Gölün En Güzel Seyredildiği Yer, Copacabana

Copacabana Peru’dan sonra, Bolivya’daki ilk durağımız. Titikaka gölü kenarında yer alan Copacabana Aymara dilinde “Kota Kawana” olarak söyleniyor. Anlamı ise gölün en güzel seyredildiği yer. Ancak sosyal bilimcilerin yaptıkları bir araştırmaya göre “Kotakawana”, eski And mitolojisinde Bereket Tanrı’sına verilen isimmiş. Yani Yunan mitolojisinde Afrodit, Roma Mitolojisinde Venüs ne ise And Mitolojisinde de Kotakawana o.

Bu nedenle daha İspanyollar burayı fethetmeden bile önce bu Tanrılara adanmış çok sayıda ufak tapınaklar bulunuyormuş Copacabana’da. Bu nedenle de tarih boyunca kutsal bir yer olmuş. Copacabana adı aynı zamanda Rio de Janeiro’daki Copacabana sahilleri ile aynı isme sahip.

Copacabana, Peru sınırına yaklaşık 5 kilometre mesafede yer alıyor. Peru’daki Puno kentine ve Bolivya’daki La Paz kentine yaklaşık aynı uzaklıkta yer alıyor. Copacabana’dan her iki kente de ulaşım otobüs ile yaklaşık 3-3,5 saat sürüyor.

Copacabana’da otobüs’ten indiğimiz gibi kentin en önemli simgesi olan Copacabana Katedraline geliyoruz.

Copacabana Katedrali, eski İnka tapınakları üzerine İspanyollar tarafından inşa edilmiş. 1619 senesinde yapımı tamamlanan katedral, Bolivya’daki en eski katedrallerden biri olup Mağribi tazı mimarinin güzel bir örneği aynı zamanda.

Günümüzdeki haline gelmesi ise 1805 senesine tarihleniyor. Ahşap üzerine altın kaplamalı işçiliği çok güzel. Bu katedraldeki şapelde bulunan La Virgen de la Candelaria yani Meryem Ana esmer tenli olarak heykelleştirilmiş. Aslında bu heykelin orijinal hali 1583 senesinde Inka imparatoru Huayna Capac’ın yeğeni Francisco Tito Yupanqui tarafından bir kaktüsün oyulup şekillendirilmesi vasıtasıyla yapılmış. Halk, bu heykelin mucizevi bir iyileştirici güce sahip olduğunu düşünmektedir. Bu nedenle de bu katedral Bolivya’nın en saygın ve itibarlı katedrallerindendir. Hatta bu sebeple, Brezilya’da Rio de Janeiro’da kent ile aynı ayı taşıyan Copacabana sahillerinde bu katedralin bir kopyası inşa edilmiştir.

Yeni araba alanlar, pazar günü katedralin önüne gelir. Kantutata çiçekleri ile süslenmiş arabalarını rahiplere kutsattırır. Kantutata çiçeği Bolivya’nın ulusal çiçeği olup, 5 farklı türü vardır.

Pazar günü yapılan ayinlerde herkese bira ikram edilir, bardağın dibindeki son damla ise toprak ana’nın bereketi için toprağa dökülür.

Bu tapınak, bir nevi bereketi simgelediği için, Tapınak önünde bulunan tezgahlarda bereket getirmesi için tasarlanmış oyuncağa benzer materyaller var. Mesela araba ve para istiyorsanız, bu ikisinden oluşmuş bir figür satın alıyorsunuz.

Tapınak önünden meydana doğru ilerlerken bir Pazar yerinden geçiyoruz. Bu pazarda illüzyonist malzemeleri ve büyücülükle ilgili pek çok çeşitli materyal var. “Ekego” denilen bir simgeleri var, bolluk ve bereketi temsil ediyor. Elinde dolarlarla şans getirdiğine inandıklarından bu küçük heykel veya bez bebeklerden her Bolivyalı’nın evinde mutlaka bulunurmuş. Pazardaki satıcı kadınların hepsinin başlarında melon şapkaları var.

Kasabanın ana meydanı “Plaza 2 de Febrero” yani 2 Şubat Meydanı. Buradan göle doğru yürüdüğümüz cadde ise “Avenida 6 de Agosto” yani 6 Ağustao bulvarı. Bu bulvar üzerinde sağlı sollu çok sayıda bakkal, mağaza, hotel ve restoran bulunuyor.

Yerlerde ise meyve sebze satıcıları ufak tezgahlarını kurmuşlar. Jaregui Bulvarı ise yerel insanların yaşantısını daha doğal ortamında görebileceğiniz bir cadde.

Halk fotoğraf çektirmeyi sevmiyor, hemen arkasını dönüyor ya da yüzünü saklıyor. Bu nedenle izin almakta yarar var.

Copacabana’da görülebilecek bir diğer yer ise Museo del Poncho, yani Panço Müzesi. Bu müzede tipik And kültürü giyim tarzını farklı dokuma yöntemlerini görebilirsiniz. Ancak en önemli olan şey, halk ile özdeşleşmiş olan pançoların bir kıyafetten çok daha fazlası olduğunun anlatılması. Çünkü Panço’ların üzerinde kullanılan renkler ve desenler bir nevi giyen kişinin kimliğini, statüsünü ve çok daha fazlasını ifade ediyormuş.

Kathedrale ve Titicaca Gölüne oldukça yakın konumda bulunan Hotel Rosario Lago Titicaca ve Hostal Florencia otelleri konaklamak için iyi imkanlar sunuyor.

NURHAN YILMAZ

Yazar Hakkında

NURHAN YILMAZ

1951 İstanbul doğumluyum. Yıl içinde dönüşümlü olarak Sinop, Bodrum ve İstanbul’da yaşamaktayım.Küçük yaşlarda babamın mesleği gereği, Türkiye’nin pek çok farklı şehirlerinde yaşadım.