Dıbrava'dan Dubrovnik'e

Dubrovnik halkı, ilk olarak şu anki yerleşim bölgesine 15-20 kilometre uzaklıktaki Epideryum denen bölgeye 7. yy’da yerleşmişler. Hırvatlar, burada bir müddet Romalılar ile birlikte yaşamışlar. Sonrasında Dıbrava tarafına doğru kaçmışlar. Zaman içinde de Dıbrava, “Dubrovnik” olarak değişmiş. Dubrovnik kentinde, eski şehir bölgesini çevreleyen surlar 13. yy’da yapılmış. Surların uzunluğu yaklaşık 2 kilometre.

Önce bu bölgeyi Bizanslılar işgal etmiş. Ardından da 1358 senesine kadar Venedikliler’in hakimiyetinde kalmış. 1526 yılındaki Mohaç Muharebesine kadar ise Avusturya-Macaristan imparatorluğu’nun elindeymiş.

Dubrovnik yönetimi, zamanında Müslümanlar ile ticaret yapabilmek için Papa’dan izin istemişler. Papa’nın izni sonrasında, o dönemde Müslümanlar ile ticaret yapabilen tek şehir Dubrovnik olmuş.

Eski dönemde, kalelerin giriş kapılarına o şehri koruyanın heykeli yapılıyormuş. Dubrovnik kalesinin girişinde deAziz Vlaha heykeli var. Döneminde bu şehri Aziz Vlaha koruyormuş.

Aziz Vlaha, 3. yy’da Hristiyanlığı kabul ettiği için Sivas’ta öldürülmüş. 10.yy’da ise kemikleri Sivas’tan Dubrovnik’e getirtilmiş. Halen Sivas’ta ufak bir mezarı bulunuyormuş. Aziz Vlaha, aynı zamanda boğaz ve boğaz ile ilgili hastalıkların tanrısıymış. Her yılın 3 Şubat’ında kol ve bacak kemikleri mezardan çıkartılıyor ve tekrar gömülüyormuş. Bu dönemde herkes kendi hastalıkları geçsin diye dua ediyormuş.

 

1667 senesinde Dubrovnik’te çok büyük bir deprem meydana gelmiş. Tüm binalar yıkılmış, tek yıkılmayan kilise kalmış. Tekrar şehri inşa ederken Barok tarzında yapılar yapmışlar.

Dubrovnik’te bana değişik gelen bir konu da Karantina binası idi. Dubrovnik’e gelen tüccarlar eski dönemde, şehre alınmadan önce 40 gün bu binada karantinaya alınıyormuş ve ardından şehre girmelerine izin veriliyormuş.

Savaş Dubrovnik’te 1991’in 12.ayında başlamış. Sırplar, şehri 800 defa bombalamışlar. Bunun akabinde şehirde büyük bir yangın çıkmış. Şehir yanarken “Pavo Urban” isimli fotoğraf sanatçısının ölürken çektiği fotoğraflar şimdi Savaş müzesinde sergileniyor.

Dubrovnik’te otel tavsiyesinde bulunmak gerekirse, UNESCO tarafından korunan Eski Kent'e 500 metre mesafede ki Apartments Ante , Stradun Kordonu'na ise 600 metre mesafede yer alan kaliteli bir otel. Konumu itibariyle de şehir merkezinin içinde. Bu otelin yanında Dubrovnik'in tarihî merkezinde çeşitli otantik taş binalarda yer alan Old Town City. Otel, yakınlarında ki birçok plaja ve alışveriş noktaları ve restoranların bulunduğu Stradun Caddesi’ne ise 50 metre mesafede bulunuyor. Eğer konaklama konusunda düşük bir bütçeye sahipseniz birçok kültür merkezine yakın bir konumda bulunan Rooms Fiorovic’I uygun fiyatları ve imkanlarıyla tercih edilebilirsiniz. Ayrıca Dubrovnik’te ki diğer oteller için buradan booking.com’a girerek Dubrovnik otellerine göz atabilirsiniz.

HÜSEYİN YILMAZ

Yazar Hakkında

HÜSEYİN YILMAZ

 1942 Sinop Ayancık doğumluyum. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunuyum. Mecburi hizmet nedeni ile Hakkari, Yüksekova, Siirt’te görev yaptım.