Geçim kaynağı tarım ve turizm olan Ege bölgesinin kavşak noktasındaki en güzel şehirlerindendir. Aydın hakkında; Evliya Çelebi; ‘’Ovalarından bal, dağlarından yağ akar’’ (incir ve zeytini kastetmektedir). Heredot ise ‘’Bizim yeryüzünde bildiğimiz en güzel gökyüzünün altı ve en güzel iklimin bulunduğu yer’’ demiştir. Gerçekten de öyledir. Memurluk hayatında tüm Türkiye’yi dolaşan insanlar eğer Aydın’dan geçmiş ise genellikle bu şehirden başka bir yere gitmemişler Aydın’a yerleşmişlerdir. Tam bir emekli şehridir.
Kuşadası, Davutlar Dilek Yarımadası ve Didim gibi ün yapmış turistik yerler bu şehrimizdedir. Öyle ki Dilek Yarımadası'nın özellikle 2. ve 3. koyları doğa ve denizseverler için vazgeçilmezlerdendir.
Aydın il sınırları içerisinde Alabanda (Çine), Gerga (Çine), Apollon Tapınağı (Didim), Milet (Didim), Tralles (Efeler), Magnesia (Germencik), Alinda (Karpuzlu), Afrodisias (Karacasu), Harpasa (Nazilli), Mastaura (Nazilli), Nysa (Sultanhisar), Priene (Söke) olmak üzere birçok ören yeri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Denizli Pamukkale’deki Hiearapolis ve Selçuk’taki Efes antik şehirleri ve Meryem Ana kilisesi de çok yakındır.
Denizli-Muğla-İzmir ile komşuluğu bulunmakta olan Aydın ili sıcak ve samimi insanların şehridir. 1 milyonun üzerinde nüfusu bulunmakta olan şehir, yıllık 5 milyonun üzerinde turist ağırlamaktadır.
Milattan önce 3000 yıllarına kadar ulaşan geçmişiyle, Hititler zamanında gelişmiş olan Tralles şehri, milattan sonra Lidyalılar zamanında en parlak dönemini yaşamıştır. Selçuklu imparatorluğu zamanında Aydınoğulları Beyliği döneminde ise kültürel açıdan birçok eser yapılmıştır.
Ege şivesinin en güzel örneklerini göreceğiniz Aydın’da; şehir parkı konumundaki Pınarbaşı denilen bölgesine çıkabilir, teleferik kullanarak, şehre tepeden bakabilir, kafe ve bahçelerde dinlenebilir, sıcak günlerde serinleyebilirsiniz. Şehir merkezinde barok üslupta cami örneklerinden Cihanoğlu Camisi, Ramazan Paşa Camii ve Mehmet Bey Camii görülmeye değerdir. Özellikle son 10 yılda şehir belediyeciliği iyi çalışmış olup modern bir şehir görünümüne kavuşmuştur.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşamış olan Atça’lı Kel Mehmet ve hikâyesi bu şehirde geçmiştir. 1800’lü yılların başında geçen bu hikâye ilk halk ihtilali özelliği taşımaktadır. Atça’lı Kel Mehmet’in filmi de yapılan bu hikâyesi, yeni bir düzen kurmak için, zulme ve adaletsizliğe karşı ilk başkaldırıdır.
Milli mücadele döneminde, benzersiz bir mücadele göstermiş olan Aydın, "Efeler Diyarı" namını almıştır.
Yol üstünde Ortaklar’dan geçerken çöp şiş mutlaka yenmelidir. Şehir merkezinde esnaf lokantalarına mutlaka uğrayın. Özellikle kıymalı pide yemenizi tavsiye ederim. Şehirde Adnan Menderes Bulvarı'nın giriş ve çıkışlarında turistik çay bahçeleri vardır, belediye işletmesi uygun fiyatlı ve güzel yemekler yemek istiyorsanız tercih edebilirsiniz.
Mehmet Baba