden alan bölgenin en güzel noktası da vadinin en yüksek tepesinde tüm bölgeye hakim pozisyondaki Uçhisar kalesi. Bu bölge daha çok butik otellerin ve manzaraya bakan restoranların yoğun olduğu bir bölge. Gündüz ve özellikle akşamüstü saatlerinde oldukça yoğun. Bu nedenle kale çevresinde kurulan tezgahlara denk gelebilirsiniz. Bu tezgahlardan lacivert Apatit taşından yapılmış aksesuar ya da çeşitli hediyelik eşyalar alabilirsiniz.
Gecesi Mardin’i andırıyor. Hani Mardin’e de “gündüzü seyranlık, gecesi gerdanlık” benzetmesi yaparlar ya işte burası da öyle. Yerleşim tepede olduğu için uzaktan bakıldığında dağın uç noktası ışıl ışıl parlıyor.
AVANOS: Kapadokya bölgesinin en önemli sanat ve turizm merkezlerinden biri olan Avanos, çömlekçilik deyince ilk akla gelen yer. Kızılırmak kıyısında kurulmuş bu küçük kasabada Kızılırmak kıyısında ördekleri izleyerek ve hatta besleyerek kısa bir yürüyüş yapmak keyifli olabilir.
Çok sayıda çanak çömlek atölyesine ev sahipliği yapan Avanos’ta seramik yapım geleneği Hititlerden beri devam ediyor. Bunlardan birine gidip kendi yeteneğinizi test edebilirsiniz.
Avanos’ta 2 önemli köprü var. Biri ayakları Avanos taşından yapılmış olan taş köprü, diğeri halk arasında tahta köprü olarak da bilinen Asma Köprü. Avrupa’da çok yaygın olan köprüye kilit asma geleneği burada da başlamış. Avanos’un en güzel manzarasını Asma köprüden geçtikten sonra yakalayabilirsiniz. Mavi rengiyle Asma köprü ve ardında yükselen cami ve kareye girecek bir kaç kuğu :)
GÖREME AÇIKHAVA MÜZESİ: Tüm turistlerin en gözde merkezi. M.S. 4. yy'dan 13. yy'a kadar manastır hayatının yaşanmış olduğu alanda Kızlar Manastırı, Erkekler Manastırı, Aziz Basil Şapeli, Elmalı Kilise, Aziz Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise ve Tokalı Kilise mutlaka görülmesi gerekenler arasında. Kiliselerin her birinin içinde göreceğiniz çizimler birbirinden farklı. En iyi korunmuş olanı bence Karanlık Kilise. Zaten Karanlık Göreme Açıkhava müzesi içinde yer alsa da normal giriş biletiniz ile bu kiliseyi ziyaret edemiyorsunuz ayrıca 8 tl verip yeni bir giriş bileti almanız gerekiyor. Peki nedir bu kadar özel olan derseniz? 13. Yy’da yapılan bu kilise dışarıdan güneş ışığı almadığı için içindeki resimler ilk yapıldıkları gündeki gibi kalmış, renkleri hiç solup yıpranmamış. Gerçekten çok etkileyici.
ZELVE AÇIKHAVA MÜZESİ: Göreme Açıkhava müzesi kadar popüler olmayan bölge daha el değmemiş, bozulmamış dokusuyla çok etkileyici. Bu kez gitme fırsatı bulamadık çünkü bu vadi açık havada epey yürümeyi gerektiriyor. O nedenle bahar ve yaz ayları için çok daha elverişli bir rota.
DEVRENT VADİSİ: Nam-ı diğer Hayal Vadisi. Burası benim çocukluğumda da ilk kez deveye bindiğim yer.
Bu vadide kaya yapısı ve rüzgarı alış yönü farklılık gösterdiğinden kayalar hep farklı şekilde aşınmışlar. Bu nedenle bu bölgedeki kayalar diğer bölgelere göre hep farklı formlarda oluşmuşlar. Her kaya oluşumu kişinin zihninde farklı şekilde canlandığı için buraya Hayal gücü vadisi adını vermişler. Bazıları da kayaların renginden dolayı Pembe vadi diyor.
Ama bazı kaya oluşumları var ki, herkes aynı figürü görüyor. Şimdi bu aşağıdaki fotoğrafta siz ne görüyorsunuz?
PAŞABAĞLARI: Göreme-Avanos istikametine giderken uğrayabileceğiniz Paşabağ bölgesi bence tüm Kapadokya’da en etkileyici yerlerden biri. Yükseklikleri yer yer 15-20 metre arasında değişen peri bacaları tam bir film seti gibi.
Burada yer alan 3 başlı peribacası içinde yer alan 2 odası ile 5.yüzyılda Aziz Simeon adlı keşiş tarafından inziva hücresi olarak kullanılmış. Bu bölgede gizliliği korumak için genel olarak Peri bacalarının girişlerini ters tarafa yapmışlar.
Bu bölgenin en önemli özelliklerinden biri Peribacalarının hayat döngüsünü net olarak görebilmeniz. Doğa o kadar güçlü ki, zaman içinde yeni yeni peri bacaları oluşurken bazıları yavaş yavaş ölüyor.
ÜRGÜP: Bölgenin en kalabalık ve en gelişmiş yerleşimi olan Ürgüp özellikle yıllar önce burada çekilen Asmalı Konak dizisinden sonra daha da popüler olmuştu. Hatta o yıllarda neredeyse tüm Kapadokya tur programları içinde Asmalı Konak gezisi de vardı. Artık tur programlarında yer almasa da zamanında dolaşma fırsatı bulduğum konak bölge mimarisini en güzel yansıtan yapılardan.
IHLARA VADİSİ: Göreme’ye yaklaşık 1,5 saat mesafede yer alan vadi, Aksaray’a bağlı. Eski adı “Peristremma” olan vadinin uzunluğu 14 kilometre. 1,5 kilometresi ise turistlerin yürüyebileceği şekilde ziyarete açık. Vadiye 382 basamak ile inebiliyorsunuz. Melendiz Çayı boyunca uzanan vadi doğal güzelliklerinin yanında ilk Hristiyanların vadi yamaçlarına tüfleri oyarak yaptıkları kilise ve manastırları da bünyesinde barındırıyor. Korunaklı bir yapıya sahip olan vadide irili ufaklı 105 civarında kilise var. Bu nedenle Hıristiyan dininin önemli merkezlerinden biri. En güzel zamanı bahar ve yaz ayları.
YERALTI SEHİRLERİ: Kapadokya’da yumuşak tüf kayalara oyularak yapılmış çok sayıda yeraltı şehri var. Bunlar arasında en büyük ve en önemli olanları Derinkuyu ve Kaymaklı yer altı şehirleri. Diğerleri ise Özkonak, Mucur, Örentepe, Gümüşkent, Tatlarin, Ovaören ve Gökçetoprak yer altı şehirleri.
Derinkuyu yer altı şehrinin toplam 14 kat olduğu söyleniyor. Ancak 8 kata yani yaklaşık -55 metreye kadar ziyaret edilebiliyor. Zamanında 20.000 kişinin yaşadığı yer altı şehirlerinin ilk ne zaman yapılmaya başlandığı konusunda kesin ve net bir bilgi yok. Hititler döneminde yapılmaya başlandığı ve Hristiyanlık döneminde genişletildiği tahmin ediliyor.
Derinkuyu ile Kaymaklı yer altı şehri birbirine 9 kilometre mesafede. Toplam 8 kattan oluşan Kaymaklı yer altı şehrinin ise 4 katı ziyarete açık.
ORTAHİSAR: Derin bir vadi içerisinde yer alan Ortahisar’ın en dikkat çekici yapısı Ortahisar Kalesi. Kaleyi uzaktan fotoğraflamak için mutlaka kaleye hakim manzaranın olduğu Seyir Tepesi’ne çıkın, buradaki banklarda oturup bir oralet sipariş edin.
AŞK VADİSİ: Asıl adı Bağlıdere Vadisi olan bölgenin halk arasındaki adı Aşk Vadisi. Bu vadiye karşı oturup çay sipariş edebilir ya da biraz daha adrenalini yüksek bir aktivite isterseniz vadi içinde ATV turuna katılabilir ya da trekking yapabilirsiniz.
Ama Aşk Vadisi’ne gelmişken nazar boncukları ile dolu Dilek Ağacı’ndan dilek dilemeyi unutmayın.
Trekking rotaları, ATV ile gerçekleştirilen turların başlangıç noktası olan vadideki Dilek Ağacı’ndan dileğinizi esirgemeyin!
KIZILÇUKUR VADİSİ: Kapadokya’nın en güzel vadilerinden biri de Kızılçukur Vadisi. Kızıl renkteki kaya oluşumlarının yoğunlaştığı bu bölge özellikle yerel halk tarafından gün batımlarında tercih ediliyor. Kapadokya genelinde yaygın olduğu gibi bu vadide de birçok keşiş evi ve şapelleri yer alır. Trekking meraklıları için 2saatlik, 3 saatlik, 5 saatlik ve 7 saatlik yürüyüş parkurları yer almaktadır.
KAPADOKYA’NIN OLMAZSA OLMAZI: BALON TURU
Sabah erken saatlerde otelinizden alınarak götürüldüğünüz alanda balonun hazırlanmasına da tanık olabileceğiniz bu aktiviteyi kaçırmayın. Yaklaşık 27 civarında farklı şirketin organize ettiği balon turları ile unutulmaz bir deneyim yaşayacağınız garanti.Balonun uçuşa hazır hale gelmesi yaklaşık 15 – 20 dakika sürüyor. Ardından sepetlerin içine biniyorsunuz ve kısa bir briefing ardından diğer yüzlerce balon ile birlikte gökyüzüne doğru yükselmeye başlıyorsunuz. Hava şartlarına bağlı olarak balonlar 1.000 metreye kadar çıkabiliyor. Peribacalarının üzerindeki bu büyüleyici tur yaklaşık 1 saat kadar sürüyor.
Yere indiğimizde herkese şampanya ikramı yapılırken aynı zamanda balon pilotu sizlere sertifikalarınızı takdim ediyor.