Taşkale Karaman'a bağlı bir kasabadır. Daha önce Kızıllar olarak anılmaktadır. Bölge yerleşimi çok eskilere dayanmakla beraber turistik bir çok güzellikleri bir arada barındırmaktadır. Kasaba bir vadinin içerisine kurulmuş olup yerleşim bir yamacın üzerindedir. Son 20 Yıl içerisinde hayvancılık gelirlerinin düşmesi ve yöre halkının Üniversite,iş gibi olanakları değerlendirerek göç ettiklerinden dolayı nüfus hayli azalmış. Nüfusun azalmasıyla birlikte bazı gelenek ve görenekler bitmeye yüz tutmuş bunlardan bir tanesi ise; halı dokumacılığı. Malum yörenin halıları kilimleri Türkiye'de nam salmış yüzde yüz doğal kök boyalarla elde edilen yün eğirme ipliklerle bayanların tek tek ellerinde dokuduğu bu halılar zamanın şartlarına bağlı olarak ,dokuyan pek kalmamış.Umarım turizmle beraber yörede bu unutulan eski değerler tekrar canlanır.
Bu bölge gelmek isteyenlerin gezebileceği muhteşem doğal güzellikler bulunmaktadır ;
Yeşildere Baraj Gölü,Yeşildere Ak Köprü,
Yeşildere Köyü,
İbrala Vadisi,
Taşkale Manazan Mağaraları
Tamamen insan eli ile oyulmuş beş katlı toplu meskenlerden oluşmaktadır. İlk iki katı, hücre şeklinde birçok odacıktan oluşmaktadır. Ortada bulunan yüksek kaya kütlesi içerisine oyulan diğer katlar yörede sırayla Kumkale, At Meydanı ve Ölüler Meydanı olarak adlandırılmaktadır. Üst katlara dar koridor ve bacalarla çıkılmaktadır.
Her katın ortasında büyük galeriler ve bu galerilere açılan hücre odacıklar bulunmaktadır. İlk iki katta birçok mezar odası ve iki şapel tespit edilmiştir. Ayrıca en üst kat olan ve Ölüler Meydanı olarak adlandırılan galeride birçok ceset parçaları tespit edilmiştir. Buradan elde edilen Bizans Dönemine tarihlendirilen bir kadın cesedi Karaman Müzesi'nde sergilenmektedir. Manazan Mağaraları'nın kil oranı yüksek kireçtaşı içerisinde ısı ve nemin sabit tutması nedeniyle organik maddelerin bozulmasını geciktirmektedir. Mağaralar güvenlik nedenlerinin yanında bu ısı ve nemi sabit tutma özellikleri nedeniyle oyulmuş ve kullanılmış olmalıdır.
Taşkale Tahıl Ambarları
Taşkale içinde killi kireç taşından oluşan yüksek bir kaya kütlesine tamamen insan eli ile oyulmuş 250’nin üzerinde ambardan oluşmaktadır. Ambarlar tek veya iki odalı olarak oyulmuştur. Kaya yüzeyindeki nişlere tutunarak çıkılmakta, zincirli makara sistemi ile tahıl ürünleri taşınmaktadır. Tahıl ürünlerinin killi kireç taşının ısı ve nemi sabit tutma özelliği sonucu uzun süre bozulmadan saklanabildiği ambarlar bugünün modern buzdolaplarının işlevlerini görmektedir.
Taşkale İnce Su Mağarası,
Taşkale Kasabasının 9 km güneyinde yer alan, İncesu Deresi'nin doğu yamaçlarında 1356 metre uzunluğunda doğal ve uzun bir mağaradır. Mağaranın içinde görsel açıdan zenginlik oluşturan çok sayıda sarkıt, dikit ve traverten havuzlar bulunmaktadır. Mağaranın girişi üzerinde bulunduğu tepenin eteklerinde küçük ve dik bir delik halindedir. Mağaranın yakın çevresinde yer alan diğer kaya sığınaklarının bulunduğu bölümlerde Roma devrine ait küçük bir yerleşmeye ait izlere rastlanmaktadır.
Taşkale Gürlük
Eğer burayı ziyaret etmek isterseniz; Vikipedia'daki bilgiler size faydalı olacaktır.
Taşkale Karaman'ın doğusunda Toros Dağları'nın eteklerinde (37°08′N 33°37′E) yer alıyor.
Yeşildere Barajı'nda su altında kalan Denircik Köyü'nü ve baraj manzarasını,
Yeşildere köy kahvesinde çay ve kahvaltı ile birlikte köylülerin elma ikramlarını,
İbrala Vadisi'nde dere kenarında doğa yürüyüşünü,ve bol ıslanmalı aksiyonları,
Taşkale Manazan Mağrası'nın gizemini,
7 yaşındaki Can Duran'ın Manazan Mağarasında 10 odanın olduğunu saymasını,
Taşkale Tahıl Ambarlarının ve Taş Cami'nin görselliğini
İnce Su Mağarasının bir daha ki sefere diye ertelemeyi,
Yeşildere Köyünde doğal yoğurttan ayranın , patatesli, ıspanaklı, peynirli köy böreklerinin tadını,
Yeşildere İbrala Vadisi'ni güneşin batışıyla izlemeyiKaraman Tartan Evinde tarihi dokuyu....
Gördük, Yaşadık ve Hissettik.
"Kapımız Açıktır Girene, Lokmamız Helaldir Yiyene” Yunus Emre düsturuyla Karaman'a yine bekleriz.
Video: https://www.youtube.com/watch?v=1kt2YJ6tUvg
Blog : http://www.gezgin-iz.com